Vooral door de sterk ontwikkelde industriële sector is Duitsland een grootverbruiker van olie en gas. Net als andere westerse landen is Duitsland voor de aanvoer hiervan afhankelijk van olie-exporterende landen uit het Midden-Oosten en van Rusland.
KASSEL (ANP/RTR) - Rusland levert via de pijpleiding Nord Stream 1 naar Duitsland nog altijd maar 20 procent van de maximale hoeveelheid, zo blijkt uit cijfers van netwerkbeheerders.
Duitsland zeker tien dagen zonder Russisch gas, Gazprom knijpt ook Italië verder af. UpdateDuitsland moet het sinds vanochtend zonder Russisch aardgas stellen. De gastoevoer van Rusland naar Duitsland wordt tien dagen stilgelegd wegens gepland onderhoud aan de Nord Stream 1 pijpleiding in de Oostzee.
Grofweg de helft van de Duitse huishoudens stookt aardgas. Zo'n 14% van de Duitse huishoudens is verbonden aan een warmtenet, 5% verwarmt elektrisch. Daarnaast stookt een kwart van Duitsland op brandolie en zitten er in de restgroep nog huishoudens op propaan en zelfs op steenkool.
Het doel is om de CO₂-uitstoot van woningen in 2030 met twee derde terug te brengen ten opzichte van 1990. Op dit moment is die al twee vijfde lager. De Duitse regering wil dit bereiken door extra energiebesparing, meer duurzame energie, meer warmtepompen, meer warmtenetten en verduurzaming van warmtenetten.
Duitsland stookt nog met brandolie en steenkool
In minder dan de helft van de Duitse woningen vinden we een cv-ketel op aardgas. Ruim een kwart van de huizen stookt nog op brandolie, propaan of zelfs steenkool. Dat zijn fossiele brandstoffen die véél meer vervuiling en CO2-uitstoot veroorzaken dan aardgas.
Met gasprijzen die rond de 20 eurocent per kuub lagen, was de exploitatie van gas op zee nauwelijks nog rendabel. Bovendien kozen veel bedrijven die nog wel geïnteresseerd waren in gaswinning op zee liever voor velden in de territoriale wateren van Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk.
Verreweg de meeste huizen worden nog verwarmd met veelal geïmporteerd aardgas. Een groot deel van het Duitse netwerk was al gebouwd voor hoogcalorisch gas (H-gas); een kleiner deel voor laagcalorisch gas (L-gas). Vanaf 2022 zullen we geen L-gas meer uit Nederland kunnen importeren.
Het oppompen van gas in Groningen veroorzaakt aardbevingen en schade aan gebouwen. Groningers in het aardbevingsgebied wonen soms al jaren in noodwoningen. Schoolgebouwen in hun dorpen zijn onveilig. En hun huizen staan in de stutten of worden zelfs gesloopt.
Het gaat om 'maximaal 35 miljard kubieke meter; het maximale wat er fysiek van west naar oost kan stromen door het Duitse transportnet', schrijft de NOS. Het is vooralsnog niet nodig daarvoor extra gas uit de Groningse bodem te pompen, zegt Hoevers.
Je kan je huis verwarmen zonder gas door gebruik te maken van een volledig elektrische warmtepomp of een warmtenet in je wijk. Daarvoor zijn vaak wel aanpassingen in huis nodig. Zo zal je bijvoorbeeld je radiatoren moeten vervangen door lage temperatuurverwarming, vloerverwarming of infraroodpanelen.
De optelsom van mogelijke maatregelen biedt genoeg ruimte om het aandeel Russisch gas te compenseren. Door investeringen in energiebesparing en duurzame energie naar voren te halen, kunnen de opties met hoge kosten, CO2-emissies of risico's op termijn worden beperkt.
Gebruikt Nederland nog gas uit Rusland? Ja. Nederland gebruikt nog Russisch gas. Op dit moment kan Nederland nog niet zonder gas uit Rusland.
De Russen zijn goed voor 40 procent van de gasvoorziening in de EU. Het is dus niet reëel dat de EU snel de Russische gaskraan dichtdraait. In Nederland gaat het om 15 procent Russisch gas, 6 miljard kubieke meter. Nederland moet het wel lukken.
Maar door de Russische inval in Oekraïne heeft de Duitse overheid besloten haar deel van het gasveld, dat vlak bij Schiermonnikoog en Borkum ligt, in te zetten.
Wanneer er geen aardgas doorheen stroomt zijn die leidingen onder de grond ook prima in te zetten op een duurzame manier. We moeten geen buizenallergie ontwikkelen. We onderzoeken bijvoorbeeld het transport van duurzaam geproduceerd waterstof of groen gas door ons gasnetwerk.
Delen. Aardbevingen en schade in Groningen, vervuiling, klimaatverandering. Allemaal niet nodig als we massaal overstappen van gas op duurzame energie. In 2022 stopt de gaswinning in Groningen en uiterlijk 2050 gebruikt Nederland helemaal geen aardgas meer.
Met een doorstroomboiler wordt het water direct verwarmd door middel van een elektrisch verwarmingselement. Of terwijl een doorstroomboiler zorgt voor warm water zonder gas te verbruiken. Dit gebeurt alleen op het moment dat er warm water gevraagd wordt, bijvoorbeeld als je wilt gaan douchen.
"Op het hoogtepunt importeerde Duitsland ruim de helft van zijn gas uit Rusland", zegt hij. "Op een totaalverbruik van 100 miljard kuub zou Brunsbüttel alleen al zo'n 20 procent van de Russische import kunnen vervangen." Daar komen mogelijk nog terminals in Wilhelmshaven en Stade bij, beide in Nedersaksen.
De belangrijkste duurzame energiebronnen voor Duitsland zijn wind- en zonne-energie. Windenergie was in 2021 goed voor bijna de helft uit van de hernieuwbare bronnen.
Het gasveld heet South Pars/North Dome Gas-Condensate. Wat is het precies? Inderdaad het grootste aardgasveld ter wereld, drie kilometer onder de Perzische Golf en net zo omvangrijk als de volgende top-20 bronnen in de wereld samen.
De Rijksoverheid wil de CO2-uitstoot verminderen door over te stappen op duurzame energie. Daarom kunt u vanaf 2050 in principe niet meer koken op gas of stoken op aardgas. Dan kan dit alleen nog met duurzame installaties. Voor de aankoop van deze installaties kunt u subsidie krijgen.
Het meeste gas zit in Rusland in de grond, en samen met Amerika zijn zij ook de grootste producent. Het allergrootste gasveld ter wereld is te vinden in Iran en Qatar.