In principe zijn alle appelsoorten te gebruiken voor appelmoes, maar de ene soort is gewoon beter dan de andere soort. Vooral de ietwat zuurdere appels, we spreken liever van zoetzuur, zijn beter geschikt voor appelmoes, en dat is ook van toepassing op de wat vastere appelsoorten.
De meest gebruikte appels voor het maken van appelmoes zijn Jonagold, Goudrenet, Elstar, Cox en Golden Delicious. Je kunt bij het maken van appelmoes kiezen voor een soort appels, maar een combinatie van meerdere appels is ook goed mogelijk.
Appelmoes invriezen is heel goed mogelijk, maar beter is het dan wel om geen of beduidend minder suiker te gebruiken in de zelfgemaakte appelmoes. Weliswaar kun je appelmoes invriezen als er suiker in de appelmoes zit, maar het invriezen, en dat komt door de suiker, zal veel langer duren.
Voor een lekkere moes of compote is de Goudreinette de perfecte keus. Maar je kan ook eens de Cox, Elstar, Jonagold, Braeburn of Wellant proberen. Die zorgen voor een iets zachtere smaak.
In de koelkast zetten en binnen 2 weken opmaken. Ook geopende potten die nog niet leeg zijn in de koelkast bewaren en uiteraard: met een schone lepel moes er uit halen als de pot niet leeg gaat.
Appelmoes bewaren
Appelmoes, zelf gemaakt of kant en klaar uit de supermarkt, kun je 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaren.
Hoe lang kun je Appelmoes bewaren? Vers gemaakt appelmoes kun je in een afgesloten bak nog 2 tot 3 dagen bewaren in de koelkast. In de vriezer kun je dit overigens nog tot 3 maanden bewaren. Een pot of blik gekocht appelmoes kun je langer bewaren, zolang de pot of het blik nog niet geopend is.
Appels en peren kun je in stukjes of schijfjes invriezen maar ze verkleuren snel. Was de partjes en leg ze voor je ze invriest 20 minuten in een oplossing van 2 eetlepels citroensap op 1 liter water. Schil bananen, en snijd ze in stukken of plakjes. Je kunt ze ook heel invriezen.
Elstar is het populairste handappeltje van Nederland. Misschien heb je hem nu zelfs op je fruitschaal liggen. Deze zoetzure appel met fijn cassisaroma is een echte alleskunner: heel geschikt voor appelmoes, appelsap en appeltaart.
De Gala is de zoetste appel die er maar is. Het vruchtvlees is stevig en lekker sappig, de smaak is dus intens zoet.
Goudrenetten, Jonagold, Braeburn en Lombarts zijn bij uitstek appels voor appeltaart. Zij laten namelijk niet al te veel vocht los tijdens het bakken en behouden hun stevigheid en smaak. Het resultaat is een lekkere, stevige appeltaart met minder vochtig deeg. Je kunt natuurlijk ook appelsoorten combineren.
Sommige geneesmiddelen (middeltjes tegen diarree en krampwerende middelen) kunnen diarree doeltreffend verlichten. Toch blijven maatregelen op het vlak van voeding cruciaal. Ga vooral voor geraffineerde zetmeelhoudende producten (wit brood, witte rijst enz.), gestoofde groenten en fruit (appelmoes, wortelpuree enz.)
Zomerappelen (zoals de Benoni, Discovery en Lena) en herfstappelen (o.a. Delcorf, Red Devil en Cevaal) kan je het beste kopen bij de teler of een goede groenteboer. Van de bewaarappelen (zoals Elstar, Jonagold, Kanzi, Jonagored, Golden Delicious) mag je verwachten dat ze tot eind december allemaal lekker zijn.
Dat er weinig appeljam is, heeft een historische oorzaak. De meeste jams zijn gemaakt van fruitsoorten die je niet al te lang kunt bewaren, zoals bessen en aardbeien. Om verspilling te voorkomen, werd er dan maar jam van gemaakt. Appels zijn een stuk langer houdbaar en dus was er vroeger geen appeljam.
Het beste antwoord
Thuis kun je als je met een schone lepel de appelmoes er uit haalt en direct in de koelkast wegzet dezelfde pot binnen een paar dagen leegeten. Meer dan een week lijkt me echt niet goed. Als er schimmel zichtbaar op zit, zit de schimmel al door de hele pot en is dan niet eetbaar.
Giet de warme compote in de potjes en sluit terwijl het nog heet is. Bewaar in de koelkast tot 2 weken. Om compotes langer te bewaren kun je ze het beste in porties invriezen, in plastic containers, zodat u slechts zoveel als u nodig heeft kan ontdooien.
Suiker kun je dus het beste in een luchtdicht afgesloten pot bewaren bij amertemperatuur. Bij voorbeeld van glas met deksel. De koelkast of de vriezer worden afgeraden, omdat beiden erg vochtige omgevingen zijn. Door vocht kan de suiker muf gaan ruiken, en dan kun je het beter weggooien.
Voor appels is de ideale bewaartemperatuur 4-5°C en voor peren is dit 0-1°C. Een goed onderkomen is een donkere, niet te droge kelder die gelucht kan worden via een raam aan de noordkant. Een gelijkmatige temperatuur van 2 - 4°C is meestal goed.
Gekookt, zoals in het geval van appeltaart: 3-5 dagen in de koelkast.
De schillen en klokhuizen gaan er uit, er komt wat water en eventueel suiker bij, dus over het algemeen kun je aanhouden dat het gewicht aan appels gelijk moet zijn aan de inhoud van de potjes. Dus voor 4 potjes van 250 ml een kilo appels. Hoeveel dat er zijn hangt, nogmaals, van de grootte van de appels af.
Een portie appelmoes komt overeen met 150 gram.