De klassieke Nederlandse mannennamen zijn Cornelis, Willem, Pieter, Gerrit, Dirk, Arie, Klaas,.. waarbij Jan (Johannes) ontbreekt, want die komt elders veel voor. Bij de vrouwen bepaalt het suffix -je het Nederlandse karakter.
Behalve de typisch oud-Hollandse namen zoals Cornelia en Hendrika, staan er ook een paar bijzondere namen in de lijst, namelijk Yfke, Ambrosius, Groot of wat dacht je van Koenraad? Ook komen we genoeg moderne namen tegen, zoals Daan, Sanne en Maud voor wie van kort en krachtig houdt.
Eerder schreven we al over de populairste babynamen van 2020. In deze lijst vind je maar liefst zes oud-Hollandse babynamen: Daan, Luuk en Mees. Er is dus geen twijfel over mogelijk: oud-Hollandse babynamen zijn weer terug van weggeweest.
Noah is, net als in 2021, de populairste jongensnaam en werd het afgelopen jaar 871 keer gegeven. Bij de meisjes is Emma, vorig jaar nog op nummer 3, de populairste naam. 677 meisjes hebben deze naam gekregen. In 2022 zijn in Nederland (tot en met november 2022) 168.526 baby's geboren: 86.108 jongens en 82.418 meisjes.
Boerderijnamen zijn vaak vele generaties met een boerderij verbonden. Voor het onderzoek naar deze namen beschikken naamkundigen over verschillende informatiebronnen: archiefmateriaal, kaarten, de mondelinge overlevering en secundaire literatuur. Het archiefonderzoek naar boerderijnamen is erg arbeidsintensief.
Nederland werd nog in de Franse tijd en ook onder koning Willem I vertaald in het Frans als Belgique. In de Franse tijd waren de officiële namen eerst de Bataafse Republiek, daarna het Bataafs Gemenebest en voor de invoeging in het Franse keizerrijk het Koninkrijk Holland.
Wereldwijd. Wereldwijd is de meest voorkomende naam Mohammed, al rekent men dan wel alle variaties ook mee, zoals Mohammad, Mohammed, Mohamed, Muhammed,Mahommed, Mehmed, Mehmet, Mahomet etc. Meer dan 15 miljoen mensen heten zo.
Bij de topnamen zijn Mees, Sem, Daan, Luuk en Bram jongensnamen die je buiten Nederland weinig hoort, net zoals Yara, Saar, Noor, Tess en Milou voor meisjes. Wat minder populair maar toch al jaren opvallend binnen de top-40 zijn de oude Nederlandse roepnamen Siem, Gijs en Teun.
Een fantastische eerste winnaar van wat een traditie ging worden en door de jaren heen namen opleverde die je amper gelooft: Coos Busters, Beau ter Ham, Charrel Kip, Fokje Modder, Till Bal, Ferry Kuhlman, Jack Pot, Cock Kriebel, Ka Ching, de lijst is eindeloos.
Geert is een jongensnaam van Germaanse oorsprong die "dapperheid" of "sterk met de speer" betekent. De naam is afgeleid van de voornaam Gerard. De Friese vorm is Geart. In Vlaanderen en Nederland is Geert een populaire voornaam.
Ter illustratie van de willekeur: je kind Jezus noemen mag in de meeste gemeenten, maar sommige verbieden het ook. Eric Gubbels zou tegenover je kunnen zitten als je je babynaam komt opgeven bij de gemeente.
Maastricht Deze naam werd afgekeurd in Maastricht zelf.
We snappen 'm: je bent een trotse Maastrichtenaar, maar deze gaat zeker een hoop scheve gezichten opleveren. Dat wilde de ambtenaar liever voorkomen.
Alle voornamen zijn toegestaan, behalve twee uitzonderingen. De ambtenaar van de burgerlijke stand mag een voornaam niet accepteren wanneer die ongepast is of wanneer die overeenkomt met een bestaande achternaam. Dus je kind De Vries, De Boer of Jansen noemen; dat mag dus niet.
De Sociale Verzekeringsbank (SVB) maakt jaarlijks een top 500 van de meest populaire babynamen. Emma en Noah bleken favoriet, maar de namen die in dit artikel voorkomen bungelen onderaan de lijst en werden afgelopen jaar 'slechts' 25 keer gegeven.
Hoe werkt dat? En hoeveel mensen zouden dat doen? De langste achternaam van Nederland is Van den Heuvel tot Beichlingen, gezegd Bartolotti Rijnders.
Het begon allemaal toen Jan van Riebeeck in 1652 als eerste Nederlander voet zette op vruchtbare Zuid-Afrikaanse grond. In opdracht van de Verenigde Oost-Indische Compagnie dreef hij ruilhandel met de inheemse bevolking.