Plastic wordt vaak gebruikt in verpakkingen, maar in de meeste gevallen is het niet geschikt om je voedsel in op te warmen. Bij bepaalde soorten plastic kunnen er namelijk giftige chemicaliën in je eten lekken.
Verwarm of bewaar nooit voedsel in plastic bakjes die niet bedoeld zijn voor voedsel . Bakjes voor eenmalig gebruik, zoals margarinekuipjes, hebben de neiging om te vervormen of te smelten in de magnetron. Hierdoor kunnen meer stoffen uit het plastic in het voedsel lekken.
De witte Chinese bakjes zijn gemaakt van polypropeen, wat stevige en tegelijkertijd wendbare eigenschappen heeft. Hierin kunnen gerechten warm worden gehouden, bewaard of meegegeven worden. De Chinese bakjes zijn tevens magnetron bestendig en geschikt voor in de vriezer.
Wanneer voedsel of dranken in plastic containers in de magnetron worden opgewarmd, migreren chemische additieven van binnenuit het plastic naar het voedsel en worden er ook kleine stukjes plastic, bekend als micro- en nanoplastics, in het voedsel geloosd . Beide kunnen gezondheidsrisico's opleveren.
Verhit restjes door en door
Na bereiding is het mogelijk om eten dat je over hebt opnieuw te verwarmen. Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Opwarmen in de oven
Ook een deksel of omgekeerd bord op een ovenschaal of vuurvaste pan voorkomt dit. Zet de oven op de juiste temperatuur en tijd. Een goede richtlijn is 10-15 minuten op 180 graden. Maar afhankelijk van de hoeveelheid kan het langer of korter duren voor het gerecht goed heet is.
Stamppot opwarmen doe je in de magnetron of in de pan. In de magnetron is je stamppot het snelste warm, maar in de pan blijft de meeste smaak behouden.
Hoewel bepaalde soorten plasticfolie door de FDA zijn goedgekeurd als magnetronbestendig, kan plasticfolie smelten als het in direct contact komt met heet voedsel . Dr. Danoff raadt aan om minstens 2,5 cm tussen de plasticfolie en het voedsel te laten voordat u het verwarmt, of om alternatieven te gebruiken zoals waspapier, bakpapier of witte papieren handdoeken.
Als plastic bakjes of folie in de magnetron of in de vaatwasser worden gezet, is er een groter risico dat de chemicaliën uit het plastic in het eten lekken. De onderzoekers adviseren dan ook om dat niet te doen: schep het voedsel altijd op een bord en zet dat in de magnetron.
Een eenvoudig en duidelijk antwoord is: Ja, u kunt een plastic bord in de magnetron zetten . Er zijn echter enkele voorzorgsmaatregelen die u moet nemen om het veiliger voor u te maken. De plastic borden met een niet-BPA-vrije formatie zijn niet geschikt voor gebruik in de magnetron, omdat er een risico is dat er gifstoffen in uw voedsel terechtkomen.
Helaas zijn plastic wegwerpcontainers doorgaans niet magnetronbestendig . Dit is meestal het geval bij de meeste meeneemcontainers in restaurants, dus controleer of er een magnetronbestendig label is voordat u de container in de magnetron zet. U kunt uw restjes ook opnieuw verpakken in magnetronbestendige containers. Psst!
Om erachter te komen of je een bakje (of serives) hebt dat geschikt is voor de magnetron kun je zoeken naar een icoontje dat meestal op de onderkant afgebeeld staat. Het 'microwave-safe' icoontje is te herkennen aan een magnetron of servies icoon met golflijntjes erin of erboven.
Je kan de bami goreng het beste opbakken in een droge koekenpan en de rempah met saus opwarmen in een pannetje. Wordt de bami wat droog voeg dan een heel klein scheutje water toe. Je kan de bami en rempah ook afgedekt opwarmen in een voorverwarmde oven (200 graden), ongeveer 8-10 minuten.
Sinds 1 juli 2023 moet u betalen voor wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten. Zo wil de overheid zorgen voor minder zwerfafval en plasticgebruik. U kunt overal een herbruikbaar alternatief gebruiken. Bijvoorbeeld uw eigen herbruikbare bekers en bakjes.
Over het algemeen kan het magnetronen van voedsel in plastic containers gezondheidsrisico's met zich meebrengen vanwege de overdracht van BPA en ftalaten van het plastic naar het voedsel. De zakken die worden gebruikt voor de gestoomde groenteproducten zijn echter speciaal vervaardigd voor het stomen in de magnetron en bevatten geen BPA of ftalaten.
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
Het opwarmen van eten in een magnetron is niet gevaarlijk voor de gezondheid. Je kunt veilig eten ontdooien en verhitten in de magnetron. Een magnetron verhit het eten met ongevaarlijke elektromagnetische straling.Dit zet vochtdeeltjes in het eten in beweging en door wrijving komt warmte vrij.
Verder is het geen goed idee om aluminium bakjes, of aluminiumfolie in de microgolf te gebruiken. Door de warmte geeft het aluminium vonken en kan het een kletterend geluid veroorzaken. Die vonken kunnen vervolgens tot kortsluiting leiden. Daarnaast kan je ook papieren zakken beter vermijden.
Ja hoor, dat kan.De bakjes kunnen een maximale oven temperatuur van 170 graden verdragen.
Als je restjes van een maaltijd opnieuw opwarmt, zorg er dan voor dat je het eten tot in de kern verhit. Warm dezelfde restjes ook niet meerdere keren opnieuw op, want dat bevordert de groei van bacteriën en verhoogt het risico op voedselvergiftiging.
Tenzij op het product staat dat het veilig is voor de oven of magnetron, wordt het niet aanbevolen om plastic voedselfolie te verwarmen . Onbehandelde plasticfolie kan chemicaliën afgeven en smelten bij verhitting.
Folie in de microgolfoven
Gewone vershoudfolie is niet geschikt voor de microgolfoven. Als alternatief worden vaak schalen of borden gebruikt om etenswaren in de microgolfoven af te dekken. Meestal komt dat de kwaliteit van de opgewarmde gerechten echter niet ten goede.
Dit zorgt ervoor dat de stamppot niet te nat wordt. - Maak de stamppot extra smeuïg door een scheut warme melk en een klontje boter toe te voegen aan je puree. Wil jij een lichtere variant stamppot? Dan kun je de boter en melk vervangen door kookvocht om je stamppot extra smeuïg te maken.
Spinazie (en andijvie)
Er werd lang gedacht dat deze stof tijdens het opwarmen werd omgezet in het giftige nitriet, maar volgens het Voedingscentrum is dat niet zo. Er zit geen gezondheidsrisico aan. Je hoeft gerechten met deze groenten dus niet weg te gooien.
Je kunt stamppot opwarmen in de magnetron, maar nog lekkerder is het om de maaltijd een halfuur in een oven op 180 graden te zetten of een paar minuten op te bakken in de pan.