De bekendste pastismerken zijn zeker Pastis 51, Ricard, Henri Bardouin en Duval. Pastis wordt vaak als aperitief gedronken, maar kan nu op allerlei manieren naar eigen smaak worden gebruikt.
Eigenlijk is Pernod een merk; anis is de naam van het drankje. Niet te verwarren met pastis, wat dan weer vergelijkbaar is, maar toch verschilt (volgen we het nog?). Zo mag een anijsdrank die door destillatie wordt gemaakt (zoals het geval is bij Pernod), geen pastis worden genoemd.
Pastis is kortgezegd een aperitief. Het wordt gemaakt van steranijs, verschillende kruidenextracten en zoethout. Pastis heeft een vrij hoog alcoholpercentage van maar liefst 40% tot 45%.
Traditioneel wordt ieder volume Pastis voor consumptie aangelengd met ongeveer vijf volumes water. Sommige liefhebbers gebruiken hiervoor ijsklontjes, terwijl anderen de voorkeur geven aan ijskoud mineraalwater.
Ricard is als Franse anijsdrank een 'Pastis de Marseille', vervaardigd volgens Provençaalse traditie. De basis is een melange die getrokken wordt op basis van kruiden, waaronder koriander, kamille, citroenkruid en anijs.
Wist je dit? Bewaar een fles pastis nooit in de koelkast. Het toe te voegen water moet goed koud zijn. De ijsblokjes pas toevoegen als het water en de pastis al in het glas vermengd zijn.
Ricard is een goudgele verfrissende drank, met 45% alcohol, heeft een unieke smaak en een typisch Frans karakter. Drink Ricard op de Franse wijze met 1 deel Ricard op 5 delen water en ijs. Of in dezelfde verhouding met cola, sinaasappelsap, limonade of tonic.
Vul het glas eerst met 2 cl Ricard. Schenk vervolgens de hoeveelheid ijsgekoeld water bij in het glas. Voeg als laatste 2 ijsblokjes per glas toe. Geniet van dit zonnige drankje.
Productbeschrijving. Dit glas met een inhoud van 19 cl is speciaal ontwikkeld voor het drinken van Pastis met of zonder ijs. Het is voorzien van een Pastis decor. Vaatwasmachinebestendig en geschikt voor dagelijks gebruik.
Pastis is een aperitief op basis van steranijs, zoethout en kruidenextracten, dat met name in Frankrijk populair werd na het verbod op absint. Het alcoholpercentage ligt tussen de 40% en 45%. Voor consumptie wordt er koud water aan toegevoegd, waarbij de karakteristieke troebeling ontstaat.
Als surrogaat ontwikkelde de firma Pernod zijn beroemde anis, feitelijk een absint zonder alsem, waarin de kruidenextracten niet door distillatie maar door maceratie werden verkregen. Bij maceratie laat men het gedroogd plantaardig materiaal trekken in alcohol, waarna er vervolgens wordt gefiltreerd .
Waarom wordt pastis troebel wit als je er water bij schenkt? Dat komt door de etherische olie uit het anijszaad. Die lost wel op in alcohol, maar niet in water. De olie bindt met alcohol tot onzichtbare druppeltjes, die in het water zweven.
Ricard heeft een basis van een melange van verscheidene kruiden, zoals koriander, kamille, citroenkruid en anijs. De smaak van anijs is iets minder aanwezig dan bij andere pastis dranken, door de toevoeging van zoethout. Ricard is het lekkerst als u deze op echte Franse wijze nuttigt.
Pastis heeft anijs als basis, maar wordt verfijnd met andere talrijke kruiden. De smaak in de meeste drankjes doet subtiel denken aan het karakteristieke zoethout. Gedistilleerde dranken worden daarom als pastis op de markt gebracht als de anijs de smaak overheerst.
Tegenwoordig mag een pastis slechts het opschrift 'pastis de Marseille' op de fles dragen als het 45 graden alcohol bevat en 2 gram anethol (ether) per liter, en voldoet aan een aantal andere regels. De pastis hoeft daarvoor niet écht uit Marseille te komen.
Ricard is een goudgele verfrissende drank, met 45% alcohol, heeft een unieke smaak en een typisch Frans karakter. Drink Ricard op de Franse wijze met 1 deel Ricard op 5 delen water en ijs. Of in dezelfde verhouding met cola, sinaasappelsap, limonade of tonic.
Pernod schenk je het best in een lang glas gevuld met ijsblokjes en een derde Pernod. Voeg er water aan toe en even mengen met een roerstokje. De ideale serveertemperatuur bedraagt 6 à 8°C. Pernod past goed bij pittige warme en koude versnaperingen.
Het meest bekende aperitief is natuurlijk de Pastis. Vaak is deze afkomstig van het merk Pernod-Ricard en wordt geserveerd in een longdrink glas waar je dan naar behoefte wat water en ijs aan toevoegt.
Alcoholische anijsdranken worden al zeer lang gedronken. Dranken zoals Pastis, Ouzo, Raki, Sambuca en Arak zijn erg populair en worden gemaakt van anijs, zoethout en andere kruiden. Ouzo drinkt men in Griekenland, Raki in Turkije, Sambuca in Italië, Arak in Libanon/Syrië en Pastis is typisch Frans.
Qua alcoholpercentage staat 1 (klein) shotje dus gelijk aan 1 (groter) glas bier.
Volgens Noijen is het om het even. „In een standaard glas sterke drank zit evenveel alcohol als in een glas bier of wijn. Als we puur naar de alcohol kijken, dan zijn deze twee drankjes dus even slecht voor je gezondheid.”
100 ml bevat 250 calorieën.
U kunt de fles pastis beter niet in de vriezer bewaren. Zodra u aan de ijskoude pastis ijsblokjes toevoegt bevriest de anethole (een bestandsdeel verkregen van anijs en venkel) wat een ongunstig effect heeft op de smaak.
Goed afgesloten sterke drank is onbeperkt houdbaar.
Prijs € 17,85.