Een algemene regel voor powerbanks in het vliegtuig is dat je maximaal 100 wh oftewel 27 000 mAh in totaal aan powerbanks mee mag nemen in je handbagage. Maximaal 2 powerbanks, het aantal mAh mag niet hoger zijn.
Een powerbank met een capaciteit onder de 100 Wh mag volgens de IATA richtlijnen mee in de cabine van het vliegtuig. Hetzelfde geldt voor losse lithium batterijen. Deze mogen mee in de cabine, mits ze in de originele verpakking zitten.
Batterijen en/of accu aan boord
In de accu van een powerbank zit het brandbare materiaal lithium. Lithium is een brand- en explosiegevaarlijke stof. Het is vaak maar een hele kleine hoeveelheid, maar toch is dit risicovol.
Alles op batterijen moet in de handbagage, adviseren deskundigen. Het risico dat batterijen in brand vliegen is te groot geworden. 'Geen batterijen in ruimbagage'.
Een spuitbus deodorant mag mee in de handbagage tot maximaal 100 millimeter per verpakking. Totaal mag er 1 liter aan vloeistoffen mee. Houd er rekening mee dat de douane altijd het laatste woord heeft. In de ruimbagage is het ook toegestaan om deodorant mee te nemen.
Aan boord van de Boeing 737 MAX, Boeing 767 en Boeing 787 Dreamliner zijn USB-poorten aanwezig in de stoel. Hiermee kun je je smartphone of tablet opladen. Let op, het is niet toegestaan powerbanks op te laden via de USB-poorten.
Elektronica en batterijen
Als u een lithiumbatterij tot 160 Wh in uw handbagage wilt meenemen, in een apparaat of als losse batterij, moet u hiervoor toestemming vragen. Batterijen groter dan 160 Wh zijn nooit toegestaan.
Dit moet je weten. Powerbanks bevatten het brandbare materiaal lithium, waardoor vliegvaartmaatschappijen regels hebben opgesteld omtrent het meenemen van powerbanks in het vliegtuig. De algemene regel luidt dat het niet is toegestaan meer dan 100 Wh (Watt uren) te vervoeren. Dit komt overeen met 27.000 mAh.
Rekenvoorbeeld: Voor een 20.000 mAh powerbank is het vermogen in Wh te berekenen door de capaciteit te vermenigvuldigen met het voltage van de batterij (dit is in 3,7V!). Delen we dit door 1000 dan komen we uit op: 20000 x 3,7 / 1000 = 74Wh.
Ruimbagage is de bagage die je afgeeft bij de incheckbalie van de luchtvaartmaatschappij, dat vervolgens wordt ingeladen in het bagageruim van het vliegtuig. Net als voor het meenemen van handbagage gelden er voor ruimbagage bepaalde voorwaarden en voorschriften waar je je als vliegtuigpassagier aan dient te houden.
Je zet mAh (milliampère-uur) eenvoudig om naar Wh. Hiervoor vermenigvuldig je de capaciteit in mAh met 3,7 en deel je alles door 1.000. Een 20.000 mAh powerbank heeft dus een lading van (20.000 x 3,7) / 1000 = 74 Wh.
Powerbanks in je handbagage
Een algemene regel voor powerbanks in het vliegtuig is dat je maximaal 100 wh oftewel 27 000 mAh in totaal aan powerbanks mee mag nemen in je handbagage. Maximaal 2 powerbanks, het aantal mAh mag niet hoger zijn.
Hallo. KLM heeft universele stopcontacten aan boord van de Airbus A330-, de Boeing 777- en de 787 Dreamliner-toestellen. Aan boord van de Boeing 737-toestellen hebben passagiers die in Business Class of op een Economy Comfort-stoel reizen toegang tot een stopcontact.
Spontaan ontbranden
Daar komt bij dat weer een heel nieuw risico ontstaat als laptops verplicht in de ruimbagage moeten worden gestopt: brandgevaar. "Lithiumbatterijen, zeker de oudere types, zijn heel gevaarlijk", zegt Van Doesburg tegen RTL Nieuws. "Ze kunnen spontaan ontbranden."
Deze medicijnen kunt u meestal zonder problemen meenemen. Let er wel op dat ze alleen voor eigen gebruik zijn. Als u tien doosjes paracetamol bij u heeft, wekt u natuurlijk de indruk dat u de medicatie meeneemt voor andere doeleinden.
Vloeistoffen en gels moeten in een verpakking zitten van maximaal 100 milliliter. De verpakte vloeistoffen en gels moeten zitten in een doorzichtig en hersluitbaar plastic zakje. Het zakje mag maximaal 1 liter zijn. U mag per persoon maximaal 1 plastic 1-literzakje meenemen.
Tandpasta bijvoorbeeld vloeit niet onder zijn eigen gewicht op de tandenborstel; het is een vaste stof. Echter, als je genoeg druk uitoefent, stroomt het als een vloeistof uit de tube.
Voorlopig is telefoongebruik alleen toegestaan als je je mobiele telefoons en andere gadgets met een mobiele verbinding op vliegtuigmodus zet.
Alle verbindingen (gsm, bluetooth, wifi) moeten uit omdat je telefoon daarmee potentieel gevaarlijke elektromagnetische straling veroorzaakt. En je laptop mag niet op schoot tijdens het opstijgen en landen omdat 'ie het gangpad kan blokkeren of door de cabine kan schieten als er iets misgaat.
De Europese luchtvaartregulator EASA laat het gebruik van elektronische toestellen toe gedurende de volledige vlucht. De maatschappijen hebben evenwel het laatste woord.
Handbagage is de bagage die je bij je mag houden in het vliegtuig, zoals rugzakken, handtassen, trolleys, laptoptassen en tassen voor camera's. Net als voor het meenemen van ruimbagage gelden er voor handbagage bepaalde voorwaarden en voorschriften waar je je als vliegtuigpassagier aan dient te houden.
Make-up in je handbagage wordt bijna altijd gezien als een vloeistof, of het nu een bodymist is, handcrème, foundation, lipgloss, mascara, nagellak of deodorant. Deze vloeistoffen mogen bij de meeste vliegtuigmaatschappijen maximaal 100ml per stuk zijn.
Plaats niet alleen de spullen uit je zakken, maar álle voorwerpen met metaal op de band. Dus ook je riem, horloge en andere sieraden. En uit voorzorg ook maar vast je schoenen en je jas. Verder moeten ook je laptop en andere elektronica uit de tas worden gehaald.