Ga je duiken in water tussen de 20 en 27 graden, dan heb je een pak nodig tussen de 4mm en 6 mm dik. Ga je duiken of snorkelen in water beneden de 20 graden dan heb je een natpak nodig met een dikte van minimaal 7mm of een tweedelig natpak.
Wij raden in de Nederlandse winters minimaal een 5 mm wetsuit aan. Als je gaat surfen in Scandinavië zelfs 6 mm. Sommige surfers hebben al genoeg aan 4 mm wetsuit, maar voor de meeste zal dit wel koud zijn. De meeste winter wetsuits hebben ook een goede lining en naden in het wetsuit die je warm houden.
Is de temperatuur van het water tussen de 10 en 17 °C, dan is een wetsuit of semi-droogpak voldoende, mits deze goed aansluit. Ga je duiken in water dat kouder is dan 10°C of heb je het snel koud, zorg dan dat je met een droogpak duikt.
In de Noordzee en Atlantische Oceaan blijven de zeewatertemperaturen koud. Kies daarom voor een lange wetsuit van 4/3 mm of meer. Een groot gedeelte van de winter in eigen land surfen wij met een 5/4 mm wetsuit, liever te warm dan te koud.
Eens je het wetsuit aanhebt moet het strak om je lichaam zitten. Eigenlijk moet het een beetje knellen rondom je benen, schouders en bovenlichaam. Dat knellende gevoel verdwijnt van zodra je in het water ligt. Ga na of je soepel met je armen kunt molenwieken.
Je zou voldoende kunnen hebben aan een shorty. Ga je duiken in water tussen de 20 en 27 graden, dan heb je een pak nodig tussen de 4mm en 6 mm dik. Ga je duiken of snorkelen in water beneden de 20 graden dan heb je een natpak nodig met een dikte van minimaal 7mm of een tweedelig natpak.
Het staat nergens beschreven maar de meeste mensen dragen niks onder hun wetsuit. OK, als je een wetsuit huurt en je houdt niet van het idee dat je private parts wrijven op plaatsen waar die van anderen hebben gewreven, draag dan een badpak of zwembroek onder de wetsuit.
Een neopreen zwem wetsuit is een speciaal ontworpen zwempak om je te beschermen tegen de kou in het open water of zwembad. Het pak hindert je niet in je bewegingen dankzij het rekbare materiaal rondom de schouders.
Wetsuits zijn verplicht bij een watertemperatuur van 16 tot 18 graden. Wetsuits zijn optioneel bij een watertemperatuur van 18 tot 20 graden. Wetsuits zijn verboden bij een watertemperatuur van 20 graden of warmer. Boven de 31 graden wordt er niet gezwommen.
Een natpak van goede kwaliteit gaat een tot vijf jaar mee, afhankelijk van hoe vaak je ermee duikt en hoe je het pak onderhoudt. Om je natpak een zo lang mogelijk leven te geven, moet je het natpak na elke duik (of na elke duikvakantie) wassen met neopreenshampoo.
Gebruik voor een 3 mm pak 5 procent van je lichaamsgewicht. Denk eraan dat deze percentages slechts een uitgangspunt vormen. Droogpakken en dik neopreen zorgen ervoor dat er meer lood gebruikt moet worden als tegenwicht van het drijfvermogen van het pak vergeleken met dun neopreen of lycra pakken.
Helemaal droog blijven in je wetsuit is eigenlijk het warmste, helaas is “nat worden” in het water vaak onvermijdelijk waardoor het dus belangrijk is om dit beetje noodzakelijk-kwaad-water zo dun mogelijk te verspreiden over het huidoppervlak.
Een wetsuit is een pak die jou beschermd tegen onderkoeling in wateractiviteiten. Naast onderkoeling beschermen wetsuits het lichaam tegen rotsen bij bijvoorbeeld canyoning of tegen verwondingen van koraal bij duiken.
De prijs van een wetsuit wordt onder andere bepaald door het soort, de dikte en flexibiliteit van het neopreen en aanvullende zaken als de aanwezigheid van kneepads. Een shorty is verkrijgbaar vanaf +- 50 euro, een volledig wetsuit vanaf +- 75 euro. Een wetsuit voor een kind is vanaf +- 40 euro verkrijgbaar.
blijf niet te lang in het water. In het algemeen geldt dat je 1 minuut per graad Celsius watertemperatuur in het water kan blijven. Als het water twee graden is, kun je volgens die regel maximaal 2 minuten zwemmen.
Openwater zwemmen in koud water is wel degelijk heel goed voor je. Uiteindelijk versterkt het namelijk je immuunsysteem. Je lichaam wordt sterker. Het werkt ontstekingsremmend, en zorgt voor een betere doorbloeding.
Ga niet zwemmen bij een watertemperatuur onder de 15 graden en gebruik tot en met 18 graden altijd een wetsuit en badmuts. Zwem samen met een andere persoon en gebruik een saferswimmer zwemboei.
Het neopreen van je wetsuit is kwetsbaar. O.a. chloor, zout, zand etc. kunnen de structuur van het neopreen beschadigen doordat het neopreen van je wetsuit uitdroogt. Hierdoor kunnen de naden en het neopreen 'breken' en zelfs uitscheuren.
Je kunt met een wetsuit al vroeg in het buitenwater zwemmen, ook al is de watertemperatuur nog laag. Wanneer het nog echt koud is, kun je ook kiezen voor extra bescherming zoals: neopreen handschoenen, neopreen sokken of een neopreen badmuts.
Draag een zwem wetsuit en na afloop een badjas of kleed je om met behulp van een surf poncho. Vergeet ook niet om veilig het water in te gaan, neem daarom altijd een zwemboei mee! Op deze pagina vind je ook speciale badmutsen voor open water en open water zwembrillen.
Als je in Nederland surft heb je gezien dat je meerdere wetsuits nodig hebt. In de winter een goed dik pak, de winter wetsuit. Minimaal 5/4 mm. En in de zomer een lekker dun pak een dikte van 3/2 mm, de zomer wetsuit.
Bij een watertemperatuur tussen 16ºC en 18 ºC mag je zonder wetsuit op korte afstand, op lange afstand moet je met wetsuit. Bij 18 ºC of meer mag je op alle afstanden zonder wetsuit. Bij watertemperatuur onder de 13 ºC mag er niet gezwommen worden. Is de watertemperatuur boven 22 ºC dan mag je géén wetsuit aan.