Als je deze zomer op surfvakantie gaat kom je dit gebaar ongetwijfeld tegen: hang loose! Het teken, dat je maakt door je duim en pink op te steken terwijl je de drie middelste vingers naar binnen vouwt is een gebaar dat onder andere gebruikt wordt om te groeten.
Vrede of vriend – wordt in deze zin wereldwijd gebruikt door vredesbewegingen. Time-out bij kinderspelen in Vlaanderen. Ezelsoren – hierbij maakt men het teken vlak achter iemands hoofd waardoor men de twee vingers boven het hoofd van deze persoon ziet uitsteken.
Het gebaar stamt uit de tijd van de Oude Grieken en werd gebruikt om als symbool om het kwaad af te wenden of te geven (afhankelijk of je het geeft als eerste, of pas na ontvangst).
De 'bokkengroet' of 'duivelshoorn' is een handgebaar, waarbij de pink en middelvinger worden opgestoken. Het teken heeft een oude geschiedenis met verschillende betekenissen.
Het symbool werd in 1958 ontworpen door de Britse pacifist en ontwerper Gerald Holtom, als embleem voor een betoging tegen kernwapens. Het bestaat uit een over elkaar gelegde I en een omgekeerde V, tekens die in vlaggenseintaal de N en de D weergeven: 'Nuclear Disarmament'.
Het V-teken betekent “vrede”…
Het V-teken, de opgestoken wijs- en middelvinger, werd oorspronkelijk gebruikt als teken van victorie door de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Later werd het door pacifisten gebruikt als vredesteken.
Als je deze zomer op surfvakantie gaat kom je dit gebaar ongetwijfeld tegen: hang loose! Het teken, dat je maakt door je duim en pink op te steken terwijl je de drie middelste vingers naar binnen vouwt is een gebaar dat onder andere gebruikt wordt om te groeten.
In Nederland is het wrijven onder de kin een symbool van interesse of nadenkendheid. Als u in Italië iemand dit ziet doen, betekent dit juist dat iemand totaal niet geïnteresseerd is. Misschien geen al te goed idee om dit handgebaar in Italië te maken.
Het woord pinky in het Amerikaans Engels is een leenwoord uit het Nederlands. Het Indonesisch heeft wel een apart woord: kelingking. In sommige Oost-Europese landen is het opsteken van de pink een belediging, vergelijkbaar met het opsteken van de middelvinger in West-Europa.
Tenzij je wil rocken, moet je snel naar de volgende stap gaan! Richt je duim op. De wijsvinger en duim vormen nu de letter 'L' en de pink en de duim maken de letter 'Y'. Doe alle stappen tegelijkertijd en zeg 'ik hou van je!
AntwoordNederlanders maken een uniek gebaar maken als ze iets lekker vinden. Het zwaaien met een van de handen naar de wang is elders onbekend, Zelfs de Belgen doen het niet, zo bevestigt een Vlaamse collega bij NRC Handelsblad.
Je weet wel, dat spel waarbij je met je duim en wijsvinger een rondje maakt, en als iemand dan kijkt mag je diegene een mep verkopen.
Het meest bekende handgebaar in Nederland is misschien wel de duim omhoog. Bij ons betekent dat: 'top' of 'heel goed'. Maar in Afghanistan, Iran en bepaalde delen van Italië en dus Griekenland betekent het 'rot op'. In veel Aziatische landen staat het gebaar gelijk aan wanneer wij een middelvinger opsteken.
Het gebaar dat ontstaan is op Hawaii en die je ex-president Obama of voetballer Ronaldinho misschien wel eens hebt zien gebruiken is de 'Hang Loose' (ook wel 'Shaka' of 'Aloha'), duim en pink zijn opzij gestrekt en de overige drie vingers naar voren gebogen, met deze hand maak je een soort heen en weer gaande zwaaiende ...
De pink omhoog komt uit het volkstoneel. Om de adel en andere hoge kringen belachelijk te maken werden ze vaak uitgebeeld met de pink omhoog. De pink omhoog is dus een karikatuur van verfijndheid en is bedoeld om de uitgebeelde doelgroep belachelijk te maken.
Ça t'est passé sous le nez!
“Haha, dat ben jij mooi misgelopen!” Als een Fransman iemand wil pesten met een verloren weddenschap of een andere misser, dan maakt hij deze beweging. Een uitgestrekte wijsvinger die hij in een strakke streep onder zijn neus trekt. Uiteraard voorzien van een pesterige of provocerende blik.
Je handen met de vingertoppen bij elkaar brengen en ze voor je borstkast of gezicht houden is een internationaal bekend assertief gebaar. 'Steepling' wordt dit genoemd (zie afbeelding).
Met een ring om je middelvinger toon je je wilskracht. Mensen die een ring om deze vinger dragen, geven op symbolische wijze weer dat ze op zoek zijn naar zekerheid en veiligheid en dat ze die zoektocht aandurven.
De vinger heet zo omdat hij de (trouw)ring draagt. Vroeger werd gedacht dat er een rechtstreekse bloedverbinding was (de Vena amoris) tussen de ringvinger en het hart. De associatie van het hart en de liefde leidde ertoe dat de ring (het teken van de liefde) om deze vinger gedragen werd.
Een cirkel met een verticale streep in het midden van waaruit twee schuine strepen naar beide zijden lopen is een internationaal symbool voor vrede (☮). Het werd eerst gebruikt in protestdemonstraties tegen atoomwapens en kernenergie (Ban-de-Bom teken).
Een gebaar is een beweging van handen, hoofd en/of andere lichaamsdelen vanuit de intentie om te communiceren of om de gesproken communicatie te ondersteunen. Gebaren zijn bij met name doven een onderdeel van een uitgebreide gebarentaal. Gebaren zijn dikwijls cultureel bepaald.
Zwaaien of wuiven is een visuele begroeting die wereldwijd wordt gebruikt door mensen. Zwaaien doet men door de hand meerdere keren vanuit de pols van links naar rechts (of van rechts naar links) en terug te bewegen. Door te zwaaien trekt een persoon de aandacht van een ander persoon, of van meerdere personen.
In Nederland is de duim omhoog een teken van goedkeuring of een verzoek voor een lift langs de weg, maar pas op met het opsteken van de duim in het buitenland! In mediterrane landen, Rusland en het Midden-Oosten heeft dit gebaar een heel andere betekenis. Hier wordt het namelijk opgevat als een obscene belediging.
Het maken van gebaren tijdens het praten is niet aangeleerd. Dat heeft onderzoek van de Amerikaanse University of Chicago uitgewezen. We maken de gebaren -ook wel gesticuleren genoemd- omdat het ons helpt bij het vinden van woorden tijdens het spreken. Iedereen doet het: gebaren maken tijdens het praten.
Gebarentaal kun je leren bij de verschillende welzijnsstichtingen voor doven. De adressen vind je op de site van het gebarencentrum, http://www.gebarencentrum.nl. De cursussen die zij verzorgen zijn voor ouders, familie en werknemers.