De onderzoekers denken dat jong baby's gekietel niet in verband brengen met de kietelaar, omdat ze slechts één zintuig – tast – gebruiken om de prikkel waar te nemen. Ze gaan niet af op andere zintuigen – zoals bijvoorbeeld zicht – om te bepalen waar de prikkel vandaan komt.
Je loopt er de hele dag op, maar eigenlijk zijn voeten heel gevoelig. Dat komt omdat de zolen van je zweetkakkies vol zitten met zenuwen. Die zenuwen geven berichten naar je hersenen als ze worden aangeraakt.
Kietelen komt niet alleen voor tussen ouders en kinderen. Ook broers en zussen kietelen elkaar vaak, om zich te verdedigen of te voorkomen dat de ander iets doet. Het is een gezond alternatief voor geweld. Kietelen is ook een frequent verschijnsel in partnerrelaties, soms als onderdeel van het voorspel.
Als je wordt gekieteld, moet je lachen. Niet van plezier (in de meeste gevallen dan) maar omdat je lichaam reageert alsof er gevaar dreigt. In het oude Rome was kietelen een officiële straf. De Romeinen lieten dat klusje opknappen door een geit, die met haar tong de voetzolen van het slachtoffer moest likken.
Omdat kietelen samen gaat met heel wat gevoelsmatige en neurologische elementen, is het door wetenschappers moeilijk te bepalen waarom we niet goed tegen kietelen kunnen. Wat wél vaststaat is dat je jezelf niet kunt kietelen, omdat je brein al doorheeft waar het gevoel vandaan komt.
De meest gevoelige plekken voor kietelen zijn de voetzolen en in de zijde, maar ook in de oksels en de knieën is men vaak gevoelig voor kietelen.
Het is niet echt duidelijk waarom we okselhaar hebben. De algemene theorie is dat dit een overblijfsel is van heel lang geleden toen de mensen nog overal op hun lichaam behaard waren. In de oertijd was deze lichaamsbeharing nodig om het lichaam te beschermen tegen kou en beschadiging.
– Als je jezelf niet kietelt, dan lach je nooit; als je nooit iets voor jezelf doet, dan heb je nooit plezier.
Kietelen is het zacht wrijven over de huid. Door gevoelige stukken huid aan te raken, prikkel je daar zenuwen, die een signaal afgeven. De grote hersenen ontvangen dit signaal en geven dit door naar de kleine hersenen. De kleine hersenen reageren sterk op deze onverwachte impulsen.
Je hersenen weten dan al wat de aanraking gaat doen. Je brein hoeft niet op te letten: een aanraking van jezelf is immers niet gevaarlijk. Hierdoor kun je jezelf ook niet kietelen. We kunnen niet voorspellen hoe de aanraking van de ander verloopt, waardoor de hersengebieden bij deze aanraking actiever zijn.
Ja, veel hogere dieren kunnen gekieteld worden en moeten er ook om 'lachen'. Wetenschappers hebben dat in verschillende studies aangetoond bij onder andere apen, ratten, uilen, maar ook bij honden en katten. De manier van kietelen verschilt niet veel van mensen.
Kietelen is namelijk een manier van affectie tonen en aandacht aan iemand geven. Door kietelen laat je de ander (in de meeste gevallen) lachen, waardoor het ook een vorm van communicatie is.
Kietelen heeft alles te maken met zenuwen. Die zenuwen lopen door je hele lijf en in je huid zitten allemaal zenuwuiteinden. Dat zijn alle lampjes die je hier ziet. Als die zenuwuiteinden worden geprikkeld, wordt aangeraakt, dan sturen die via je hersenen een signaal.
Veeg langzaam over de voeten van boven naar beneden en maak cirkelvormige bewegingen met uw vingers. Houd met één hand de hiel vast, en beweeg met de andere hand de voet zachtjes rond de enkel. Zet de voet terug en laat deze weer rusten op het oppervlak. Begin met het zachtjes knijpen in de voeten.
De polstering van de voet, dat zijn vetkussentjes onder de huid die schokabsorberend werken, worden steeds dunner, waardoor de voeten sneller als gevoelig ervaren worden. Banden en spieren verliezen bij ouder worden hun elasticiteit in het hele lichaam, maar ook in de voeten.
Kietel je kind niet als hij nog niet duidelijk kan communiceren. Zolang hij niet kan communiceren door middel van geluiden of gebaren kan hij niet goed zijn grenzen aangeven. Daarnaast kan kietelen eng zijn voor jonge baby's. Gelukkig zijn er een heleboel andere spelletjes die je met je kleine kan spelen.
Heb ze maar groot en voer ze maar taartjes.
Wordt weleens gebruikt bij een niet al te grote teleurstelling in kinderen.
Het beste antwoord. jazeker, bij de pootjes tussen de tenen van een hond zitten haartjes, als je die zachtjes streelt maak je een hond helemaal gek van het gekietel.
De onderzoekers denken dat jong baby's gekietel niet in verband brengen met de kietelaar, omdat ze slechts één zintuig – tast – gebruiken om de prikkel waar te nemen. Ze gaan niet af op andere zintuigen – zoals bijvoorbeeld zicht – om te bepalen waar de prikkel vandaan komt.
-erm- kietelaar zich beweegt. De oplossing? Leg jouw hand op die van de andere, waardoor je hersenen de mogelijkheid krijgen de beweging te registreren. Door hierop voorbereid te zijn, ben je minder gevoelig voor de prikkels die aan je hersenen worden doorgeven én dus minder ticklish.
Kietelen als marteling
Kietelen wordt in sommige gevallen toegepast als relatief subtiele en goedkope marteling. Het slachtoffer wordt vastgebonden, bij zijn voeten nog eens extra gekneveld en vervolgens lange tijd gekieteld.
Eerst ruikt de kater aan de geslachtsdelen van de poes en reageert hij met 'flemen' (zie afb.). De kat opent dan zijn bek om de geur op te vangen. Vervolgens grijpt hij de poes in haar nekvel zodat ze stil blijft liggen. De geslachtdaad zelf duurt hoogstens 10 seconden.
De kat stelt zich extra kwetsbaar op door zijn buik te tonen. Een kat zal daarom niet op deze manier gaan liggen wanneer er roofdieren in de buurt zijn. Alleen wanneer de kat helemaal ontspannen is en zich veilig voelt, gaat hij op zijn rug liggen met zijn buik omhoog.