Waarom zijn plezier en geluk zo belangrijk? Plezier maken zorgt voor een gelukkig gevoel.En het gevoel van geluk heeft een positieve uitwerking op onze gezondheid.
Plezier op de werkvloer zorgt ervoor dat je meer zin hebt om naar je werk te gaan en het maakt je gelukkiger, maar dat niet alleen. Uit onderzoek blijkt dat het ook goed is voor je gezondheid en prestaties als je je werk en collega's leuk vindt.
Onze neiging tot plezier komt volgens Freud voort uit ons onbewuste ik, en de natuur heeft ons dit mechanisme meegegeven om ervoor te zorgen dat we voldoen aan onze basale behoeftes, zoals eten, drinken en seks. We vinden die dingen lekker en zoeken ze op omdat ze goed zijn voor onze overleving.
Werkplezier maakt productiever, vermindert het gevoel van werkdruk en zorgt voor een voldaan gevoel. Het blijkt dus een goede remedie tegen werkstress en burn-out. Medewerkers die plezier hebben in hun werk dragen ook bij aan een betere sfeer in het bedrijf en een hogere productiviteit.
Er zijn 3 dingen die mensen helpen om 'in flow' te komen: intrinsieke motivatie, plezier en uitdaging. Ook werkomstandigheden hebben invloed. Denk bijvoorbeeld aan comfort of werkuren. Werknemers die regelmatig in een staat van flow verkeren, zijn meer gemotiveerd, presteren beter en maken makkelijker contact.
Als een werknemer werkplezier ervaart, haalt hij of zij uit de werkzaamheden energie. Hierdoor wordt er gedurende de dag energie opgebouwd en houdt de werknemer meer energie over voor na het werk. Dankzij het plezier dat de medewerker ervaart op de werkvloer, heeft hij of zij minder last van werkstress.
Werkplezier is het vermogen om uit jezelf met plezier het werk te doen wat gedaan moet worden met als kenmerk dat het meer energie voor je oplevert dan het kost. Het geheim van plezier hebben in je werk schuilt niet in alleen doen wat je leuk vindt maar ook in leuk vinden wat je doet.
Motivatie, plezier of voldoening. Hoe we het ook noemen, lekker in je vel zitten op je werk is heel belangrijk. Allereerst voor jou, maar ook voor je werkgever. Mensen die met plezier naar hun werk gaan zijn productiever, positiever, efficiënter en gelukkiger.
Als je je werk goed doet, krijg je waardering. Ook dit vergroot je gevoel van eigenwaarde en je zelfvertrouwen. Sowieso heeft een baan een belangrijke rol in de beeldvorming. Als we ons aan anderen voorstellen is vaak onze baan één van de eerste dingen die we melden.
Een werkomgeving waar je werknemers zich op hun gemak voelen is belangrijk. Een omgeving waar alles aanwezig is wat ze nodig hebben om hun werk goed te doen, zorgt voor een groter werkgeluk. Een werkplek waar vertrouwen en veiligheid voorop staan, betekent ook een werkplek waar open en eerlijk met elkaar gepraat wordt.
Zorg voor uitdaging en voldoening
Om jezelf te motiveren is het belangrijk dat je uitdaging hebt en voldoening haalt uit wat je doet. Onderzoek eens of je andere taken kunt uitvoeren die jou voldoening geven, of sluit aan bij projectgroepen om jezelf uit te dagen.
Bevlogenheid creëer je door een juiste balans te vinden tussen de taken die bij je functie horen en de zaken in je werk die jou energie geven. Denk bijvoorbeeld aan steun en gezelligheid van collega's, de vrijheid om zelf te bepalen hoe je je werk invult en de mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen.
Haal energie uit je werk door je werkactiviteiten regelmatig af te wisselen met een pauze. Een veelgebruikte regel is: 50 minuten onafgebroken werken en aansluitend 10 minuten pauzeren. Doe je dat? Dan werk je met meer plezier, krijg je energie, heb je minder last van stress en verklein je de kans op een burn-out.
Werkgeluk op zich is een brede term, die lastig meetbaar is. Maar werkgeluk kent een aantal randvoorwaarden, die wél beter te meten zijn: autonomie, blijven leren, goed contact met collega's en leidinggevende, zingeving en mentale en fysieke gezondheid.
Misschien ga je door een moeilijke periode heen en zie je het even niet meer zitten. In zulke situaties krijgen veel mensen met ongelukkig zijn symptomen te maken. Ze voelen zich bijvoorbeeld lusteloos en vermoeid. Ook negatief denken over jezelf en je leven hoort bij de bekende ongelukkig zijn symptomen.
Het psychologische welzijn piekt rond de 82 jaar.
In een studie gepubliceerd in Proceedings of the National Academy of Science vroegen wetenschappers aan proefpersonen om te kijken naar een ladder met tien treden. Bovenaan stond het allerbeste leven en onderaan het slechtst mogelijke leven.
Wat te doen als je het niet meer ziet zitten
Daarnaast zou je hier ook een afspraak voor kunnen maken bij je huisarts. Denk je aan zelfmoord, zie je het niet meer zitten en vind je het lastig om dit bespreekbaar te maken? Dan kun je ook anoniem met onze hulpverleners van de hulplijn bellen (0800-0113) en chatten.