Het remt ontstekingen en vermindert schilfering, jeuk en zwellingen. Bij huidaandoeningen met ontstekingen. Zoals eczeem, seborroïsch eczeem en jeuk. U heeft binnen een paar uur minder jeuk.
De zalf is veilig om te smeren als u deze op de juiste manier gebruikt volgens instructie van uw arts of verpleegkundige. Er zijn geen of hooguit tijdelijke bijwerkingen. Deze tijdelijke bijwerkingen zijn pigmentverkleuringen, verdunning van de huid en het sneller groeien van haartjes.
Klasse 2 en 3 corticosteroïden kunnen veilig voor een langere periode worden gebruikt wanneer per week niet meer dan 100 gram op de huid wordt gesmeerd. Voor de sterkere klasse 4 wordt een maximum van 50 g per week aangehouden. Voor de zwakste klasse 1 wordt er geen maximum hoeveelheid per week gesteld.
Binnen een week nemen jeuk, zwelling en roodheid meestal af. Het is belangrijk om niet direct te stoppen na het eerste effect. Lees hierover meer onder 'hoeveel mag u smeren'.
Wat doet cortison en waarbij gebruik ik het? Cortison is een bijnierschorshormoon, ook wel corticosteroïd genoemd. Bijnierschorshormoon is nodig om energie, mineralen en zouten vrij te maken en op te slaan. Verder remt het ontstekingen en overgevoeligheidsreacties.
Te veel cortison in je bloed kan tijdelijk je gevoel en stemming veranderen. Het maakt je energieker, prikkelbaarder, rusteloos, angstig of agressief. 2. Wonden genezen minder goed en minder snel, en de kans op infecties met bacteriën, virussen of schimmels neemt toe.
Een injectie met cortison kan goed helpen om pijn en zwelling te verminderen. Cortison is een sterk ontstekingsremmend medicijn. Sommige patiënten twijfelen over een injectie met cortison.
Bijwerkingen van hormoonzalf kunnen zijn: Het dunner worden van de huid (atrofie) Rode vaatverwijdingen (couperose) Haartjes kunnen harder gaan groeien.
Klasse IV bevat de sterkste preparaten (bijvoorbeeld dermovate). Soms start de dermatoloog gelijk met een hoge klasse hormoonzalf, zodat de ontsteking in de huid (bij eczeem) snel en krachtig wordt onderdrukt.
je kan zwaarder worden, vooral in je gezicht en aan je romp: van corticosteroïden kan je meer eetlust krijgen en je vetverbranding kan veranderen. Daarnaast kan je meer vocht gaan vasthouden. een dunnere huid, traag genezende wondjes of meer blauwe plekken. jeugdpuistjes.
Smeer als volgt als u zowel hormoonzalf als bijsmeerzalf gebruikt: Behandel de eczeemplekken eerst met de voorgeschreven hormoonzalf. Laat deze zalf minimaal een uur intrekken. Smeer vervolgens de hele huid in met de bijsmeerzalf.
Minder lang en minder heet douchen kan ook eczeemklachten doen verminderen, zeker in de winterperiode. Ga in ieder geval niet te veel krabben omdat het eczeem erger kan worden. Gaat het eczeem niet over en maak je je toch zorgen om je huid maak dan een afspraak bij een dermatoloog.
Ook verkoelende en beschermende zalven, zoals koelzalf, kunnen worden gebruikt. Als de jeuk wordt veroorzaakt door nattend eczeem, wordt juist een indrogende en verkoelende gel gebruikt, die de jeuk verlicht. Een voorbeeld is carbomeerwatergel. Zinkoxide werkt jeukstillend, beschermend en verkoelend.
Wat is hormoonzalven? Hormoonzalven gebruiken we bij verschillende huidaandoeningen, bijvoorbeeld eczeem of psoriasis. Ze remmen de ontsteking van uw huid en hebben een gunstig effect op bijverschijnselen zoals jeuk, zwelling en schilfering. Ze remmen ook een versnelde deling van uw huidcellen.
Als je de hormonen langdurig in grote hoeveelheden in het bloed krijgt, heb je ook kans op osteoporose (botontkalking). Deze systemische bijwerkingen van hormoonzalf zijn heel zeldzaam. Een hormoonzalf geeft weinig bijwerkingen.
Soms kunt u afbouwen naar nul dagen. Maar er zijn ook mensen bij wie het niet lukt om naar nul dagen af te bouwen. Dan kunt u één tot twee dagen hormoonzalf per week blijven smeren. Naast het steeds minder vaak smeren, kunt u ook afbouwen door een minder sterke hormoonzalf te gebruiken.
Typisch voor eczeem is dat je het ziet van buiten uit. Het uit zich namelijk in een droge, schrale huid, blaasjes en roodheid. Soms wordt de oorzaak van het eczeem gestuurd van binnenuit. Die oorzaak is echter vaak moeilijk te achterhalen.
Heb ik een recept nodig? Cortison is sinds 1950 internationaal op de markt. In tabletten is het op recept verkrijgbaar als het merkloze Cortison.
Hydrocortisonacetaat remt de ontsteking, stilt de jeuk en vermindert de zwelling. De huid kan hierdoor herstellen: de jeuk, droogheid en schilfering nemen af. De huid zal er beter uitzien en is soepeler.
Heb je last van lichte eczeem? Dan is deze eczeemcrème van Bepanthen geschikt. Het verlicht de jeuk en de roodheid en herstelt de huid. Deze eczeemcrème van Grahams is zacht voor de huid en is door de milde samenstelling ook te gebruiken op de huid van baby's, kinderen of als eczeemzalf voor op je gezicht.
Zinkoxide wordt gebruikt bij nattend eczeem, eczeem waarbij de huid vochtig is. Zinkoxide werkt indrogend, verkoelend, jeukstillend en iets samentrekkend. Hierdoor neemt de neiging tot krabben af, droogt de vochtige huid in en kan de huid sneller genezen. Voorbeelden zijn ZOK-zalf, zinkoxidesmeersel en zinkoxidepasta.
Andere mogelijke bijwerkingen zijn: hoofdpijn. misselijkheid. vermoeidheid.
De meest beruchte bijwerking van Corticosteroïden is gewichtstoename. Of dit nu door Cushing is ontstaan of door medicatie met corticosteroïden. Ten eerste zorgt cortisol voor vasthouden van vocht. Daarnaast verandert cortisol de vetverdeling over het lichaam (dikke buik, gezicht, vetbult in de nek).
Door geneesmiddelen opgewekte lichtgevoeligheid (of door geneesmiddelen opgewekte gevoeligheid voor de zon) doet zich voor als een medicijn dat normaal geen gevoeligheid veroorzaakt door licht wordt geactiveerd als gevolg van een wisselwerking met UV-straling bij het binnendringen van de huid.
Een hyaluronzuur injectie is een goed alternatief voor patiënten die geen cortisone injecties verdragen.