Pseudokroep is een ontsteking van een deel van de luchtwegen (de larynx of het strottenhoofd). De oorzaak is een infectie door een virus (virale infectie). Enkele kenmerken zijn een zware blafhoest en benauwdheid. Pseudokroep kan snel opkomen en in 'aanvallen' verlopen.
Een aanval van pseudokroep kan één keer voorkomen, of een aantal avonden achter elkaar. Soms zijn er aanvallen met grotere tussenpozen. De ziekte kan tot twee weken aanhouden, vaak is het kind echter na 2 tot 3 dagen weer geheel de oude.
Kroep is een heel oude benaming van difterie aan het strottenhoofd. Als we tegenwoordig spreken van kroep bij kinderen dan wordt meestal pseudokroep of valse kroep bedoeld. Kroep is een heel oude benaming van difterie aan het strottenhoofd.
Jonge kindjes tussen 6 maanden en 3 jaar krijgen er het vaakst mee te maken. Na 5 jaar is valse kroep eerder uitzonderlijk.
De eerste signalen van een benauwdheid zijn over het algemeen: hoesten, piepen, snel ademen en een snelle hartslag. Eten en drinken gaat vaak moeizaam, en het kind is humeurig of wil niet spelen. Vaak kunt u ook aan de houding van uw kind zien of er sprake is van benauwdheid.
De verschijnselen van pseudokroep zijn een gierend geluid bij het inademen, heesheid en een blafhoest (klinkt als het geluid van een zeehond). Uw kind heeft een normale temperatuur of rond de 38°C. Meestal treedt pseudokroep 's avonds of 's nachts op.
Indien je een aerosoltoestel in huis hebt, kun je verstuiven met inhalatiecorticoïden (Budesonide) of via de mond druppels corticoïden (Celestone) toedienen. Uiteraard moet ook dit altijd na advies van de arts gebeuren!
Pseudokroep kan zorgen voor benauwdheid. Meestal stopt een pseudokroep aanval na een paar uur, maar het kan in zeldzame gevallen gevaarlijk zijn. Dat neemt niet weg dat het zien van benauwdheid bij uw kind een hele vervelende ervaring is. Hoe lang uw kind ziek is, hangt af van de ernst van de aanval.
Het virus wordt overgegeven doordat een besmet persoon hoest, niest of praat. Hierdoor komen druppeltjes vocht in de lucht die anderen weer kunnen besmetten. Volwassenen of oudere kinderen kunnen ook pseudokroep krijgen, maar die zullen er meestal niet zo ziek van worden.
Virale kroep of acute laryngotracheïtis wordt in 75% van de gevallen veroorzaakt door het para-influenzavirus, meestal de typen 1 en 2. Andere virussen die kroep kunnen veroorzaken, zijn het influenzavirus A en B, het mazelenvirus, het adenovirus en het respiratoir syncytieel virus (RSV).
Een aanval van pseudokroep kan één keer voorkomen, maar kan zich ook herhalen. Pseudokroep komt vooral voor bij kinderen van zes maanden tot vijf jaar. Meestal gaat er een verkoudheid met hoesten aan vooraf.
Symptomen van bronchitis bij kinderen
Wanneer kinderen bronchitis hebben, moeten ze veel hoesten. Ook kan uw kind zich benauwd voelen of een snelle piepende adem hebben. Andere symptomen zijn: een verhoging, koorts, slijm ophoesten en overgeven tijdens het hoesten. Verder kunt u bijhouden wanneer uw kind moet hoesten.
Soms moet uw kind een nacht ter observatie in het ziekenhuis blijven. In de meeste gevallen mag uw kind na vernevelen of na één nacht opname weer naar huis. De klachten kunnen in de avond/nacht weer toenemen, maar verdwijnen in de meeste gevallen na een paar dagen vanzelf. De hoest kan nog enkele dagen aanhouden.
"Een longontsteking komt maar heel zelden voor bij mensen die alleen hoesten en verder gewoon gezond zijn. Een longontsteking wordt veroorzaakt doordat slijm diep in de longen blijft zitten waar vervolgens een bacterie in gaat groeien.
U mag 2 tot 4 pufjes per keer geven (zie het schema voor uw kind op pagina 5). Kortwerkende luchtwegverwijders ontspannen de spiertjes rondom de luchtwegen en werken ca. vier uur. Bij forse benauwdheid mag u de kortwerkende luchtwegverwijder net zo vaak geven als u nodig vindt.
de neusvleugels bewegen mee met de ademhaling (dit heet neus-vleugelen) soms opeens een paar seconden niet ademen. de huid is grijs-blauw rond de mond en onder de nagels. sufheid: uw baby is slaperig en moeilijk wakker te krijgen.
U hoeft meestal alleen salbutamol in te ademen wanneer u benauwd bent. Tenzij uw arts u een schema heeft geadviseerd. Bent u in dat geval een inhalatie vergeten, dan kunt u deze alsnog nemen. Zorg ervoor dat u de volgende inhalatie minimaal vier uur hierna gebruikt.
Blijf kalm en stel je kind gerust. Bij erg huilen en schreeuwen zwellen de slijmvliezen meer, waardoor de benauwdheid nog verergert. Soms is de aanval zo erg dat het verstandig is een arts te raadplegen, maar valse kroep is normaal gezien een onschuldige infectie.
Kinkhoest begint met een verkoudheid. Kinderen krijgen daarna vaak heftige hoestbuien, met veel slijm. Na zo'n hoestbui komt een lange inademing met een gierend geluid. Soms ook met overgeven.
Piepende ademhaling, blaffende hoest
En hoor je je kindje piepend ademhalen of blaffend hoesten, dan maak je je al snel ernstige zorgen en zoek je naar de beste manieren om je kindje zo snel mogelijk te helpen.