Vijgen zelf drogen
Verwarm de oven voor tot maximaal 60°. Gebruik indien mogelijk de ventileerstand om het vocht goed af te voeren. Snijd de vijgen doormidden, zodat ze sneller drogen. Grote exemplaren kan je best in kwartjes snijden.
Was de vijgen goed en snijd ze in vieren. Leg de vijgen met de schil naar beneden op de laden van je voedseldroger. Droog gedurende 18 tot 20 uur en het resultaat zie je op de foto.
Bewaar de vijgen in een afgesloten bakje op een droge, koele, donkere plaats.
Ze blijven maximaal 5 dagen goed in de koelkast. Verse vijgen kun je ook invriezen.
Je kunt 2 vijgen rekenen als één portie fruit. Het advies is om 2 porties fruit (200 gram) per dag te eten. Door te variëren tussen verschillende soorten, krijg je van alle voedingstoffen uit fruit voldoende binnen.
In Nederland zijn vijgen vaak te oogsten in september of oktober. Het is belangrijk om te wachten tot het laatste moment, omdat vijgen niet navolgen of rijpen nadat ze zijn geplukt.
Door ongeveer één handje gedroogde vijgen per dag aan te houden kan je volop profiteren van alle gezonde voedingsstoffen en de lekkere smaak, zonder dat je té veel suiker binnenkrijgt. * Referentie-inname van een gemiddelde volwassene (8400 kJ / 2000 kcal).
Vijgen hebben een verfijnde zoete smaak en zachte vlezige structuur. Deze veelzijdige vrucht is lekker als tussendoortje en om in verschillende gerechten te werken. Je kunt vijgen rauw eten, drogen, bakken, vullen, roosteren en poffen. Het delicate aroma van vijgen combineert perfect met zoete én hartige ingrediënten.
Pel de vruchten, trek de schil van boven (het dunne gedeelte) naar beneden van de vrucht af. Het binnenste van de vrucht laat nu los en je hebt mooie partjes vijgenvruchtvlees. Bovenstaand advies geldt overigens alleen voor verse vijgen. Gedroogde vijgen kun je uiteraard meteen eten.
Vitamineboost. Vijgen bevatten veel vitamine A, dit is goed voor je huid. Maar in vijgen bevinden zich ook veel vitaminen B en deze zijn bijvoorbeeld goed voor je stofwisseling. Daarnaast vind je in vijgen ook mineralen waarbij je kunt denken aan calcium, koper, ijzer en selenium.
Vijg. Het is altijd feest als de verse vijgen weer in de schappen liggen. En ja, ook deze vrucht kun je gewoon met schil en al eten.
Altijd leuk om een beetje achtergrondinfo te hebben, maar je bent hier natuurlijk omdat je wilt weten of vijgen gezond zijn. Dat zijn ze zeker. Ze bevatten namelijk veel gezonde voedingsstoffen, zoals vitaminen en mineralen, maar ook vezels.
Vijgen zijn een goede toevoeging aan je dieet wanneer je graag wilt afvallen. Ze bevatten weinig calorieën en diverse vitamines en mineralen. Let op: Als je te veel vijgen eet, kan dat gewichtsverlies tegenwerken. Deze vruchten bevatten namelijk veel fructose (fruitsuiker).
Ze zijn lekker en gezond. Bovendien maakt het niet uit of je ze vers of gedroogd eet, het is en blijft een superfood. Denk er echter wel aan dat vijgen een laxerend effect kunnen hebben, eet er dus niet teveel van.
Vijgen blijven gemiddeld 6 tot 8 maanden houdbaar in de vriezer.
Als de verse vijg mals aanvoelt en een druppeltje vocht uit haar ooghoek plengt, kan ze doorgaan als goed voor gebruik. Als dat niet het geval is, smaakt ze wat wrang en minder zoet. Ze zit dan nog in haar puberfaze. Eens in de midlife-crisis is er ook niet meer veel mee te beginnen.
Gebrek aan bestuiving
Vijgenbomen zijn vaak afhankelijk van bestuiving door bepaalde soorten wespen om vruchten te kunnen produceren. Deze wespen zijn zeer klein en vaak niet zichtbaar voor het menselijk oog. Als de vijgenboom niet wordt bestoven door deze specifieke wespen, zullen er geen vruchten groeien.
Het zijn nog groene vijgen aan onze kleine vijgenboom, maar sommigen zijn al heel erg lekker. Je kan ze zo met de schil eten, maar anderen moet ik schillen omdat de schil niet meer zo mooi is.
Vijgen zijn gezonder dan de dadel. Ze bevatten veel meer vezels en ongeveer hetzelfde aantal aan vitaminen en mineralen. Gedroogde vijgen bevatten aardig wat vitamine B6, vitamine C en vitamine B11. Ze zijn ook erg rijk aan kalium.
Vijgenblad heeft een aparte, zoetige geur en je kunt het in de keuken op verschillende manieren gebruiken. Zo kun je het, net als druivenbladeren, gebruiken om je eten mee in te pakken voor een oven recept of als een pakketje op de BBQ.
Een essentiële regel voor het oogsten van vijgenbomen is dat je zo min mogelijk met de rijpe vruchten omgaat om kneuzingen te voorkomen. Trek of snijd het fruit voorzichtig van de steel af. Laat een deel van de steel aan de vijg zitten om te voorkomen dat het fruit bederft.
Vijgenboom stam snoeien
De vijgenboom op stam moet één keer per jaar gesnoeid worden. De beste periode om de vijg te snoeien is van eind november tot januari. Dan is al het blad van de boom gevallen. Snoei al het dode hout van de vijg weg en zorg dat de gewenste vorm in de boom blijft.
OOGST EN BEWAREN
Oogst vijgen vooral pas als ze goed rijp zijn, mijn ervaring dat iets te vroeg geoogste vijgen nog wel narijpen maar dat als vijgen echt 2 of 3 dagen te vroeg worden oogst ze niet meer rijpen en oneetbaar bleek, hard en korrelig blijven.