Beschrijving. Een kleine en krachtige bistabiel relais module om grotere spanningen veilig te schakelen. Deze module heeft een bistabiele werking, wat betekend dat bij een puls het relais wordt open gezet en bij een volgende puls weer dicht. Deze module werkt op 12V en kan tot wel 10A schakelen.
Monostabiele ventielen zijn ventielen waarbij een continue stuursignaal nodig is om het ventiel om te schakelen. Valt dit stuursignaal weg dan schakelt het ventiel d.m.v. veerkracht weer naar zijn ruststand. Bistabiele ventielen kunnen door een kort stuursignaal blijvend omgeschakeld worden.
Een relay / relais doet niks anders dan van een kleine stuurstroom een grote hoofdstroom maken. Zo kan met een kleine schakelaar een groot elektronisch component in- en uitgeschakeld worden. Dit is mogelijk doordat een relay / relais in feite een schakelaar is.
In de verlichtingswereld worden speciale bistabiele relais voorzien van drukknopaansluitingen waarmee lampen (op afstand, bijvoorbeeld in trappenhuizen) in- en uitgeschakeld of ook wel stapsgewijs gedimd kunnen worden. Deze apparaten worden impulsrelais, afstandschakelaar of teleruptor genoemd.
Een elektrische schakeling, een component, een apparaat of (meer algemeen) een systeem is bistabiel als het twee stabiele toestanden heeft. Deze eigenschap gaat gepaard met een hysterese en geeft het systeem een geheugenwerking.
Werking. Een teleruptor werkt volgens een elektromagnetisch principe. Het mechanisme is zo gebouwd dat het schakelcontact, bij elke korte stroompuls door de ingebouwde spoel, van stand verandert. Het relais behoudt die stand tot de volgende puls.
Een teleruptor wordt ook wel impulsrelais of afstandschakelaar genoemd waarbij één of meer schakelcontacten van stand veranderen bij elke stroompuls. De stand waarin het schakelcontact is veranderd blijft in stand totdat er een volgende puls heeft plaats gevonden.
Een contactor of magneetschakelaar is een relais dat naast hoofdstroomcontacten of vermogencontacten zogenaamde hulpstroomcontacten voor de stuurstroom heeft. De contactor vormt de verbinding tussen de stuurkring en de vermogenkring van een schakeling.
Bij een 5/2 ventiel stroomt er - indien poort 1 is belucht - altijd lucht uit een van de 2 uitgangspoorten. In tegenstelling tot een 3/2 ventiel is er bij een 5/2 ventiel dus geen sprake van normaal gesloten of normaal geopend. Zoals je in de onderstaande afbeelding kunt zien is poort 1 met poort 2 verbonden.
Een 5/3 ventiel is een ventiel met 5 aansluitpoorten en 3 schakelstanden. De 5 aansluitpoorten zijn: één voedingspoort (1) twee uitgangspoorten (2 en 4)
Een relais heeft als taak om van een kleine stuurstroom een grote hoofdstroom te maken. Zo kan met een kleine schakelaar een groot elektronisch component in- en uitgeschakeld worden.
Slijtage relais
De contacten slijten door het constante aan- en uitschakelen. Experts spreken dan van verbrande of vastzittende contacten. Dit resulteert in een hogere weerstand en dus meer warmte. Normaal zal echter een zekering doorslaan in geval van een defect relais.
Een 3/2 ventiel kan normaal gesloten of normaal geopend zijn. Normaal gesloten betekent dat in de ruststand van het ventiel de poorten 1 en 2 niet met elkaar in verbinding staan. Poorten 2 en 3 staan wel met elkaar in verbinding zodat eventuele retourlucht kan ontsnappen.
Het ventiel heeft twee bedieningszijdes (electrisch, pneumatisch).
Het OF ventiel - ook wel wisselventiel genoemd - (pneumatisch symbool fig. 4) werkt precies andersom. Deze geeft alleen een stuursignaal als een van beide stuursignalen aanwezig is. Hiermee kun je bijvoorbeeld een cilinder vanaf meer plaatsen aansturen.
4/3-weg ventiel
4/3-Wegkleppen hebben 4 poorten en 3 standen. Het is het meest voorkomende type klep dat in hydraulische circuits wordt gebruikt. Afhankelijk van het ontwerp van de zuiger kunnen de poorten open, gesloten of aangesloten worden op bepaalde in-/uitgangen.
Bij een luchtgestuurde terugslagklep stroomt de lucht ook ongehinderd van poort 1 naar poort 2, maar door stuurlucht op poort 21 wordt de blokkade opgeheven en kan de lucht ook weer van poort 2 naar poort 1 stromen. Deze klep schroef je direct op de aansluitpoort van een cilinder.
Een dubbelwerkend ventiel stelt u in staat om een cilinder met twee slangaansluitingen te bedienen. Zo kan de cilinder duwen en trekken. Een dubbelwerkend ventiel is hierbij een vereiste voor sommige machines. Dit ventielblok is afkomstig van producent Bucher.
Voor een schakelaar is dit niet zo heel erg maar bij aansturing met electronica kan die defect raken. Wordt het relais geschakeld met een schakelaar met ingebouwde LED dan is het zelfs mogelijk dat de LED kapot gaat. Daarom dus een relais zoals dit met een ingebouwde diode die de inductiespanning onschadelijk maakt.
Het belangrijkste deel van een relais is de spoel, deze maakt een elektromagnetisch veld wanneer hier spanning op wordt gezet. Hierdoor wordt het relais een schakelaar. Het elektromagnetische veld maakt de ijzeren kern in de spoel magnetisch, welke de metalen schakelaar naar zich toe trekt.
De eerste keus is: Een vier of vijf polig relais. De meest gebruikte versie is een vier polig relais hiermee kan men een zware energie verbruiker schakelen met een kleine of gevoelige schakelaar. Een vijfpolig relais is gemaakt om een stroombron van de ene naar de andere verbruiker te sturen.
Dit doe je door de bruine fasedraad vanuit de 16A automaat aan te sluiten op één van de ingangsklemmen van het schakelcontact op de teleruptor. Vervolgens sluit je de verbruiker, in dit geval de lamp, aan op de resterende ingangsklem van de teleruptor.
Een magneetschakelaar is een door een elektromagneet bediende schakelaar die een willekeurig aantal schakelcontacten kan openen of sluiten. Hierdoor kan met een kleine schakelaar een relatief groot veld schakelen. Dit kan ook voor een veiligheidsinstallatie worden gebruikt.
Teleruptoren worden veel toegepast wanneer meerdere drukknoppen bijvoorbeeld de hall-verlichting moeten bedienen. Via een klassieke installatie wordt dit zeer lastig. Je zet zoveel drukknoppen die nodig zijn en je verbindt deze allemaal met de teleruptor die in ons voorbeeld de verlichting van de hall schakelt.