De pil is een zeer betrouwbare anticonceptiemethode. Hoewel de kans dat je zwanger wordt bij de pil zeer klein is, geeft geen enkele vorm van anticonceptie 100% garantie. Wanneer je de pil netjes elke dag slikt dan is de kans op een zwangerschap kleiner dan ongeveer 1%. De meeste pillen bevatten 21 pillen per strip.
De pil is een heel betrouwbare manier om niet zwanger te worden. Als een vrouw de pil slikt, kan zij niet zwanger worden. Alleen vrouwen kunnen de pil slikken. De pil beschermt niet tegen geslachtziektes.
Als je zwanger wordt terwijl je de pil slikt, kan het best even duren voordat je erachter komt. De pil bootst namelijk de menstruatiecyclus na. Als je stopt met slikken in de stopweek, volgt na twee of drie dagen een bloeding.
Let op: de pil beschermt niet tegen soa's. Om soa's te voorkomen, moet je condooms gebruiken.
Gestopt met de pil
Nadat je gestopt bent met het slikken van de pil, kun je in principe na 7 dagen weer zwanger raken. Deze 7 dagen worden soms de 'stopweek' genoemd. Bij sommige pillen is de stopweek korter of moet je de pil zonder stopweek doorslikken. Bij deze pillen kun je al sneller weer vruchtbaar zijn.
Je kan zelfs in je stopweek vrijen, zelfs dan ben je 99% veilig tegen zwangerschap.
Neem de laatst vergeten pil alsnog zo snel mogelijk in. Maak de strip af. Gebruik de komende 7 dagen wel een condoom als je seks hebt. Heb je de pil weer 7 dagen achter elkaar geslikt, dan ben je weer beschermd.
Je kan aan het maagdenvlies niet zien of iemand seks heeft gehad. Ook een dokter kan dit niet zien.
Als je de pil slikt en je hebt de morning-afterpil met levonorgestrel geslikt: gebruik een condoom tot je weer 7 dagen achter elkaar de pil geslikt hebt. Als je de pil slikt en je hebt de morning-afterpil met ulipristal geslikt: gebruik een condoom tot na je weer 14 dagen achter elkaar de pil geslikt hebt.
Er zijn veel gegevens beschikbaar over accidentele blootstelling aan oestrogenen in de anticonceptiepil tijdens het begin van de zwangerschap. Tot nu toe zijn er geen aanwijzingen voor nadelige effecten.
Het meest betrouwbare moment om een zwangerschapstest te doen is vanaf 28 dagen na het begin van je vorige menstruatie. Hoe langer je wacht met het doen van een zwangerschapstest, hoe betrouwbaarder de uitslag. De concentratie van het hCG-hormoon in je urine is dan namelijk hoger.
De betrouwbaarheid van anticonceptie is afhankelijk van de betrouwbaarheid van de methode zelf, maar ook van de persoon die de methode gebruikt. Om zwangerschap tegen te gaan is vasectomie vele malen betrouwbaarder dan het gebruik van een condoom.
Bij goed gebruik is de pil heel betrouwbaar. Je weet wanneer je bloedverlies hebt. Je kunt je bloedverlies plannen wanneer je wilt. Je hebt vaak minder pijn tijdens bloedverlies.
De eerste 7 dagen is het nog onveilig: je moet dan geen seks hebben. Als je toch seks hebt, gebruik dan een condoom. Op een strip staan de dagen van de week. Bedenk welke dag van de week het is en slik de pil die bij die dag staat.
Je kunt al last hebben van verschillende zwangerschapssymptomen, maar misschien denk je dat het bij je menstruatie hoort. Op een gegeven moment worden de symptomen heviger. Ook als je aan de pil bent, kun je een zwangerschapstest doen.
In uitzonderlijke gevallen blijven de spieren in de vagina extreem krachtig aangespannen.Het mannelijk lid kan daardoor - in slappe en stijve toestand - vast komen te zitten en zó ver opzwellen dat terugtrekken van de penis onmogelijk wordt.
Je kunt vaak merken of je partner zin heeft in vrijen: aan de opwinding, de ademhaling, aan de manier waarop de ander aan je zit. Wees ook bewust van je eigen lichaamstaal. Je kunt met je hand iemand wegduwen. Maar je kunt met je hand ook laten voelen wat je wilt.
In het kort: Bij een contactbloeding heb je last van bloedverlies tijdens of na het vrijen. Veel voorkomende oorzaken zijn vaginale droogheid, een ontsteking aan de baarmoedermond of wondjes door bijvoorbeeld ruig seksueel contact of een ontmaagding. Vaginaal bloedverlies kan worden veroorzaakt door chlamydia.
Een vergeten pil
Als je in de periode van minder dan zeven dagen na het moment waarop je de pil had moeten nemen, geslachtsgemeenschap hebt gehad, dan bestaat er kans op een zwangerschap.
U bent de pil vergeten als u meer dan 12 uur te laat bent met innemen. Bij sommige pillen bent u deze pas vergeten als u meer dan 24 uur te laat bent met innemen. Als u 1 pil vergeet, kunt u de vergeten pil toch nog gewoon innemen. De pil beschermt dan nog steeds tegen zwangerschap en is betrouwbaar.
Je hoeft niet te wachten tot je ongesteld wordt. De eerste 7 dagen is het nog onveilig: je moet dan geen seks hebben. Als je toch seks hebt, gebruik dan een condoom. Op een strip staan de dagen van de week.
Je bent ook in de stopweek beschermd tegen zwangerschap. Ook al ben je maar 4 van de 7 dagen ongesteld, de pil beïnvloedt de hele cyclus. Je kunt de pil dus niet met een aspirientje vergelijken, dat alleen werkt vlak nadat je het hebt geslikt. Daarom ben je ook in de stopweek beschermd tegen zwangerschap.
Slik de volgende pil op het normale tijdstip: het is niet erg dat je nu twee pillen op een dag moet innemen. Je kunt nu verder gaan met het normale schema. De werkzaamheid van je pil is niet verminderd. Kortom, je bent voldoende beschermd en loopt geen risico om zwanger te worden.
De hormonen in de pil zorgen ervoor dat er géén eicel vrijkomt. Ook zorgen ze ervoor dat een bevruchte eicel zich niet kan innestelen. Verder wordt het slijm in de baarmoederhals dikker, waardoor zaadcellen minder goed kunnen doordringen. Deze drie effecten zorgen er samen voor dat je niet zwanger wordt.