Klop door tot de slagroom stijf is en pieken heeft. De slagroom is stevig genoeg als de pieken rechtop blijven staan wanneer je de garde eruit haalt. Tip: klop niet te lang door. Als je namelijk te lang doorklopt, ben je geen slagroom meer aan het maken maar (zoete) boter!
Rustig opkloppen
Kijk uit dat je de slagroom niet te lang klopt. Het water en vet zullen zich dan scheiden en er ontstaat boter en een dunne room. Dat krijg je niet meer goed, als dit gebeurt kun je opnieuw beginnen.
Als de slagroom stijf is en er staan pieken rechtop wanneer je de garde of mixer eruit haalt, dan is die klaar. Helemaal zeker weten dat de textuur perfect is? Houd de garde dan op de kop. Druipt de slagroom er heel langzaam af, dan is die precies goed!
Stijf geslagen slagroom is ongeveer 2 dagen houdbaar, wanneer je dit afgedekt in de koelkast zet. Toch merk je vast dat het niet meer dezelfde textuur heeft als net na het kloppen.
Klopfix (in zakjes van 8 gram van Dr. Oetker) is een slagroomversteviger die voorkomt dat slagroom inzakt. Je kunt er dus mooie toefjes mee maken. Voeg de klopfix voor het kloppen toe aan de room (1 zakje per 250 ml.).
Waarschijnlijk is je room te warm. Heel belangrijk bij het mooi stijfkloppen van slagroom is de temperatuur. Niet alleen de slagroom zelf moet dus goed koud zijn, óók de kom waarin je de slagroom klopt. Koel 'm met koud water, ijs of zet de kom even in de vriezer.
Om slagroom te verstevigen kan ook een kleine hoeveelheid zetmeel, melkpoeder of puddingpoeder aan de room worden toegevoegd. Ook is het mogelijk het vetgehalte van de room te verhogen door mascarpone toe te voegen, hierdoor zal de slagroom ook steviger worden.
Klop de slagroom totdat de sporen van de mixer niet meer te zien zijn in de room. Als je te lang klopt wordt de room tot boter geslagen en zul je opnieuw moeten beginnen. Met de hand kloppen werkt niet veel anders. Het voordeel van met de hand kloppen is dat je er meer lucht in klopt, zodat de slagroom luchtiger is.
Bereiding: slagroom kloppen
Begin rustig, vooral als je met een elektrische mixer klopt. Als je de mixer gelijk al hoger zet, wordt de slagroom minder luchtig. Klop door tot de slagroom stijf is en pieken heeft. De slagroom is stevig genoeg als de pieken rechtop blijven staan wanneer je de garde eruit haalt.
Om slagroom goed stevig te krijgen moet je ervoor zorgen dat alles wat je gebruikt koud is. Dus ook de kom en de garde. Die kun je een paar uur voor gebruik in de koelkast zetten.
Giet een kop slagroom in de beker, doe de sluiting erop en ga flink schudden. Heel hard schudden hoeft niet, als je maar in een constant tempo blijft doorgaan. Tijdens het schudden luister je naar het geluid: het zal steeds minder klotsen en steeds steviger worden.
Gebruik de MultiQuick staafmixer met garde voor het opkloppen van de slagroom. Plaats de garde in de room en begin rustig op een lage snelheid om spatten te voorkomen. Verhoog de snelheid terwijl je klopt en beweeg rustig met de garde door de mengbeker / kom.
Hoe werkt het? Klop 125 ml slagroom met de hand of met een mixer in een kom tot er zachte pieken ontstaan. Voeg de opgeklopte slagroom op het allerlaatste moment toe aan je beslag. Dit meng je vervolgens tot een glad geheel en bak je volgens recept af in de oven.
Begin met een lage snelheid te kloppen. Wanneer de slagroom in volume begint toe te nemen, verhoog je de snelheid. Klop de slagroom tot de gewenste dikte. Lobbige slagroom is yoghurt-dikte en word vaak gebruikt voor een verdere bereiding in bijvoorbeeld crèmes of bavarois.
De slagroom is dan stevig en heeft een vette smaak. Slagroom die nét te ver is en weinig smaakafwijking heeft, kan is sommige gevallen worden gered door een kleine hoeveelheid gekoelde ongeslagen room erdoor te spatelen.
'Slagroom moet altijd gekoeld worden. Dat is het allerbelangrijkste. Bij een temperatuur hoger dan 12 °C smelten de vetbolletjes in de room en is het bijna onmogelijk om nog een goede stand in de room te kloppen.
Slagroom is dus de room zoals die bedoeld is. Het heeft een vetpercentage van 35% en is eigenlijk het room zoals dat wordt afgeroomd van de melk. In tegenstelling tot roomsoorten met een lager vetpercentage, kun je slagroom prima stijf kloppen. Wil je een slagroom die goed stijf houdt, maar heb je geen klopfix in huis?
Klop-Fix zorgt ervoor dat de slagroom mooi stevig blijft en voorkomt dat taartbodem te snel zacht worden. Met een zakje Klop-Fix ziet de slagroom er mooier en steviger uit. Klop-Fix is eenvoudig in gebruik. Een zakje is voldoende voor 250 ml slagroom.
Het enige wat je nodig hebt is een glazen pot met een draaideksel. Het deksel heb je nodig om te voorkomen dat de slagroom door de kamer vliegt. Zet de slagroom én de glazen pot koud. Dit kun je eventueel ook doen door ze beide voor gebruik zo'n vijf minuten in de vriezer te leggen.
Zelf maken
Slagroom kan ook zelf gemaakt worden met de volgende ingrediënten: 1l melk. zoveel suiker als gewenst, bijvoorbeeld 200g of 300g suiker. 2 eieren, alleen de dooiers worden gebruikt.
Volle room of slagroom
Deze room kan goed worden opgeklopt, vandaar dat we hem ook wel slagroom noemen. Een vuistregel: hoe hoger het vetgehalte, hoe beter je de room kan opkloppen en hoe langer die stijf blijft. Met volle room zit je altijd goed: je kan hem in koude en warme bereidingen gebruiken.
Re: Is Klop Klop hetzelfde als Klopfix
Nee, Klop Klop is een soort nepslagroom, terwijl Klop-fix een slagroomversteviger is.
Zorg dat je snel werkt en goed roert, want agar stolt al bij kamertemperatuur. Laat 1-4 uur opstijven in de koelkast.
Dr. oetker | Klop-Fix | Slagroomversteviger | 5 x 8 gr | Delhaize.