Dit komt vaak door het oververhitten van de vloerverwarming of door het verkeerd leggen van de tegels. Worden de tegels strak tegen elkaar gelegd, dan kan de tegelvloer niet werken bij een lekkage of het dweilen van de vloer. Ze kunnen nergens heen, waardoor de beton tegels omhoog komen en kunnen barsten.
Vooral een te snelle opwarming (na een koudere periode) kan aanleiding geven tot het loskomen (en omhoogkomen) van de tegels omwille van de grotere thermische spanningen in de vloeropbouw (zie afbeelding 1).
Voor het loslaten van tegels zijn verschillende oorzaken mogelijk: De ondergrond is niet goed voorbewerkt (te glad, te droog, te nat, geen goede samenhang, te koud, te warm, beton te vers).
Fix-a-Floor is een injectielijm welke doormiddel van een standaard kitspuit onder losse vloertegels en losse houten vloeren gespoten wordt. Het principe is simpel. U boort een aantal gaatjes in de voegen en spuit de injectielijm zo onder de tegels. Het geheel laat u vervolgens goed drogen en uw tegels liggen weer vast.
Als tegels "hol klinken" als je er overheen loopt betekent dit dat de tegellijm niet perfect heeft gehecht na het verlijmen. Bijvoorbeeld omdat er te weinig lijm is gebruikt of omdat de tegel niet goed is aangedrukt tijdens het verlijmen.
Door het boren van enkele kleine gaatjes in de bestaande voeg rondom de holle of losliggende tegel, kan onze hiervoor speciaal ontwikkelde waterdunne 2 componenten injectiehars geïnjecteerd worden. Deze vloeit achter het tegelwerk, waardoor de holle ruimte achter de wandtegel wordt opgevuld.
Gemiddeld gaat een keramische vloer minimaal 50 jaar mee.
Omdat keramische tegels zo duurzaam zijn, is er minder afval en minder negatieve invloed op het milieu.
Je merkt dat de tegels hier en daar ook wiebelen. Wekelijks onkruid plukken is niet wat je voor ogen had met jouw terras. Het is immers een ontspanningsplek waar je lekker tot rust kan komen. Deze problemen kun je eenvoudig voorkomen door je tuinbestrating met zorg aan te leggen en te voegen.
Ja, u kan op elke bestaande tegelvloer nieuwe tegels plaatsen. Het is belangrijk de ondergrond eerst na te kijken op vocht of barsten. Losse stukken dient u terug vast te lijmen.
Dit komt meestal voor bij heel erg harde tegels in combinatie met overvloedig afsponsen. Het cement in de voegmortel krijgt nu te veel water te verwerken en 'verdrinkt', zodat hij niet kan uitharden. Resultaat: een stoffige voeg die niet hard is. Een slechte waterdosering bij het aanmaken van de voegmortel.
Omdat bij vloerverwarming de thermische spanningen groter zijn, is het aangeraden om rekening te houden met enkele richtlijnen bij het plaatsen. Op die manier voorkomt u het loskomen van de tegel en vermijdt u ongewenste scheurtjes in het tegelwerk.
Zijn tegels hittebestendig? De meeste keramische tegels zijn hittebestendig, hoewel het wel het beste is om ze zoveel mogelijk weg te houden van de directe bron van de hitte. Tegels blijven wel gevoelig voor barsten en verkleuring na verloop van tijd als ze te dicht bij de hittebron verblijven.
Laminaat komt omhoog door vocht
Meestal trekt een vloer krom door een vochtprobleem in huis. Laminaat is gemaakt van MDF of HDF (geperst hout) en dat is 'hygroscopisch', wat betekent dat het vocht opneemt. Als jij kampt met een vochtprobleem in de kruipruimte, kan dit doortrekken in de vloer.
Je kunt een omhoogkomende vloer vastzetten in enkele eenvoudige stappen. Het enige wat je nodig hebt, is: een beitel, een hamer en een multitool. Enkele overtollige laminaatplanken kunnen ook van pas komen. Neem de extra plank of een rechte lat en leg die op je vloerplanken.
Kwaliteit van vloertegels en wandtegels
De gerectificeerde tegels moeten maatvast, haaks en even dik zijn; Tegels mogen een alleen een kromming hebben binnen een bepaalde marge; Foutjes zoals pitjes of scheurtjes in de glazuur laag van de tegel mag niet of nauwelijks aanwezig zijn; Poreusheid van de tegels.
Er zijn een aantal belangrijke kenmerken van keramische tegels waar je op moet letten bij de keuze voor dit materiaal. Lees je mee? Keramische tegels zijn kleurvast, er treedt in de loop der jaren geen vervaging op.De tegels zijn goed bestand tegen krassen en slijtage.
Makkelijker leggen
Het is bij grote tegels wel extra belangrijk dat de vloer helemaal recht is en goed geëgaliseerd is. Bij kleine tegels is er namelijk iets meer speling en bij grote tegels moeten deze echt goed recht liggen. Grote tegels zijn voor de tegelzetter (of jezelf) erg fijn.
We raden kleinere voegen af omdat je muren of vloeren in je huis voortdurend “werken”, dus bewegen. Tegels kunnen uitzetten en krimpen als reactie op temperatuur- en vochtigheidsveranderingen. Een iets bredere voeg biedt enige flexibiliteit en voorkomt dat de tegels tegen elkaar aandrukken bij uitzetting.
Om verzakking te voorkomen, moet de bodem onder de fundering ook voldoende drainerend zijn. Is dat niet het geval (bv. door een klei- of leemlaag), dan moet je aan de slag gaan met drainageslangen, drainagematten of tegeldragers.
Heb je de tegels strak tegen elkaar liggen, dan ontstaan scheurtjes.Heb je een voeg, dan wordt deze beschadiging voorkomen. Een andere reden is dat keramische tegels geen water opnemen. Door te voegen heeft water toch voldoende ruimte om weg te lopen.
In principe gaan keramische tegels een leven lang mee. Vanwege de hardheid en slijtvastheid van de tegels slijten ze niet weg en heeft het dus een lange levensduur. Bijkomend voordeel is dat keramische tegels uitstekend te recyclen zijn en daarom keer op keer een nieuw leven krijgen.
+ Beton is een duurzaam materiaal; de tegels gaan minstens 20 jaar mee.
Verwerken van tegels: Tot een laagdikte van 5 mm: na 18 uur. Tot een laagdikte van 10 mm: na 48 uur. Tot een laagdikte van 20 mm: na 72 uur.