Het is het beste om vier tot maximaal vijf alinea's te gebruiken. Zorg je ervoor dat je motivatiebrief op een A4'tje past. Een lange motivatiebrief wordt namelijk vaak niet behandeld, hoe relevant je verhaal ook is. Werkgevers willen namelijk snel zien of jij een geschikte kandidaat bent.
Eerste alinea: vertellen waarom je de organisatie interessant vindt. Tweede alinea: toelichten waarom jij van toegevoegde waarde kunt zijn. Derde alinea: uitleggen waarom jij goed bij de functie past. Afsluiting: bedanken voor de tijd/aandacht en voorstellen om in gesprek te gaan.
Maak de brief maximaal 1 A4'tje lang. Benoem alleen kwaliteiten en ervaringen die er voor de vacature echt toe doen. Zo weet de werkgever snel wat u geschikt maakt en dat werkt in uw voordeel.
Belangrijkste punten voor de juiste lengte van je sollicitatiebrief. De belangrijkste regel luidt: je sollicitatiebrief mag maximaal 400 woorden lang zijn. Je sollicitatiebrief dient ter ondersteuning van je cv en is bedoeld om de aandacht van de recruiter te trekken en je persoonlijkheid te laten zien.
– Tussen de postcode en de plaatsnaam staan in Nederlandse brieven twee spaties. De plaatsnaam is helemaal in hoofdletters als de brief in een vensterenveloppe verstuurd wordt. Als dat niet het geval is, zijn de twee spaties en de hoofdletters niet nodig. T.a.v. (hoofdletter?)
In een sollicitatiebrief geef je vooral een toelichting op je cv. Waar je gewerkt hebt, wat je hebt gestudeerd en waar je goed in bent. In een motivatiebrief laat je meer zien van jezelf, wie je bent, wat je ambities zijn en waarom jij vindt dat de baan goed bij jou past.
Zet in een brief tussen de onderwerpsregel en de aanspreking twee witregels. Zet in een brief of een e-mail één witregel tussen de aanspreking en de eerste alinea, en één witregel tussen de laatste alinea en de slotgroet.
De standaard die wordt gebruikt voor de lengte van een motivatiebrief is meestal 250 tot 400 woorden. Dit is niet langer een korte sollicitatiebrief, maar een echte brief waarin je uitgebreid je kwaliteiten benoemt.
Een korte motivatiebrief bestaat uit 150-300 woorden en schrijf je eigenlijk door alleen de allerbelangrijkste zinnen in je brief te laten staan. Het lijkt misschien kort, maar hiermee vergroot je de kans dat de hele brief gelezen wordt. Benieuwd hoe een korte motivatiebrief eruit ziet? Bekijk hier ons voorbeeld.
Opbouw en inhoud motivatiebrief
De structuur van een motivatiebrief volgt de gebruikelijke opbouw van een zakelijke brief. Die basisstructuur vul je aan met teksten over jouw persoonlijke drijfveren en ambities, je klik met het bedrijf en de manier waarop jouw vaardigheden aansluiten op de doelen van het bedrijf.
Een duidelijk leesbaar lettertype heeft een gemiddelde grootte van 11pt of 12pt. Welke grootte ideaal is, hangt af van het font dat je gebruikt, maar je zit met 11pt of 12pt vrijwel altijd goed. Kleiner is af te raden, omdat het priegelig is.
Een alinea is een verzameling zinnen die met elkaar samenhangen. Alinea's zijn als het ware de bouwstenen van je tekst: de kleinere eenheden binnen het geheel. Elke alinea stelt één onderwerp centraal. Elke alinea begint op een nieuwe regel (na een 'return').
Hoe bouw je een alinea goed op? Zorg ervoor dat je in elke alinea één onderwerp bespreekt. Je geeft in een paar zinnen het antwoord op een van de vragen die je in je héle tekst gaat beantwoorden. Maak duidelijk welke vraag de alinea beantwoordt en ook hoe dat antwoord zich verhoudt tot de andere alinea's.
Een alinea behandelt één onderwerp als hij bestaat uit tekst die inhoudelijk bij elkaar hoort.
➤ Uitleg symbolen: → = één spatie; ➀ zie uitleg bij 1; ↓ = één witregel met regelafstand 1. ➤ Alle tekst begint op de linker kantlijn.
Als je de naam van de ontvanger kent, gebruik je die ook in de aanhef. Bij geachte past de achternaam het best: Geachte heer Winkel, Geachte mevrouw Amrani. Bij een informele aanhef past een voornaam beter: Beste Tim, Dag Soumaya. Sommigen combineren voor- en achternaam: Geachte Tim Winkel, Beste Soumaya Amrani.
Zorg ervoor dat je brief uit minimaal 3 alinea's bestaat. Afsluiting Nadat je een witregel open hebt gelaten, kun je beginnen met de afsluiting. Hier groet je de lezer. In een zakelijke brief kun je dit doen met 'Met vriendelijke groet,' of 'Hoogachtend,'.