(Noord-Nederland): /ˌpa.tisˈje/(Vlaanderen, Brabant, Limburg): /ˌpa.tisˈje/
Als patissier werk je bij een (ambachtelijke) banketbakkerij, maar in de meeste gevallen ben je werkzaam voor een patisserie. Dit is een bakkerij gespecialiseerd in gebak en zoete lekkernijen. Ook bijvoorbeeld een hotel heeft nog wel eens een eigen patissier in dienst.
de patissier
(m.) Verbuigingen: patissiers (meerv.)
De opleiding Patissier is een BBL-opleiding. Je krijgt 1 jaar les en praktijk op niveau 4. Je gaat ongeveer 1 dag per week naar school. Daar kom je alles te weten over de nieuwste banketproducten en technieken.
Patisserie, banket of fijn gebak zijn zoete lekkernijen van duurdere en minder vaak gebruikte ingrediënten. Denk maar aan chocoladeglazuur, slagroom, gekonfijte vruchten, vers fruit, marsepein en strooigarnering zoals amandelschaafsel of walnoten.
Het salaris van een pâtissier begint bij € 1.850 per maand. Het beroep pâtissier is onderdeel van de beroepsfamilie Zelfstandig werkende restaurantkoks, chefs de partie. Het salaris van Zelfstandig werkende restaurantkoks, chefs de partie ligt gemiddeld op € 2.425 bruto per maand.
Om te worden toegelaten tot deze specialistenopleiding heb je nodig: diploma mbo Zelfstandig werkend bakker, niveau 3 met uitstroomrichting Banket of; diploma mbo Allround banketbakker, niveau 3 (wordt niet aangeboden door Summa College).
Als kandidaat voor de titel Meester Patissier doorloop je een intensief selectietraject ter voorbereiding op het examen. Om deel te nemen aan het examen wordt allereerst je c.v. beoordeeld. Als dit positief is beoordeeld, volgt de portfolioronde.
Zeven bakkers zijn Meester Boulanger, drie zijn Meester Patissier. Robèrt van Beckhoven, ook bekend als jurylid van Heel Holland Bakt, is de enige die beide titels draagt.
Gerard Robèrt van Beckhoven (Oisterwijk, 11 juli 1961) is een Nederlandse bakker, patissier en presentator. Van Beckhoven is de enige bakker die beide titels van de in 2008 opgerichte Nederlandse bakkersvereniging "De Meesters" draagt: "Meester Patissier" en "Meester Boulanger".
Er zijn zeven Meester Boulangers. Dit zijn Mark Plaating, Wilfred Haafs, Hiljo Hillebrand, Wietse Schiere, Peter Bienefelt, Daan Hesseling en Robèrt van Backhoven. Robèrt van Beckhoven is de enige bakker die zich naast Meester Boulanger ook Meester Patissier mag noemen.
Als patissier maak je allerlei soorten gebak en taart. Je bent erg creatief en vindt het leuk om steeds weer nieuwe lekkere dingen te bedenken en te maken. Het is afwisselend werk.
Banket wordt gemaakt en verkocht door een banketbakker. Het verschil met een gewone bakker is de verkoop van producten. Een banketbakker verkoopt bijvoorbeeld geen brood en zal slechts voor speciale gelegenheden door consumenten worden bezocht: verjaardagen of bruiloften bijvoorbeeld.
Voor het beroep Chocolatier bestaat in Nederland geen specifieke opleiding. De meest voor de hand liggende opleiding voor dit beroep is een MBO opleiding als Allround Banketbakker (niveau 3) of Specialist Banketbakker (niveau 4). Deze opleidingen richten zich vooral op het werk in een ambachtelijke banketbakkerij.
Check je salaris!
Na een dienstverband van 5 jaar bedraagt het salaris tussen de € 1.798 en € 2.641 per maand bij een werkweek van 38 uur.
Reacties. ergens nabij de €2.65 Toegevoegd na 4 minuten: Dit is uiteraard per uur, dus hoeveel je per maand verdient is afhankelijk hoeveel uren je mag werken.
Een banketbakker, in België en Zuid-Nederland ook patissier of suikerbakker genoemd, is een bakker die is gespecialiseerd in banket en zoetwaren.
Patisserie, oftewel banket, zijn zoetigheden zoals taarten, petit fours, macarons en eclairs. Ze zien er vaak uit als kunstwerken, zijn mooi gedecoreerd met marsepeinen bloemen, creme of chocolade. Ze zijn een traktatie voor zowel je mond als het oog.
In veel ambachtelijke bakkers bedrijven begint de bakker op doordeweekse dagen rond twee uur 's nachts. Hoe groter de bakkerij, hoe eerder hij begint. Voor de zaterdag begint hij vaak al op vrijdagavond. De bakker is meestal in het wit gekleed.
Bereken 20% - 30% van de directe kosten en tel deze op bij de directe kosten, als indirecte kosten. Reken per persoon die mee-eet van de taart €1.25 tot €1.50. Des te groter de taart, des te meer mensen er van kunnen eten dus hoe hoger het bedrag van het gebak.
Robèrt van Beckhoven is de enige in Nederland met zowel de titel Meester Patissier als Meester Boulanger.