Zaadhoeveelheid en zaaimethode. Bij cichorei wordt vrij algemeen precisiezaai toegepast. Voor het verkrijgen van voldoende planten worden 220.000 tot 250.000 zaden per ha geadviseerd, afhankelijk van de conditie van het zaaibed.
Hoeveel mag ik drinken? Drink ca. twee kopjes cichoreikoffie per dag. Teveel cichorei kan mogelijk zorgen voor opgeblazenheid door de aanwezige voedingsvezels (inuline).
Van de wilde cichorei zijn de bloemen, bladeren en wortel eetbaar. De wortel kun je roerbakken of stoven, maar ook kan de geroosterde wortel als koffievervanger of surrogaat cichorei worden gebruikt.
Per gecontracteerde hectare kunnen telers 60 ton cichorei leveren. De prijs is op basis van 17 procent inuline. Transportkosten zijn voor rekening van de teler.
Werkzame stoffen: inuline (meervoudige fructose), bitterstoffen en cichoriumzuur. Bladeren bevatten belangrijke mineralen. Werking: lichte stimulering van de galafscheiding; ook een mild laxerende, zweetdrijvende werking wordt hen toegeschreven.
Gebruik Inuline niet Bij overgevoeligheid voor cichorei. Voor kinderen tot de leeftijd van twee jaar. Gebruik bij zwangerschap en borstvoeding Dit product is geschikt voor gebruik tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding. Gebruiksadvies voor volwassenen 2 à 3 x per dag 5 gram (= 1 afgestreken maatlepel).
Cichorei stond al sinds de oudheid bekend om zijn waardevolle eigenschappen. De wortel van deze plant is een uitstekende bron van inuline, een natuurlijk prebioticum, waardoor het de immuniteit van het lichaam versterkt, de darmen beschermt en helpt bij het verwijderen van gifstoffen.
Zowel de bloemen, bladeren en de wortel van de plant zijn eetbaar. Wel is de wortel eerder bitter van smaak. Deze bittere smaak verdwijnt gedeeltelijk door hem tijdelijk te weken in wat water. Ook door het bakken of stoven wordt de smaak wat zoeter.
De hoeveelheid acrylamide per kilogram in cichorei is negen keer zo hoog als die in koffie. Acrylamide vergroot de kans op kanker. Er is geen onderzoek gedaan naar het drinken van cichorei en kanker. Het is daarom lastig om te bepalen hoeveel chicorei je veilig kunt drinken.
Inuline wordt niet verteerd of geabsorbeerd in de maag maar gaat naar de darmen, hier kunnen goede bacteriën de vezels gebruiken om te groeien. Inuline wordt daarom beschouwd als een prebioticum en geassocieerd met het stimuleren van de darmfunctie en hiermee de algehele gezondheid.
Net als andijvie is witlof een variëteit van cichorei. Het verhaal gaat dat de groente bij toeval is ontdekt door een Belgische boer die cichoreiwortels onder een laagje aarde bewaarde. De knapperige witte blaadjes die ontstonden waren erg lekker.
“Dat cichorei een positieve werking heeft op de stoelgang is minder bekend.” De wortel van cichorei is rijk aan inulinevezels die werken als prebioticum.Prebiotica zijn vezelachtige stoffen die zorgen voor een gunstige bacterieflora in de dikke darm. De bacteriën hechten zich erop en gebruiken ze als voedingsbron.
Inuline in voeding
Voedingsmiddelen als ui, bananen en asperges zijn rijk aan inuline. Het komt ook voor in cichorei, aardpeer, schorseneer en artisjok.
Cichorei is een wortelvormende plant die inuline in de wortels opslaat. Het cichorei-extract is ook een beetje zoet, zodat het snoep en de drop 30% minder suiker en 15% minder calorieën kunnen bevatten dan de standaard receptuur. Het snoep smaakt voldoende zoet en is in de nieuwe samenstelling iets fruitiger van smaak.
Cichorei wordt al heel lang gebruikt. De Egyptenaren teelden het omwille van zijn positieve effect op de gezondheid en in de Tweede Wereldoorlog deed geroosterde cichoreiwortel dienst als koffiesubstituut. Tegenwoordig is cichorei vooral gekend voor het kweken van witloof.
Onmisbaar voor de transit
Naast bètacaroteen zijn worteltjes rijk aan vezels, pectine en cellulose, drie elementen die de darmtransit in goede banen leiden. Bij een constipatieprobleem kiest u het best voor rauwe wortelen, tegen diarree eet u ze beter gekookt.
De gezondste koffie is een kop warm gezette zwarte koffie zonder melk of suiker. Een kopje bevat vrijwel nul calorieën, bevat geen koolhydraten of vetten en nauwelijks natrium. En behalve antioxidanten levert zo'n kopje zwarte koffie nuttige voedingsstoffen als magnesium, kalium en niacine op.
Een vezel en suiker in één
Maar bij inuline ontstaan door een omzettingsproces fructo-oligosachariden (FOS). En deze hebben wél een zoete smaak omdat ze kleine stukjes fructose en glucose bevatten. Dus eigenlijk een soort suiker. Op die manier kan men een preparaat maken waarmee je ook etenswaren kan zoeten.
Zo maak je koffie van de wortels
Maal om een kop geroosterde paardenbloem- of cichoreikoffie te maken 1 eetlepel geroosterde wortel in een koffiemolen of vijzel fijn en doe het poeder in een kleine pan met 250 milliliter water. Drink naar wens met melk of honing naar smaak.
Bambu bevat een hoog gehalte aan kalium en dat is goed voor de celactiviteit. Het heeft, in tegenstelling tot gewone koffie, geen verslavende werking. De koffievervanger heeft een minder verzurend effect, waardoor hij niet vervuilend voor het lichaam is.
Pacha Instant bevat geen additieven, geen stimulerende middelen, geen cafeïne, is 100% cichorei en 100% natuurlijk. Het is een heerlijke drank die licht en licht verteerbaar is, met een hazelnoot- en karamelsmaak. In de ochtend en gedurende de dag te gebruiken.
Salud Viva 200 gr inuline is een oplosbare voedingsvezel die uitsluitend wordt gewonnen uit de wortel van cichorei. Het poeder wordt verkregen door de filtratie en zuivering van cichoreiwortels, waardoor de hoogst mogelijke bron van inuline wordt verkregen.
Hoe lang duurt het voordat mijn darmen weer in orde zijn? Hoe lang dat duurt is een lastige vraag, sommige mensen hebben hun hele leven al slechte darmen en het zal u dan ook niet verbazen als dat niet in een paar weken over is. Reken minimaal 1/2 jaar, maar soms is 2 jaar begeleiding geen uitzondering.