Een huurovereenkomst kan op naam van één of meerdere personen staan. Wilt u het huurcontract op naam van iemand anders zetten? Dat kan alleen als u en uw partner gelijke rechten hebben. Dit is in het geval van gehuwden, geregistreerde partners of medehuurderschap.
De medewerking van, in dit geval, de verhuurder, kan in elke vorm verleend worden, zowel vooraf of achteraf. Kortom: overdracht van een huurovereenkomst aan een derde kan dus in beginsel niet, tenzij alle partijen – de verhuurder, de huurder en de derde aan wie wordt overgedragen – daaraan meewerken.
Het huurcontract staat op 2 namen (contractuele medehuur)
Als u allebei als huurder in het contract staat, heeft u allebei recht op de huurwoning. Dit heet 'contractuele medehuur' of 'samenhuur'. Bent u het erover eens wie in de huurwoning blijft? Vraag dan of de verhuurder deze persoon als alleenhuurder accepteert.
Een medehuurder heeft dezelfde rechten en plichten als de hoofdhuurder. Als de hoofdhuurder besluit te verhuizen, kan de medehuurder de nieuwe hoofdhuurder worden. Als één van de huurders komt te overlijden, wordt de andere huurder automatisch de hoofdhuurder.
Soms komt het voor dat een kind medehuurder kan worden. Het inwonend kind moet in ieder geval minimaal 35 jaar oud zijn en zijn hele leven staan ingeschreven op het adres van zijn ouders. Daarnaast moet er ook worden aangetoond dat het kind een duurzaam gemeenschappelijke huishouding voert met zijn ouders.
' U vraagt zich zelfs af of u de huurwoning niet kunt nalaten aan een van uw kinderen. De regel is dat een kind uw huurwoning niet kan overnemen. Alleen in uitzonderlijke situaties kan een kind huurder blijven. Om te beginnen moet hij dan al in dit huurhuis wonen als u overlijdt.
Een meerderjarige inwonende wees (18 t/m 27 jaar) mag in de huurwoning van de overleden ouder(s) blijven wonen. Voorwaarde is dat de woning bij de grootte van uw huishouden en inkomen moet passen.
Een huurovereenkomst kan op naam van één of meerdere personen staan. Wilt u het huurcontract op naam van iemand anders zetten? Dat kan alleen als u en uw partner gelijke rechten hebben.
In de meeste gevallen kunt u een huurwoning niet overdragen aan uw kind als uw kind bij u woont. Als u verhuist of overlijdt, wijst de verhuurder de woning toe aan een nieuwe huurder. Uw inwonende kind krijgt zes maanden de tijd om een andere woning te zoeken. Er is één uitzondering.
U kunt een 'bestuurlijke boete' krijgen als u bewust of onbewust bijdraagt aan onjuiste informatie in de Basisregistratie Personen (BRP). Bijvoorbeeld als u uw verhuizing niet doorgeeft. Of als u iemand toestemming geeft om zich in te schrijven op uw adres, terwijl die persoon er niet woont.
Aan het doorgeven van een sociale huurwoning zijn strikte regels gebonden, zoals bijvoorbeeld het overnemen van de woning bij overlijden van de hoofdhuurder. Hiervoor dient altijd een verzoek te worden ingediend bij de woningcorporatie.
U kunt uw huurcontract eerder stoppen als in uw contract staat dat u tussendoor mag opzeggen. Of als uw verhuurder ermee akkoord gaat dat u het contract eerder stopt. Staat dit er niet in of gaat uw verhuurder niet akkoord? Dan kunt u het huurcontract waarschijnlijk niet stoppen.
Iedereen met wie de huurder in 1 huis woont en op hetzelfde adres is ingeschreven bij de gemeente telt als medebewoner. Bijvoorbeeld een kind, ouder, huisgenoot of iemand anders die op het adres woont. Kinderen zijn dus medebewoners, maar geen medehuurders. Daarom staan zij nooit op het huurcontract vermeld.
De wet geeft in artikel 6:159 BW een partij de mogelijkheid om de overeenkomst met zijn wederpartij over te dragen aan een derde. De derde neemt dan de rechten en verplichtingen van de oorspronkelijke contractant over voor de resterende contractduur. Dit noemen we contractovername.
De opzegging van een huurovereenkomst door een verhuurder dient gericht te zijn aan de huurder. Een verhuurder die de huurovereenkomst met contractuele medehuurders wil opzeggen, zal de huurovereenkomst dan ook aan alle contractuele medehuurders afzonderlijk moeten opzeggen.
Eigenaars die een woning verhuren kunnen niet vroegtijdig opzeggen, tenzij expliciet anders vermeld in de huurovereenkomst. Zo kunnen de partijen in de huurovereenkomst voorzien dat het mogelijk is dat de verhuurder de huur kan opzeggen omdat hij zelf het pand wil bewonen.
Kunnen inwonende kinderen medehuurder worden? Als een inwonend kind medehuurder wil worden bij een van de ouders, dan lukt dat meestal niet. Want er is in principe geen duurzame gezamenlijke huishouding. Het idee is dat kinderen op termijn het ouderlijk huis zullen verlaten.
U kunt uw huurwoning ruilen met de huurwoning van iemand anders.De verhuurder moet de woningruil wel goedkeuren. Ook de andere huurder moet toestemming krijgen van de verhuurder.
De partner kan wel medehuurder worden, ook als er geen sprake is van een huwelijk of geregistreerd partnerschap. De hoofdhuurder moet hiervoor een verzoek tot medehuurderschap indienen bij jou als verhuurder. Als je instemt met dit verzoek, is de partner medehuurder.
De persoon die bij jou komt wonen dient zich daarnaast in te schrijven op jouw adres.Dit kan bij de gemeente (Basisregistratie Personen, BRP). De overheid controleert namelijk aan de hand van het BRP de samenstelling van het huishouden. Dat is van belang voor verschillende regelingen.
In principe mag er 1 huishouden ingeschreven staan per adres. Dit betekent: 1 of 2 volwassenen, al dan niet met kinderen. Wanneer voor het adres een omzettingsvergunning is afgegeven, dan mogen er meerdere huishoudens ingeschreven staan op het adres.
Zo is het mogelijk dat er iemand op jouw adres ingeschreven staat die er niet woont. Dit kan met of zonder jouw medeweten. Dit kan gevolgen hebben voor belastingen en heffingen, als je dus vermoedt dat iemand onterecht ingeschreven staat op jouw adres dan moet je bij de gemeente een onderzoek starten.
Hebben jullie beide het contract ondertekend, dan moet je er wel samen beslissen wie er in het appartement blijft wonen. Dat moet je dan ook aan de verhuurder laten weten. Zo kan degene die vertrekt uit het contract geschrapt worden of kan er een nieuw huurcontract opgemaakt worden met de degene die blijft.
Er is geen vaste regel wie de woning moet verlaten en wie na de scheiding in de woning mag blijven wonen. Het is niet relevant op wiens naam het huurcontract staat. Ook niet relevant is of een partij de woning al voor het huwelijk had. De verhuurder heeft ook geen zeggenschap over wie mag blijven en wie niet.
Antwoord. Ja, u kunt al een huis gaan huren als u nog getrouwd bent. Als u gaat scheiden, moet tenminste één van u beiden een andere woning zoeken. Om de eerste stap te zetten, kunt u alvast een huis gaan huren.