De lunch wordt, afhankelijk van de regio, tussen 12.30 en 15.00 uur genuttigd. De lunch is voor Italianen de belangrijkste maaltijd van de dag, een moment van samenzijn voor de familie. Het diner wordt meestal rond een uur of 20.00 opgediend.
Lunch is vaak na 13.30 en ook het diner is later dan wij in Nederland gewend zijn. Italianen dineren meestal pas rond 21.00. Wandel je voor deze tijden een restaurant binnen heb je kans dat het personeel nog niet klaar is voor ontvangst of eet je uitsluitend met andere toeristen, wat toch een beetje aan charme inboet.
De lunch is meestal de belangrijkste maaltijd van de dag. Als je agenda het toelaat kun je voor een tweegangenlunch kiezen: pasta als eerste gang en vis of vlees als tweede. Wil je alleen even een snelle hap, bestel dan een salade of broodje.
In Italië wordt de siësta ook wel “riposo” genoemd. Italianen nuttigen graag een uitgebreide lunch of doen een middagdutje tijdens hun siësta. De Italianen lunchen graag tussen 12:30 en 16:00 uur en sluiten daarvoor de deuren van kerken, musea en winkels.
In Italië zitten ze niet stipt om 18:00 uur aan tafel voor het avondeten, maar pas tegen 21:30 uur. Ook ontbijt en lunch vinden hier later plaats. Daarnaast genieten veel Italianen van hun dagelijkse Riposo, ofwel hun siësta. Tussen 13:30 uur en 15:30 uur ligt het leven hier grotendeels stil.
Veeg je mond nooit af met je servet, dat wordt als zeer onbeleefd beschouwd. Leg je handen niet op tafel tijdens het eten, maar houd ze op schoot. Verhef je stem niet in restaurants of op andere openbare plekken.
Italianen houden van eten en drinken
De zondag is dan ook de dag bij uitstek dat ze naar het restaurant gaan om samen met familie en vrienden van een goede maaltijd te genieten. Er zijn diverse gangen die elkaar opvolgen variërend van een 'aperativo' en 'antipasto' gevolgd door een 'primo'.
Zoals in Frankrijk het stokbrood niet weg te denken is, vind je in Italië overal de ciabatta: slof of pantoffel in de moedertaal. Grappig genoeg bakken juist de Italianen hun ciabattas met de Franse slag.
Algemeen. De Italianen eten net als wij 3 maaltijden per dag. Ze beginnen met La prima Colazione, het ontbijt. De Italianen houden van een zoet ontbijt een een broodje ham of kaas zul je dan ook niet tegen komen als ontbijt.
Het tijdstip waarop Italianen ontbijten is vrij vroeg. Meestal wordt het ontbijt genomen tussen 7:00 en 9:00 uur 's ochtends. Italianen de voorkeur geven aan een kort en daarmee licht ontbijt om zich zo volledig te concentreren op hun werk- of schooltaken, voordat ze aan een uitgebreidere maaltijd beginnen.
Pizza, het bekendste Italiaans eten
De pizza komt ergens uit het Middellandse Zeegebied, waar al duizenden jaren ronde broden worden gebakken die dan meteen als bord dienden.
Het is een gewoonte die z'n oorsprong vindt in de middeleeuwen, toen je nog je eigen eten meebracht naar de herberg, maar wel betaalde voor brood en en het gebruik van bestek. 'Pane e coperto' heeft deze combinatie dan ook in het Italiaans.
Rechten van werknemers
In het zuiden van het land loopt een werkdag doorgaans van 9 tot 13.00 uur, een middagpauze tot 16.00 uur en dan werk je weer tot een uur of 7 a 9 's avonds. In de rest van het land lijken de gemiddelde werktijden meer op hoe we dat in Nederland gewend zijn.
Hou je van zoete brioches of cornetti (croissants), met jam, honing of Nutella dan zit helemaal goed in Italië. De Italianen ontbijten namelijk het liefst zoet. Ze ontbijten thuis met een kop warme melk en koekjes om lekker te dopen of buiten de deur bij een barretje met een cappuccino met een brioche.
'De meeste Italianen idealiseren Nederland als een liberaal land, waar alles goed is georganiseerd en iedereen werk heeft', zegt Arthur Weststeijn, docent Italiaanse geschiedenis en auteur van Nederlanders in Rome in het AD. 'Als Italianen zien hoe Nederlanders zich in Italië gedragen, verbazen ze zich.
De cappuccino is voor Italianen een echte daily startup. Deze kop koffie wordt door veel Italianen meestal vóór/tijdens het ontbijt gedronken. De zoetliefhebbers houden ervan om bij een croissantje in de vroege morgen een cappuccino te drinken die bestaat uit een sterke espresso met warme melk en een schuimlaag.
Als zij je bedanken, kan je absoluut terug antwoorden met Grazie Lei (U bedankt) of Grazie mille (1000x dank). Dit lijkt er voor ons zwaar over, maar dat is het absoluut niet. In een bar of een winkel zal je op die manier veel sneller bediend worden en loop je niet het risico om genegeerd te worden.
sorry (interjection): mi scusi(en) expression of regret or sorrow., scusa(en) expression of regret or sorrow., scusi(en) expression of regret or sorrow., spiacente(en) expression of regret or sorrow., spiacenti.
goeiedag (interjection): buongiorno. , ciao , saluti , salve.
De belangrijkste organisaties in Italië zijn de cosa nostra op Sicilië, de 'ndrangheta in Calabrië, de Camorra in Napels en de Sacra Corona Unita in Apulië. De term wordt tegenwoordig ook gebruikt voor georganiseerde misdaad in het algemeen.
Neem je een caffè al bar, dus staand aan de bar, dan kost dit je tussen de €0,80 en €1,20 voor een espresso.
Dit land is een paradijs voor foodies. Hoewel de prijzen variëren afhankelijk van het type restaurant, kan een typische maaltijd voor één persoon tussen de €30 en €40 kosten. Dit is inclusief een voorgerecht, hoofdgerecht en drankje.