Als je werknemer ziek wordt vóór zijn geplande verlof, dan primeert de ziekte. Je werknemer kan het geplande verlof dan later opnemen.
Betaald verlof
Dat wil zeggen dat ziektedagen tijdens de eerste 12 maanden van je arbeidsongeschiktheid tellen als effectief gewerkte dagen. Ze tellen dus mee voor de berekening van het aantal vakantiedagen en -geld waar je het jaar nadien recht op hebt.
De werknemer wordt ziek tijdens de vakantie
De eerste schorsingsoorzaak – de vakantie – primeert. Aangezien de arbeidsovereenkomst geschorst is wegens jaarlijkse vakantie, hoeft het gewaarborgd loon niet te worden toegekend. De werknemer heeft tijdens deze periode recht op zijn vakantiegeld.
Gevolgen voor vakantiedagen: afwezigheid wegens ziekte heeft geen invloed op je vakantiedagen.
Medewerkers die door ziekte of een ongeval niet kunnen werken, hebben voor een bepaalde periode recht op loon van hun werkgever: gewaarborgd loon.
Het hangt van de situatie af welke vorm van verlof van toepassing is en of het gaat om betaald of onbetaald verlof. Er zijn verschillende vormen van verlof, soms geregeld in de wet, soms geregeld in de (collectieve) arbeidsovereenkomst.
Onder bepaalde voorwaarden worden uw inactiviteitsperiodes zoals ziekte, bevallingsrust, ongeval, profylactisch verlof wegens ziekte, moederschapsbescherming, borstvoedingspauzes voor de berekening van het vakantiegeld in aanmerking genomen. Deze inactiviteitsperiodes moeten door een ziekenfonds erkend worden.
Tijdens de eerste twaalf maanden van arbeidsongeschiktheid worden de ziektedagen gelijkgesteld met effectief gewerkte dagen of daggedeelten voor de berekening van het aantal vakantiedagen en het vakantiegeld.
Wanneer een werknemer gedeeltelijk ziek is en hij vakantie opneemt dan wordt de volledige omvang van deze vakantiedagen in mindering gebracht op zijn vakantiedagen. Je brengt dus niet enkel de gedeeltelijk te werken uren in mindering maar de volledige omvang van de uren.
Meestal krijgt u vanaf de 1e dag van uw ziekte loon doorbetaald, maar u kunt te maken krijgen met wachtdagen. De werkgever hoeft dan over de 1e dag of de 1e 2 dagen geen loon te betalen. Dit mag, als dit in uw arbeidsovereenkomst of cao staat.
Als een werknemer ziek is op dagen dat hij volgens planning roostervrij is, komen de ingeroosterde roostervrije dagen niet te vervallen.
De dag wordt niet vervangen door een dag arbeidsongeschiktheid, waardoor de werknemer de av- of adv-dag later niet meer kan opnemen. Het principe 'eerste schorsing' geldt hier dus niet.
Als je werknemer ziek wordt tijdens zijn verlof, kan hij/zij de verloren vakantiedagen dus niet later opnieuw inplannen en recupereren. Het Europees Hof van Justitie gaat hier echter niet mee akkoord en eist de overdraagbaarheid van de niet opgenomen vakantiedagen door ziekte tot 15 maanden na het vakantiejaar.
De niet-opgenomen dagen ziekteverlof kan de ambtenaar opsparen over al zijn werkjaren heen. Als dat aantal uitgeput is, wordt hij in disponibiliteit wegens ziekte geplaatst. Dan ontvangt hij 60 procent van zijn wedde. De brutowedde is niet begrensd.
Het aantal dagen bezoldigd ziekteverlof waarop een vastbenoemd personeelslid recht heeft, wordt berekend op basis van de sociale anciënniteit* en het al genoten betaald ziekteverlof. Als je vastbenoemd bent, krijg je 30 dagen bezoldigd ziekteverlof per 12 maanden sociale anciënniteit.
Dertiende maand vast loonbestanddeel in loon (zieke) werknemer. De dertiende maand is een vast loonbestanddeel in het loon van de werknemer dat de werkgever ook bij ziekte moet uitbetalen. Dat oordeelt de kantonrechter.
Een ziekteperiode van minder dan drie maanden, moederschapsverlof en tijdelijke werkloosheid worden meestal gelijkgesteld. Dit betekent dat je toch een volledige eindejaarspremie krijgt. Langere ziekteperiodes of tijdskrediet worden veelal niet gelijkgesteld.
Langdurig ziek, salaris en loondoorbetaling
Tijdens je ziekte heb je recht op loon. In de eerste twee jaar dat je ziek bent, moet je werkgever jou minstens 70% van je salaris doorbetalen. Maar vaak is dit het eerste jaar 100% en tweede jaar 70%. Dit geldt voor werknemers met een dienstverband.
Je kan periodes van ziekte en invaliditeit onder bepaalde voorwaarden gratis laten meetellen voor je pensioen (gelijkstelling). Hierdoor tellen die periodes mee voor de vereiste loopbaanduur voor het vervroegd pensioen en kan je een hoger pensioen krijgen.
Termijn voor arbeiders is 14 dagen.Voor bedienden bedraagt de termijn 28 dagen.
Alle werknemers hebben volgens de wet recht op betaald verlof. Misschien heeft u recht op meer verlof. In uw cao of de bedrijfsregels kunnen hierover afspraken staan.
Vakantie is iets anders dan verlof en toch worden deze termen vaak door elkaar gebruikt. Bij een vakantie is de werknemer betaald vrij en levert hij daarvoor opgebouwde vakantiedagen in. Verlof is betaald of onbetaald en vraagt een werknemer met een specifiek doel of wegens bepaalde omstandigheden aan.
U kunt als werknemer verlof opnemen dat in de wet is geregeld. Bijvoorbeeld vakantie of ouderschapsverlof. Ander verlof is geregeld in uw cao of arbeidsovereenkomst. Dan spreken we van bijzonder (of buitengewoon) verlof.
Door daling van uw inkomen tijdens uw onbetaald verlof, kan betaling van gemeentelijke belastingen lastig voor u worden. Bijvoorbeeld de onroerendezaakbelasting (OZB), afvalstoffenheffing of rioolrecht. U kunt bij uw gemeente informeren of u kwijtschelding van belastingen kunt krijgen.