De smaak heeft veel fruitige tonen van perzik, sinaasappel, banaan en citrus. De Tripel Karmeliet is goudgeel van kleur een heeft een mooie excentrieke fluffy schuimkraag.
De fruitigheid in een Tripel loopt uiteen van citrusachtig, banaanachtig tot steenfruit. Kruidige fenolen afkomstig van de gist (kruidig, peperig, kruidnagelachtig) zijn waarneembaar, maar mogen niet overheersen. Toevoeging van kruiden - vooral koriander - komt vaak voor.
Hoe schenk ik het best Tripel Karmeliet in een glas? Voor de perfecte Tripel Karmeliet kantelt u het glas in een hoek van 45 graden en houdt u de fles horizontaal. Schenk het bier langzaam in en mik op het midden van het glas.
Tripel Karmeliet is een wereldberoemde Tripel gebrouwen van gerst, tarwe en haver volgens een recept uit 1679. De goudgele bier heeft een enorme fluffy schuimkraag en zit vol verfijnde fruitige aroma's. Als bij de eerste slok weet je waarom deze Tripel zo hoog aangeschreven staat bij bierliefhebbers uit de hele wereld.
Tripel LeFort verkozen tot Beste Tripel ter wereld!
Een jaar geleden won Tripel LeFort de gouden medaille op de World Beer Cup 2018 in Nashville USA en werd het bier op de World Beer Awards 2018 verkozen tot Beste Tripel ter wereld.
Tripel bier gaat goed samen met een pesto dip. Vul de tafel met stokbroodjes, nootjes en crackertjes en dip het lekker in de pesto. Daarnaast is vis ook een goede keuze bij Tripel bier. De zware smaak van Stout bier heeft iets weg van de pure chocolade smaaksensatie.
Karmeliet is een meergranentripel. Je proeft honingachtige smaken die erg goed combineren met geitenkaas. Het bier brengt de smaak van de kaas, limoen en pistache omhoog. Het koolzuur spoelt het vet-romige van de kaas heerlijk weg, wat de weg vrijmaakt voor het volgende hapje.”
De prijs van Tripel Karmeliet verschilt per verpakking en per winkel. De gemiddelde literprijs van Tripel Karmeliet in de winkel is €5,91.
Tripel Karmeliet is een Belgisch bier dat in 1996 werd gelanceerd. Het is een tripel (8,4% in volume) waarin behalvegerst ook tarwe en haver zijn verwerkt.
Tripel Karmeliet (gelanceerd in 1996) wordt nog steeds gebrouwen volgens een authentiek bierrecept uit 1679, afkomstig van het oude Dendermondse Karmelietenklooster. Dit laatste suggereert dat het een trappist zou kunnen zijn. Is echter niet zo.
3 granen in 1 bier
“Want naast gerstemout, tarwemout en havermout wordt er ook ruwe tarwe gebruikt. De tarwe geeft het bier zijn romige karakter, de haver zorgt voor pit. Tripel Karmeliet is een volmondig, zacht bier zonder bitterheid, met een fruitige en kruidige smaak.
Brouwen van tripel
Tripel is licht van kleur waarvoor lichte mout is gebruikt. Fictief voorbeeld: Om 1000 liter Tripel te brouwen is 360 kilo mout nodig.
Een tripel is vaak een zwaar bovengistend bier met hergisting in de fles. De complexe smaak dankt tripel aan de typische gist die is toegevoegd aan het product. Ook de hop en mout dragen bij aan de bitterheid. De hoeveelheid mout is spreekwoordelijk 3 keer hoger dan een normaal trappistenbiertje.
De term dubbel verwijst naar de hoeveelheid graan per liter water die bij het brouwen gebruikt wordt. Hoe meer graan, hoe meer suiker. Meer suiker zorgt weer voor een hoger alcoholpercentage en de typische zoete smaak van dubbel bier. Dubbel bier heeft dus niets te maken met een dubbele vergisting.
- Flesjes speciaalbier á 0,33 liter: Meestal geen statiegeld - Flesjes van kleinere Nederlandse brouwers hebben geen statiegeld (bijvoorbeeld Brouwerij 't IJ of Jopen), maar de meeste Belgische 33cl flessen wél (bijvoorbeeld Duvel of Tripel Karmeliet).
Dankzij zijn verrassend hoog alcoholvolume (8,5 %), zijn enorme schuimkraag, fijne pareling en zijdezacht mondgevoel onderscheidt Duvel zich duidelijk van andere Belgische bieren.
Het glas werd ontworpen door Antoine Bosteels en is versierd met gestileerde Franse lelies als traditioneel motief. De schuimkraag moet gaan van het topje van de lies tot aan de rand van het glas. Het is een groot bokaal glas en daardoor krijg je een hoge schuimkraag op het bier.
Leg het accent op één smaak
Of het nou zoet, zuur, zout of bitter is, je gaat op de overheersende smaak het accent leggen door een soortgelijke drank te kiezen. Zo past bij loaded nachos met limoendressing een fris witbier met citrustonen.
De overtreffende trap van een Blond en Dubbel is een Tripel. Tripel is een krachtig goudkleurig bier met een hoog alcoholpercentage dat varieert van 7,5 tot 9,5% en soms nog een beetje meer. In deze bieren tref je veelal fruitige aroma's aan en een medium tot sterke bitterheid.
Bij het bereiden van een 'standaard' steak, is een red ale bijvoorbeeld een geweldige match. Rode ales zijn zwaar en hebben een fijne aroma waardoor ze de smaak van het sappige vlees versterken. Ook porters passen geweldig bij een biefstuk - vooral bij een een porterhouse steak.