Vraag je kind zijn mondje dicht te doen en gewoon verder te ademen.Doe mee, maar doe het blazend; houd zijn vingertje onder je neus om hem te laten voelen dat er lucht uit je neus komt. Je kunt het oefenen met beide neusgaten tegelijk en daarna met elk neusgat afzonderlijk.
Kindjes snuiten pas zelfstandig rond hun derde. Tot dan moet je hen een handje helpen. Bij kinderen ouder dan 4 maanden kan je een neuspeer gebruiken.
Leg een tetradoek onder het hoofd van je baby om de slijmpjes op te vangen. Houd je baby in deze positie terwijl je geleidelijk de zoutoplossing in het neusgaatje aan de andere kant inbrengt (de kant waarop je baby niet ligt). Sluit dat ene neusgat even af en houd de mond een beetje dicht met je vingers.
Spoelen van de neus met zoutoplossing : u kunt hiervoor terecht bij Keel-, Neus- en Oorheelkunde. Met een zoutoplossing, in de juiste concentratie, kunnen de slijmvliezen van de neus en de neusbijholten veilig worden gespoeld. Het slijm wordt verdund en kan makkelijker worden afgevoerd.
"Een neusdouche is simpelweg wat het woord zegt: je spoelt je neus, waardoor het slijm je neus uit gewerkt wordt. Het beste kun je hiervoor zout water gebruiken en een zogeheten rhinohoorn. Zout water is heel simpel zelf te maken: los een afgestreken theelepel zout op in een schoon glas met lauwwarm water (250 ml).
Negatieve effecten van neuspeuteren
De binnenkant van de neus is fragiel. Wanneer je vaak je neus peutert kunnen er wonden en korsten ontstaan. Deze wonden zijn vervolgens weer gevoelig voor infecties. Daarnaast kun je zelfs zo erg je neus beschadigen dat je door je eigen tussenschot heen krabt.
Geel snot
Dat je snot geel wordt is juist een goed teken. Dat betekent dat je lichaam aan het vechten is tegen het virus. Na een paar dagen zal je snot waarschijnlijk donkerder worden. Mocht je snot langer geel blijven of heb je last van koortsverschijnselen, dan kan het gele snot duiden op bronchitis.
Je baby begint meestal met bellen blazen als hij tussen de 4 en 7 maanden oud is. Sommige baby's beginnen er eerder mee en blazen al belletjes rond de 3 maanden. Er zijn ook baby's die het helemaal niet doen.
Leg stukjes tissue, veertjes of een pingpongbal op tafel of op een bordje voor zijn neus en laat je kind ze eraf blazen met zijn neusje. Houd een lintje of tissue voor zijn neusje en laat het hem door de lucht in zijn neus bewegen. In bad kan hij proberen een rubberen eendje weg te blazen.
Ontstaan van tics
Tics komen vrij veel voor bij kinderen als ze opgroeien. Vaak ontstaan tics bij wat oudere kinderen, maar ook bij een peuter komt het soms voor. Tics hebben niets met opzettelijk gedrag te maken. Het komt uit de hersenen en kinderen kunnen er niets aan doen.
Lichaamssignalen dat de baby honger heeft;
Lippen tuiten of tong uitsteken. Zoeken met het hoofdje. Over de lipjes likken.
De gele kleur van snot laat zien dat je lichaam tegen de infectie aan het vechten is.Groen slijm kan duiden op een bacteriële infectie.
Als je het gevoel hebt dat je hoofd vol snot zit, kan een stoombad verlichting geven. Vul hiervoor een kom met warm water (nooit warmer dan 60 graden). Pak daarna een handdoek, gooi die over je hoofd en ga dan met je gezicht boven de dampende kom water zitten. Probeer zoveel mogelijk door de neus adem te halen.
Bij een gezonde persoon is het helder van kleur. Mensen die veel vervuilde lucht inademen, bijvoorbeeld in de stad, of die roken kunnen echter te maken krijgen met een bruine kleur snot, terwijl zij verder gezond zijn. Is de kleur echter zwart, dan kan dit duiden op roetdeeltjes of een schimmelinfectie.
Neuspeuteren begint vaak onschuldig, maar volgens de kno-arts is het zeer schadelijk om in je neus te peuteren. Het kan schade aanrichten aan het slijmvlies.
Meer dan 90% van de Nederlanders peutert wel eens in zijn neus.De helft van alle Nederlanders doet het één of meerdere keren per dag. Mannen peuteren vaker in hun neus dan vrouwen. De opbrengst van neuspeuteren is samengesteld uit water, antilichamen, antibacteriële stoffen, bacteriën en stof.
Droge korstjes in je neus kunnen een trigger zijn voor neuspeuteren. Dit kan ervoor zorgen dat er bacteriën via je vingers in je neus komen. Omdat je neusslijmvlies al te droog is, kan het zich moeilijker verweren tegen ziekteverwekkers.Hierdoor kun je (weer) verkouden worden.
Bij snuiten bouw je kortdurend druk op in de neus, waardoor het slijm inclusief virus en bacteriën in de neusbijholtes terecht kan komen. Dit zorgt voor ontstekingen. Als je snuit, druk dan een neusgat dicht en snuit vooral niet te hard.
Tijdens het liggen stroomt er meer bloed naar het hoofd en neemt de doorbloeding van de neusschelpen toe.De doorgang kan hierdoor geblokkeerd raken.
paracetamol. Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend. Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.
Bij bloed ophoesten zit er meestal een stipje of streepje bloed in uw slijm. Meestal is de oorzaak een luchtweginfectie, zoals bronchitis of longontsteking. Het kan ook komen door COPD of longkanker. Bel uw huisarts als u een keer of vaker een beetje bloed ophoest.
Groen: de infectie is flink gevorderd en je voelt je waarschijnlijk aardig beroerd. De afvalstoffen maken je snot groen. Pas als je weken met groen snot rondloopt, moet je naar de dokter.
Allergie voor huisstof komt vaak voor. De mate waarin mensen allergisch zijn voor huisstof kan sterk wisselen, evenals het soort klachten. De allergie uit zich bij de meeste mensen in klachten van een verstopte neus, een loopneus of heldere, snotterige afscheiding en soms ook flinke niesbuien in een stoffige omgeving.
Vaak begint het als 'hoofdkusjes' of 'wangkusjes': je baby legt zijn hoofd of wang tegen jouw gezicht aan. Na enige tijd krijgt hij door dat de personen waar hij aan gehecht is blij worden van zijn nageaapte kusjes en knuffels. Hij gaat het daarom steeds vaker en ook spontaan doen.
Baby's kijken langer naar knappe gezichten, blijkt uit onderzoek. Als je baby je lang aanstaart, kan het best zijn dat hij wil zeggen: 'Wat ben jij mooi.