Albert Heijn promoot zijn barbecue-assortiment dit jaar onder de noemer 'Time to BBQ', terwijl
Vooral op de personeel gerelateerde aspecten scoort PLUS beter dan veel andere supermarkten. PLUS klanten vinden het erg belangrijk dat ze goed geholpen worden op de Vleeswarenafdeling. Zowel op vriendelijkheid, deskundigheid en hulpvaardigheid van het personeel behoort PLUS bij de top 3 supermarkten van Nederland.
ons vlees vandaan komt. Het merendeel van ons verse vleesassortiment bevat het Beter Leven keurmerk. Dit keurmerk wordt toegekend door de Dierenbescherming en betekent onder andere dat dieren meer ruimte en daglicht hebben gehad. Zo kiest u heel makkelijk voor verantwoord en beter vlees!
Tip 1: bepaal de volgorde van het vlees
Op een houtskoolbarbecue rooster je vlees dat de meeste hitte nodig heeft en snel klaar is, zoals biefstuk, ribeye of entrecote, als eerste. Als je het gerecht van tevoren ook insmeert met olijfolie plakt het minder snel aan het grillrooster.
Een gemiddeld persoon eet tijdens een BBQ ongeveer 550 gram. Dat klinkt veel, maar dit is inclusief stokbrood, salades en sauzen. Dit betekent dan ook dat je vaak genoeg hebt aan 400 gram vlees per persoon. Afhankelijk van het soort vlees (of vis / vega) wat je inkoopt komt dit neer op 3 tot 4 stuks per persoon.
Neem gemiddeld 250 à 300 gram salade per persoon. Neem 1 groot stokbrood voor ongeveer 5 personen. Neem 1 bakje kruidenboter voor 2 stokbroden. Gebruik niet te grote lepels in de salade.
Nu je meer weet over de verschillende soorten vlees, is het makkelijker om in te schatten hoeveel je per persoon moet kopen. Het verlossende antwoord is, hou rekening met 200 en 250 gram aan vlees per persoon wat je moet kopen. Wij rekenen altijd met 800 gram minus 250 gram vlees per persoon voor een hele maaltijd.
Zo ga je te werk: laat de biefstuk op kamertemperatuur komen en maak de barbecue klaar voor grillen op 190-200℃. Schroei de biefstuk aan beide kanten dicht. Verplaats het vlees naar indirecte warmte. Daar laat je het vlees doorgaren en de perfecte kerntemperatuur bereiken.
Je kunt net zo goed barbecueën met 'gewoon' vlees, zoals hamburgers, kipfilet, speklapjes en steaks. Bovendien kun je dat vlees dan zelf kruiden of marineren, wat veel lekkerder en gezonder is, en kiezen voor bijvoorbeeld biologisch vlees.
Het rundsvlees dat je bij de slager koopt, scoort beter op vlak van smaak en kwaliteit dan het vlees uit de supermarkt. Dat blijkt uit onderzoek van consumentenorganisatie Test Aankoop uit 2020.
Onze vleesproducten komen voornamelijk uit Europa. Samen met leveranciers en boeren werken we toe naar een zo hoog mogelijk dierenwelzijn. Veel van ons vers vlees en onze vleeswaren, maar bijvoorbeeld ook al onze maaltijdsalades, dragen dan ook het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming.
Alle schakels in de productieketen van ons vlees zijn gecertificeerd, zodat de consument zekerheid heeft over de kwaliteit van het vlees. Onze leveranciers verzamelen, verwerken en beheren alle belangrijke informatie uit de voorgaande schakels in de keten.
Bij Jumbo verkopen we vlees van weiderunderen, deze grazen ten minste 120 dagen per jaar en zes uur per dag vrijuit op Nederlandse weides. Deze diervriendelijkere vorm van veehouderij staat ook aan de basis van weidezuivel, dat verwerkt wordt in onder meer (karne)melk, vla en yoghurt.
Biologisch vlees in de supermarkt is vaak van hoge kwaliteit. Supermarkten hebben ook vaak de mogelijkheid om lokaal vlees in te slaan en te verkopen, wat ook van net zo'n goede kwaliteit kan zijn als van slagers. Dat kan, het hoeft echter niet zo te zijn. Biologisch vlees in de supermarkt is vaak van hoge kwaliteit.
De hogere prijzen voor vlees komen vooral doordat veevoer heel veel duurder is geworden, zegt Thijs Geijer, sectoreconoom Food bij ING. Grondstoffen die in veevoer zitten, zoals graan, mais en soja, bepalen tussen de 60 en 80 procent van kosten voor varkens- of pluimveehouders, aldus Geijer.
Bestrooi de biefstuk met een beetje zout en versgemalen peper en bestrijk met zonnebloemolie. Gril de biefstuk circa 5 minuten aan een kant.Draai het vlees om en gril de andere kant circa 3 minuten. Dek het vlees af met aluminiumfolie en laat rusten.
Bijgerechten voor het bbq'en
Een lekker bijgerecht of hapje maakt de BBQ helemaal af. Denk bijvoorbeeld aan stokbrood met wat kruidenboter, tapenade, aioli of een lekkere spread. Verder is een salade ook altijd een goed idee. Een heerlijke pasta salade, couscoussalade of een frisse aardappelsalade bijvoorbeeld.
Gezond BBQ vlees
Vleessoorten die weinig vet bevatten en lekker zijn van de BBQ zijn varkenshaas, runderbiefstuk en kipfilet. Maak bijvoorbeeld souvlaki van varkenshaas, een biefstukspies met salsa verde of een Mexicaanse kipspies met avocadodip. Onbewerkt vlees is ook gezonder dan bewerkt vlees.
1/3 stokbrood per persoon is voldoende.
Hoeveel vlees reken je voor een BBQ voor 6 personen? Afhankelijk van het aantal bijgerechten, rekenen we gemiddeld zo'n 400 gram vlees per persoon. Voor 6 personen heb je bij een BBQ dus 2 tot 2,5 kg vlees nodig.
Groenten: 100 à 200 g per persoon. Brood, pastasalade en/of aardappelen: een half stokbrood per persoon, 150 g pasta en 2 à 3 aardappelen. Voorzie je een combinatie, halveer dan je producten.