Een schutting paal moet diep genoeg in de grond worden gegraven wil de schutting niet omwaaien en dus niet stabiel staan. De vuistregel voor de lengte van de paal is dat deze ongeveer 1/3 van haar lengte in de grond moet staan voor een stabiel eindresultaat.
Hoe diep moet mijn paal in de grond? Over het algemeen gebruikt men voor het bepalen van de juiste lengte van de paal (voor in de grond) de vuistregel dat 1/3e van de lengte van de paal de grond in moet. Als minimale lengte wordt hierbij over het algemeen een lengte van 40cm in de grond geadviseerd.
Graaf een diep genoeg gat. Zorg ervoor dat de poer zo'n 10 tot 20 centimeter boven het maaiveld uitsteekt. Een gat graven kan met een schop of een palenboor. Let erop dat het ruim genoeg is om er omheen cement of beton te storten.
Wij adviseren bij grote overkappingen van circa 6 bij 4 vierkante palen van 14 of 15 centimeter dikte te kiezen. Bovenop kunt u eventueel ook voor 20 bij 20 cm dikte kiezen. Bij kleine terrasoverkappingen van bijvoorbeeld 3 bij 2 meter kunt u ook voor de kopmaat 12 bij 12 centimeter kiezen.
Bij een tuinoverkapping tot een breedte van 4 meter zijn palen met een kopmaat van 12x12 cm of 15x15 cm het mooiste. Gaat u een overkapping bouwen die breder is dan 4 meter, dan zijn palen met een kopmaat van 15x15 cm of 20x20 cm geschikt om de constructie van uw overkapping te maken.
Betonpoeren moeten minimaal 45cm in de grond staan. Bij onze rechte modellen monteren we deze standaard zo, dat ze 3cm boven het maaiveld uit steken. We houden een centimeter afstand tussen betonpoer en staander. Deze 3 + 1 cm en de lengte van uw staander zijn bepalend voor uw doorloophoogte.
Standaard hebben alle plat dak modellen een dak overstek van ca. 30 cm aan de voorzijde (bij een zwaluwstaart model, is er aan de 2 zijkanten ook een overstek van 30 cm gemaakt). Altijd als kant en klaar bouwpakket geleverd, voorbereid met solide pen en gat verbindingen.
Basis dakbalken (bij plat dak)
En bij een overspanning van 4 meter heeft u balken van 20 cm nodig. Zelfs 5 meter overspanning zou kunnen, met 25 cm dikke balken en in combinatie met schoren kunt u dit uitbreiden naar 6 meter.
Voor een overkapping is een hellingsgraad van 7graden tot 20 graden aanbevolen. Bijvoorbeeld 1 meter uitval moet voor een 9 graden hoek 15 cm aflopen van de hoogste zijde naar laagste zijde.
Voor de dakbalken van een houten overkapping houden wij de volgende vuistregel aan: 5 cm dikte per 100 cm overspanning. Wij rekenen bij overbruggingen van staander tot staander, dus exclusief de afstand van schoren. Stel u wilt een overspanning van 3 meter maken, dan heeft u balken van 15 cm dik nodig.
Stap 1: Maak met een grondboor de gaten voor de betonnen palen en tussen de gaten een sleuf voor de betonband. Stap 2: Plaats de palen in de gaten plaatsen met daartussen de betonbanden of onderplaten met rotsmotief. Stap 3: Stort snelbeton bij de palen in het gat, zodat deze stevig blijven staan.
Schroefpalen gebruiken
Voor de fundering van uw overkapping kunt u het beste kiezen voor een schroeffundering. Deze manier van funderen gaat super snel, handig en makkelijk.
Het gewicht van een betonpoer kan enorm variëren. Weegt het allerkleinste formaat ongeveer 17 kilo, het gewicht van de aller zwaarste betonpoer kan wel zo'n 240 kilo bedragen.
Hanteer 1 zak snelbeton per paal of poer en 2 zakken bij zachte ondergrond en dikkere palen. U hoeft bij ons snelcement bovendien niet te mixen, wel zo handig.
De beste optie om houten palen neer te zetten is het gebruik van betonpoeren. Deze poeren zorgen ervoor dat het hout helemaal niet meer in contact staat met de grond. Je kunt de betonpoeren helaas niet altijd gebruiken. Alleen wanneer de stevigheid uit de constructie kan komen kun je betonpoeren gebruiken.
Voor de beste bescherming van hout onder de grond kan je het beste de palen behandelen met teer. Het beste kan je de gehele paal behandelen om het hout te beschermen tegen regen en zonlicht. Door houten palen in grond te beschermen met teer of beits verlengt de levensduur met vele jaren.
Het verval is dus inderdaad ongeveer 27 cm per meter.
De helling van het afschot hoort bij platte daken 15 à 16 mm per m te zijn om een goede waterafvoer te verkrijgen. Een andere mogelijkheid bij een plat dak is bijvoorbeeld het toepassen van afschot dakplaten van PIR hardschuim of van steenwol (ca. 150 kg/m3); hier is vaak keuze uit 10 of 20 mm helling per meter.
Voor gelijke hoogtes kan een HEA (als ligger) meer dragen dan een IPE profiel. Voor hetzelfde gewicht op te nemen zal een HEA minder hoog zijn (in snede) dan een IPE. Een HEA is dan wel weer breder dan een IPE en weegt ook meer dan een IPE.
Welk hout gebruikt u? Voor een overkapping gebruikt u stevig, duurzaam tuinhout dat lang meegaat en bestand is tegen alle weersomstandigheden. Lariks Douglas hout gaat bijvoorbeeld met een duurzaamheidsklasse 3-4, makkelijk 10 tot 15 jaar mee. Daarnaast is het betaalbaar hout met een warme uitstraling.
Vuistregeltje: houten balken 1/20 van de overspanning en stalen (poutrel) 1/40 van de overspanning.
Wat betreft de erfgrens maakt dit echter geen verschil. In beide gevallen geldt dat een overkapping minimaal één meter van de erfgrens verwijderd moet zijn. Een uitzondering hierop vormt echter een overkapping die qua materiaal en kleur overeenkomt met de erfafscheiding.
Een overkapping die binnen een zone van 2,5 meter valt en niet hoger dan 4 meter is mag meestal zonder een vergunning worden geplaatst. Een overkapping die buiten een zone van 2,5 meter valt, mag niet hoger zijn dan 3 meter en de afmeting van 30 vierkante meter niet overschrijden.