De gekregen stamcellen groeien niet direct uit tot bloedcellen. Het duurt zo'n 2 tot 3 weken voor dat zover is. Deze periode heet 'de dip'.
Na een stamceltransplantatie zijn de eerste 3 tot 6 maanden lichamelijk erg zwaar. Vooral na een allogene stamceltransplantatie is langdurig intensieve controle vereist. De eerste drie maanden onderzoekt uw arts u wekelijks op infecties, de graft-versus-host ziekte (transplantaat tegen gastheer) en andere complicaties.
Het herstel van uw conditie kan maanden in beslag nemen. Wij adviseren u om uw energie zo goed mogelijk te verdelen over de dag en zo nodig rust te nemen. Een vast dagritme kan u hierbij helpen. Door in beweging te blijven in en rond huis, werkt u aan het herstel van uw conditie.
Na verloop van tijd neemt het aantal bloedcellen in het bloed steeds meer toe. Je gaat je geleidelijk aan beter voelen. Mond- en keelklachten nemen af. Je eetlust keert beetje bij beetje terug.
Maar ondanks de transplantatie met gezonde stamcellen kan de ziekte terugkomen. Onderzoekers van het Radboudumc hebben in het lab een manier gevonden die het mogelijk maakt om bij deze patiënten terugkeer van de ziekte te voorkomen door het immuunsysteem een boost te geven.
Als een stamceltransplantatie mislukt, kunt u overlijden. Dit kan komen doordat de donorstamcellen niet aanslaan. Maar vaker komt het door ernstige complicaties zoals de graft-versus-host-ziekte of infecties. De kans op overlijden na een allogene stamceltransplantaties ligt tussen 15 en 20%.
Acute leukemie is levensbedreigend en moet onmiddellijk behandeld worden. Chronische leukemie breidt zich minder snel uit maar zal onbehandeld ook levensbedreigend zijn. Leukemie is niet te genezen door een operatie, doordat de witte bloedcellen zich in het bloed verspreiden door het hele lichaam.
Een stamceltransplantatie is zwaar. Niet iedereen kan zo'n behandeling aan. Mensen die ouder zijn dan 70 jaar kunnen geen stamceltransplantatie krijgen omdat de bijwerkingen te zwaar zijn. Sommige mensen die jonger zijn dan 70 jaar zijn niet fit genoeg voor een stamceltransplantatie.
Toch overlijdt gemiddeld ongeveer de helft van de mensen die een allogene stamceltransplantatie hebben ondergaan, binnen vier jaar.
Na de stamceltransplantatie moet een afweerreactie door donor afweercellen optreden om overgebleven kwaadaardige cellen te doden. De donor afweercellen die dit doen heten T-lymfocyten, ook wel T-cellen genoemd. Soms komt deze reactie spontaan op gang.
De stamceltransplantatie zelf is niet pijnlijk. De stamcellen worden via een infuus in de het bloed toegediend. Dit lijkt op een bloedtransfusie.
Vermijd voedsel dat te warm, te koud, te zoet, te vet of te pikant is.Vermijd rauw fruit en rauwe groenten, noten en groenten waar je winderig van kunt worden zoals uien, koolsoorten en bonen. Kies in plaats daarvan voor goed gaar gekookte groenten of groenten en fruit uit blik.
Veel patiënten die succesvol zijn behandeld tegen acute myeloide leukemie krijgen de ziekte binnen vier jaar weer terug. Vaak is de kanker dan resistent tegen chemotherapie.
Onder bepaalde omstandigheden wordt aan patiënten een zeer hoge dosis chemotherapie gegeven gevolgd door een autologe stamceltransplantatie. Het doel van deze behandeling is om met deze zeer hoge dosis chemotherapie de kans op genezing of het zeer langdurig wegblijven van de kanker te vergroten.
Aan het eind van de behandeling met chemotherapie blijft er nog steeds een grote kans bestaan dat de leukemie 1 tot 2 jaar na de behandeling weer terugkomt.
Het zal dan zeker een aantal maanden tot jaren duren voordat je weer op het oude niveau kunt functioneren. Je lichaamscellen hebben tijd nodig om zich te herstellen. Blijf de eerste maanden na chemotherapie alert op infecties en neem zo nodig contact op met je arts.
De volgende ziekenhuizen mogen een allogene stamceltransplantatie bij volwassenen uitvoeren: Amsterdam UMC. Erasmus MC. LUMC.
Voor een autologe stamceltransplantatie komt het geheel neer op circa 50.000 euro. Nu is er veel mis met de bekostiging van deze behandeling. Een groot deel van stamceltransplantaties wordt namelijk eenvoudigweg niet vergoed.
De kosten zijn zoveel mogelijk bepaald op basis van gegevens van patiënten die zo'n transplantatie ondergingen. De kosten van een transplantatie met een transplantaat van een verwante donor bedragen ongeveer f 216.000,- per patiënt.
Stamcellen doneren uit het beenmerg doet geen pijn, de donatie is namelijk altijd onder algehele narcose. Ingewikkeld is de afname niet. In de ochtend word je verwacht op de afdeling en word je onder narcose gebracht. Met een dikke naald worden de stamcellen uit de achterste rand van het bekken gehaald.
Aan het afnemen van het beenmerg zelf zijn geen risico's verbonden, behalve het geringe risico van de algehele narcose. Er kan een lichte bloedarmoede ontstaan na de beenmerg-afname, wat vermoeidheid kan veroorzaken. Vaak krijgt u voor een maand ijzertabletten mee om dit tekort weer aan te vullen.
Een recordaantal patiënten heeft vorig jaar stamcellen gekregen van een donor. Van de bijna 400.000 mensen die als donor staan geregistreerd, hebben er 247 stamcellen gedoneerd aan patiënten die een stamceltransplantatie nodig hadden.
Word je eenmaal behandeld, dan kan CLL vaak onderdrukt worden. Over het algemeen zijn de vooruitzichten goed. Van de 100 mensen met CLL leven er 76 nog 10 jaar na de diagnose.
Vooral bij hematologische kankers steeg de 5-jaarsoverleving de afgelopen decennia sterk. Bij mensen met chronische lymfatische leukemie (CLL) is de overleving na vijf jaar 87 procent, hodgkinlymfoom 88 procent en indolent non-hodgkinlymfoom (zoals de ziekte van Waldström) 86 procent.
Gemiddeld zijn vijf jaar na de diagnose ongeveer 40-50 procent van de mensen met AML onder de zestig jaar nog in leven. Ben je boven de zestig jaar als de diagnose wordt gesteld, daalt dat percentage tot 20 procent.