De provincie werd in 1790 opgeheven en ingedeeld in departementen. Tussen 1982 en 2016 bestond er wederom een regio Champagne-Ardenne. Deze is nu opgegaan in de regio Grand Est. De oorsprong van deze provincie ligt in het graafschap Champagne.
In totaal beslaat het areaal voor de champagne zo'n 33.700 hectare. Hiervan ligt ruim 70% in het departement Marne, ongeveer 20% in Aube en minder dan 10% in Aisne.
Champagne Reims: Champagnehuizen in de Montagne de Reims, gelegen tussen Reims en Epernay, kun je het gehele jaar door bezoeken. Bekende Champagnehuizen zoals Pommery (grootste Champagnehuis in Reims), Ruinart en Taittinger heten u van harte welkom. Wij raden je aan om je bezoek vooraf te reserveren.
De ligging van de champagnestreek
De champagnestreek ligt in het noorden van Frankrijk en is daarbij ook meteen de noordelijkste wijnstreek. De streek staat bekend om de mousserende wijnen die tevens als enige de naam champagne mogen dragen.
De Franse Champagnestreek is meer dan een grote wijngaard waar 's werelds beste “bubbelwijn” vandaan komt. De champagnestreek is de meest noordelijke van de Franse wijngebieden. De streek is vooral bekend voor zijn mousserende wijnen, die bovendien als enige ter wereld de naam “Champagne” mogen dragen.
Champagne is een mousserende wijn die wordt geproduceerd in het gelijknamige gebied in noordoost-Frankrijk.
Is Champagne kopen bij de boer duur? Alle Champagne flessen die wij hebben gekocht, waren tussen de 13 euro en 18 euro. In vergelijking met het aanbod in Nederland is dat goedkoper, maar het is dus niet zo dat je voor een paar euro een mooie fles op de kop tikt.
Gemiddeld kost een fles Brut €14, maar afhankelijk van de champagne en het huis waar je bent gaan proeven kan dit duurder of goedkoper zijn. De kleinere champagneboeren buiten de steden zijn bijvoorbeeld over het algemeen een stuk goedkoper dan de bekendere huizen die je in het centrum van Reims en Épernay vindt.
Een grote en bekende stad is Troyes. Dit gedeelte van de Champagnestreek is minder populair omdat de grote en bekende Champagnehuizen in en om Reims en Epernay liggen. Hier vind je minder toeristen dan in Reims maar de beleving zal er niet minder om zijn.
De beste periode om naar de Champagnestreek te gaan is vanaf mei, zodat je de druiven nog ziet groeien, t/m de oogsttijd in september. Net buiten Reims en Épernay zijn er vele champagneboeren te bezoeken. Een traditioneel bezoek duurt ongeveer één uur.
Een bezoek aan Reims, de stad van de champagne en de kroning, betekent het ontdekken van een belangrijk deel van de Franse geschiedenis en de wijngaarden van de Champagne. Met talrijke bezienswaardigheden en in totaal 4 UNESCO-werelderfgoedplaatsen is het een stad die u niet mag missen op uw reis door Frankrijk.
Momenteel zijn er in de Champagnestreek 15.800 wijnboeren, waarvan 4.650 ook zelf champagne maken en 300 champagnehuizen die samen het bruisend goud produceren over 33.705 hectaren.
Wat champagne zo duur maakt, is de exclusiviteit. Er zijn strenge regels voor de streek en de druiven, maar ook voor het productieproces. Champagne wordt eerst gegist en gebotteld, zoals normale wijn. Vervolgens wordt er aan de fles wat extra suiker en gist toegevoegd voor de tweede gisting, die voor de bubbel zorgt.
Prijs: € 30.000 euro
Deze champagne van Dom Perignon uit 1995 bevindt zich in een fles van witgoud. Je begrijpt dat ook de fles wel van invloed is op het prijskaartje van deze champagne. Tijdens een veiling werd maar liefst 30.000 euro betaald voor deze champagne.
DE BESTE CHAMPAGNE
Namen als Bollinger, Krug en Dom Perignon komen per fles al snel boven de €100 uit. Kwaliteitsmerken met een minder hoog prijskaartje zijn onder andere Moët Chandon en Veuve Clicquot. Echter bevatten ook deze flessen erg populaire bubbels waardoor het vaak niet de goedkoopste champagnes zijn.
Fact: champagne is op restaurant in Frankrijk wél goedkoper dan in België of Nederland. Inderdaad. En dat is met de meeste Franse wijnen het geval. Accijnzen, transport, dat valt allemaal weg.
Hoeveel tijd heb je nodig in Reims? De titel van de blog verraadt het al: ik adviseer je twee dagen naar Reims te gaan. Uiteraard kun je nog langer blijven als je ook dagtrips wilt maken in de Champagnestreek. Maar als je je tijd vooral in de stad doorbrengt, is twee nachten ruim voldoende.
Antioxidanten
Doordat de hoofdingrediënten van champagne uit druiven bestaan zou er eigenlijk geen twijfel mogen bestaan dat champagne gezond is. In druiven zitten namelijk onder andere polyfenolen. Polyfenolen zijn goede antioxidanten, die er onder andere voor zorgen dat de bloedvaten een goede doorstroming behouden.
Dom Pérignon begon in 1668 met het produceren van wijnen in de Champagnestreek. Hij is de uitvinder van de tweede fermentatie in de fles en dat maakt hem met recht de uitvinder van de Champagnewijn zoals wij het momenteel kennen. Dom Pérignon was ook de eerste wijnproducent die witte wijn maakte van blauwe druiven.
Een glas Champagne bevat gemiddeld 57 calorieën en een glas Prosecco gemiddeld 50 calorieën. Hierbij wordt echter uit gegaan van een inhoudsmaat van 85 ml voor een glas mousserende wijn. Als je dit terugrekent naar de 100 ml die wij hierboven aanhielden kom je uit op gemiddeld 67 kcal, net zoals bij droge witte wijn.