Boven het aanrecht worden de spotjes vaak netjes boven de keukenkastjes uitgelijnd, onderlinge afstand is dan vaak ergens tussen de 60 en 80cm. Omdat er twee groepen verlichting in de keuken aanwezig zijn is een spot vergelijkbaar met een 35W halogeen ruim voldoende.
Tegenwoordig wordt er op basis van de lichtbehoefte gewerkt. Men plaatst licht waar het nodig is. Neem bijvoorbeeld de keuken: in plaats van het volledige plafond met inbouwspots vol te hangen, plaatst men enkel spots boven het kookeiland en aan de keukenkasten.
Heb je een keuken die iets kleiner is dan kunnen 3 a 4 spots van 5 Watt al ruimschoots voldoende zijn. Heb je echter een grote keuken? Dan kan het zijn dat je 6 tot 8 LED inbouwspots nodig hebt van ongeveer 8 Watt.
Om optimaal gebruik te maken van de roterende functies van inbouw of opbouwspots is het belangrijk dat de spotjes ca. 50 cm van de muur worden geplaatst. Zo benut je optimaal de mogelijkheid om de lichtbron te draaien en te kantelen en zitten de lichtbundels niet te dicht tegen de wanden.
Voor algemene verlichting kies je beter geen spots in het plafond van de woonkamer. Gebruik opbouw- of inbouwspots in de woonkamer enkel als functioneel licht of als indirect licht. Spotjes boven de eettafel of de salontafel kunnen, maar enkel als je ze niet rechtstreeks naar beneden laat schijnen.
Bovendien zijn spots overal te plaatsen, zodat u op iedere plek de gewenste verlichting krijgt. Denkt u bijvoorbeeld aan spots boven het bad, de douche en uiteraard rondom de wastafel. Alleen waar u rekening mee moet houden, is dat de badkamer een vochtige ruimte is.
Het ezelsbruggetje 1W = 1m2
Wat hier staat is dat voor elke vierkante meter je 1 Watt aan LED-verlichting nodig hebt. Dit gaat uit van een standaard luxwaarde van ongeveer 200 in een standaard ruimte, bijvoorbeeld een woonkamer.
Voor afzonderlijke inbouwspots wordt vaak een onderlinge afstand genomen tussen de 80 en 150 centimeter. Wanneer je voor inbouwverlichting (met name halogeen inbouwspots) kiest is het belangrijk om rekening te houden met de warmte-ontwikkeling van het plafond. Dat komt omdat halogeenspots veel energie verliezen.
De plaats van de spotjes bepalen
Halogeenlampjes worden erg warm. Houd daarom tussen de achterkant van de spot en het plafond ten minste 10 tot 15 cm ruimte open. Plaats de spots bovendien minstens 60 cm boven een voorwerp. Houd tussen de spots ten minste 30 cm ruimte over.
Bij het kookvuur of het aanrecht is functionele verlichting essentieel om te koken. Direct licht dat rechtstreeks het werkblad verlicht is hierbij de beste keuze. Denk aan hanglampen boven je kookeiland, spotjes in het plafond of onder je keukenkasten.
Boven een aanrecht
Het handigste is om deze lampen minimaal 180 centimeter van de vloer te hangen of 75 tot 85 centimeter van het aanrecht. Pas er wel voor op dat je dit armatuur niet te hoog hangt, zodat je constant in het licht kijkt.
Voor de algemene ruimte verlichting kan de eerder genoemde 1 spot per 3m2 worden aangehouden. Boven het aanrecht worden de spotjes vaak netjes boven de keukenkastjes uitgelijnd, onderlinge afstand is dan vaak ergens tussen de 60 en 80cm.
Als vuistregel heb je tussen de 1000 en 3000 Lumen nodig voor verlichting boven het aanrecht. Dit aantal varieert echter naar gelang de grootte van je keuken en hoeveel verlichting je voor specifieke taken nodig hebt.
Respecteer een minimum afstand tussen kast en licht
Respecteer steeds een minimum afstand (± 15 cm) tussen kast en licht, hiervoor zijn verschillende redenen: Vooral halogeenspots geven nogal wat warmte af. Als ze te dicht bij een kast gemonteerd worden, kan deze verkleuren.
Concreet kom je tot het volgende voorbeeld: stel inbouwspot 2 cm hoogte : spot valt 1 cm diep dus komt 1 cm boven het plafond + spot 5,5 cm + GU10 fitting 1 cm = 7,5 cm - dikte plafondplaat (bijvoorbeeld 2 cm). Dan is 5,5 cm de totale inbouwhoogte.
OPBOUWSPOTS
Zo kan je op één lichtpunt makkelijk 6 verschillende spots plaatsen door te kiezen voor een armatuur met verschillende lichtpunten. Hierdoor kan je een ruimte met weinig verlichtingskabels toch goed verlichten.
Boven de eettafel is een sfeervoller licht vaak gewenst, waardoor het Lumen rond de 1000 tot 1500 genoeg is. Dit dient echter wel hoger te zijn als je aan de keukentafel werkt.
Kies voor verlichting met een warme lichtkleur (2200K-2700K) en dimbare lampen. Om de keuken een luxe uitstraling te geven is een LED strip perfect: mooi voor bijvoorbeeld onder de keukenkastjes of in een koof.
Praktische verlichting boven het keukeneiland
Een lamp boven het kookeiland moet dus eenvoudig schoon te maken zijn. Kies dus liever niet voor een stoffen kap of een kristallen kroonluchter, maar voor een lamp welke snel schoon te maken is. Zoals een industriële opbouwspot of een kleine hanglamp van glas of metaal.