Een dragende muur heeft meestal een minimale dikte van 20 centimeter, maar dit is niet altijd het geval. Er kunnen ook dragende muren zijn met een dikte tussen de 10 en 20 centimeter. Een muur met een dikte kleiner dan 10 centimeter kan nooit dragend zijn.
Een goede graadmeter om om vast te stellen dat een muur in ieder geval geen draagmuur is, is door te kijken hoe dik de wand is. De stelregel hiervoor is als volgt: Muren dikker dan 10 CM zijn hoogstwaarschijnlijk wel een draagmuur;Muren smaller dan 10 CM zijn hoogstwaarschijnlijk geen draagmuur.
Draagmuur herkennen op de bouwtekening
Op de bouwtekening van uw woning staat altijd aangegeven welke muren draagmuren zijn. Dit kunt u eenvoudig vinden in de legenda van de tekening.
Welk blok, steen of profiel je gebruikt, hangt af van het type muur. Ga je een dragende muur zetten, gebruik dan bijvoorbeeld kalkzandsteen. Voor een niet-dragende muur pak je Ytong blokken of metal stud. Tevens maak je een scheidingswand met behulp van constructiehout en gipsplaten.
Een dragende muur is in de meeste gevallen minimaal 20 centimeter dik. Dat is echter niet altijd het geval. Een muur met een dikte tussen de 10 en 20 centimeter kan ook dragend zijn. Een muur met een dikte kleiner dan 10 centimeter is nooit een dragende muur.
Niet-dragende binnenmuren kunnen herkend worden aan hun geringere dikte (9 cm). Zij dienen niet ter ondersteuning van andere bouwelementen (vloeren, muren op verdieping,...), maar als indeling van een ruimte. Openingen in deze muren worden gedragen door betonnen, stalen of houten lateien (draagbalken).
Bij een steensmuur komt de dikte van de muur overeen met de lengte van de steen (ongeveer 200 mm). De steensmuur kwam vroeger vaak voor als dragende buitenmuur zonder spouw of als scheidingsmuur tussen twee woningen.
Een draagmuur herkent u door op de muur kloppen of met een endoscoop erachter kijken om te onderzoeken of een binnenmuur hol is. Wanneer de muur hol klinkt, en het is geen voorzetwand tegen een draagmuur, dan is dit vaak geen dragende muur.
Bakstenen. Als de muur van steen is gemaakt is het moeilijker om te zien of het een draagmuur is. Meerdere rijen bakstenen achter elkaar maken doorgaans een draagmuur.
Je kunt een draagmuur op tekening herkennen door de arcering van de muur te vergelijken met de arceringen in de legenda van de tekening. In de legenda staan namelijk de verschillende type muren beschreven.
De vergunningsplicht hangt af van de exacte werkzaamheden die je wil uitvoeren. Wil je bijvoorbeeld een deur in een draagmuur maken of in de buitenmuur, dan heb je ongetwijfeld een vergunning nodig! Voor niet-structurele werken heb je die vergunning niet altijd nodig.
Een draagmuur zonder gedegen onderzoek kan zelfs leiden tot instortingsgevaar. Voor het aanvragen van een vergunning is daarom een constructieberekening verplicht. Daaruit blijkt onder meer of men de draagmuur inderdaad veilig kan verwijderen en de nieuwe situatie voldoet aan de bouwnormen.
Niet-dragende (niet-betonnen) muren komen vaak voor bij betonbouw, waar immers de betonwanden en muren de dragende functie hebben en de overige wanden niet dragend hoeven te zijn. Niet-dragende muren kunnen over het algemeen worden verwijderd zonder constructieve gevolgen.
De draagkracht van beton is is bij een draagmuur het sterkst. Een draagmuur bevind zich meestal aan de zijkanten van de woning. Dus de vloer is het minste sterk in het midden van de woning. Vaak mag je niet meer dan 450Kilo per vierkantemeter neerzetten.
Nu u zeker weet dat de muur die u wil verwijderen een draagmuur is, is het tijd voor de volgende stap: het aanvragen van een omgevingsvergunning. Dit is het type vergunning dat u nodig heeft bij een draagmuur verwijderen. Bij het verwijderen van een draagmuur bent u altijd vergunningsplichtig!
Voor binnenmuren zijn witte kalkzandstenen heel geschikt. Reken voor een halfsteensmuur circa 78 stenen per m2 (Waalformaat).
Een dragende muur is een muur die het gewicht van de bovenliggende constructie bij een gebouw draagt en de krachten overbrengt op de fundering. Dergelijke muren mogen niet verwijderd worden bij verbouwingen zonder dat de dragende functie door een ander constructie-element, bijvoorbeeld een balk, wordt overgenomen.
Dragende wanden of draagmuren zijn wanden die belast worden met het dragen van de constructie. Deze dragende muur of wand heeft dus een constructieve functie, in tegenstelling tot een scheidingswand. Deze heeft slechts de functie een ruimte op te delen en kan geen constructie dragen.
Geen draagfunctie
En begin zeker niet met het slopen ergens midden in de muur, want dan heb je de kans dat de halve muur naar beneden komt. Werk dus altijd van boven naar beneden en breek de muur laag voor laag, stukje voor stukje, af. Dit is veiliger en kleinere stukken puin zijn tevens eenvoudiger af te voeren.
Je verwacht het misschien niet, maar veel schouwen hebben een dragende functie. En net zoals je dragende muren niet zomaar kan verwijderen, kan je dat ook niet met een dragende schoorsteen.
Meestal wordt bij metselwerk gebruik gemaakt van bakstenen in het Waalformaat. Dat is de welbekende baksteen van 21 x 10 x 5 centimeter. Het meeste metselwerk is halfsteens waarbij de stenen in de lengterichting op elkaar worden gemetseld en het eindresultaat een muur is van 10 cm dikte.
De fundering aanbrengen
Graaf een geul over de hele lengte van het muurtje. Zo'n 50 cm diep is meestal genoeg om op een stevige ondergrond te komen.
De waalformaat metselsteen is verkrijgbaar in 210 x 100 x 50 mm. Tevens wordt dikformaat metselsteen ook veel toegepast. Deze steen is 15 mm dikker dan waalformaat en is 210 x 100 x 65 mm. Daarentegen is vechtformaat weer 10 mm dunner, waardoor de vechtformaat afmeting 210 x 100 x 40 mm is.