De standaard palen van 7 a 8 cm zijn prima. Liever iets te ver de grond in dan te ondiep en liever iets te hoog dan te laag. Teveel palen hoeft ook alweer niet, wij hadden ze echt niet om de paar meter staan, ik denk om de 8 tot 10meter een paal?
Als het voor paarden is hoeven de palen niet zo diep de grond in, paarden hebben een grondige hekel aan schrikdraad dus ze zullen niet in de buurt van de palen komen. Als de paarden bij de palen konden komen is 8 a 10 cm grenen o.i.d. toch te dun. Beter wat kortere palen en dan van hardhout gebruiken.
Bij het plaatsen van dergelijke weidepalen is het belangrijk om de palen voldoende diep in de grond te plaatsen. Algemeen wordt er gesteld dat een paal steeds 60 - 70 cm in de grond moet zitten om voldoende verankerd te zitten.
Voor de afstand tussen de weidepalen kunt u 7 tot 10 meter aan houden. Bij een verplaatsbare afrastering met mobiele palen voor uw paarden kunt u dezelfde hoogte nemen als bij een permanente afrastering (135cm, 100cm, 65cm), maar met een paalafstand tussen de 6 en 12 meter.
Een schutting paal moet diep genoeg in de grond worden gegraven wil de schutting niet omwaaien en dus niet stabiel staan. De vuistregel voor de lengte van de paal is dat deze ongeveer 1/3 van haar lengte in de grond moet staan voor een stabiel eindresultaat.
Hanteer 1 zak snelbeton per paal of poer en 2 zakken bij zachte ondergrond en dikkere palen. U hoeft bij ons snelcement bovendien niet te mixen, wel zo handig.
Voor de beste bescherming van hout onder de grond kan je het beste de palen behandelen met teer. Het beste kan je de gehele paal behandelen om het hout te beschermen tegen regen en zonlicht. Door houten palen in grond te beschermen met teer of beits verlengt de levensduur met vele jaren.
Hoe strakker het lint gespannen is en hoe dichter de palen bij elkaar staan, hoe minder last van trillingen. De paalafstand is bij voorkeur 4 tot 6 m.
Minimaal 4000 Volt spanning.
Hoe groter het paard, hoe hoger de omheining
Doorgaans zijn omheiningen voor paarden tussen de 100 cm à 180 cm hoog. Voor een pony is een afrastering van 100 à 120 cm hoog (1 dwarsligger) voldoende, terwijl die voor grotere paarden vaak 3 à 4 dwarsbalken nodig heeft.
Kunststof palen, ideaal. Ronde volle palen, waar je dus net als met Houten palen isolatoren in kunt schroeven. Niet lekker, rotten niet en in diverse lengtes en dikte te verkrijgen.
Maak met een grondboor een gat iets minder diep dan de paal uiteindelijk de grond in moet. Dat is 90 cm bij palen van 270cm. Houdt de paal zo recht mogelijk; en sla deze de laatste 10 tot 15 cm met een palenrammer de grond in. Controleer of de paal waterpas zijn aan beide zijden (vooraanzicht en zijaanzicht).
De grondboor met een diameter van 7,5 cm is geschikt voor het plaatsen van tuinpalen van 6,5x6,5 en 6,8x6,8 cm. De boor met een diameter van 9 cm is geschikt voor tuinpalen tot 8,8x8,8 cm.
Douglas houten palen kunnen na lange tijd wel rotten onder de grond. Door slimme manieren toe te passen waarbij het hout toch boven de grond blijft, of door het hout te behandelen met verduurzamingsmiddelen, kunt u toch mooie sterke constructies maken die lang mee gaan!
Paalhouders met punt
U hoeft slechts een klein gat te graven, waarna u de paalhouder met punt vastslaat in de grond. Daarnaast is het voordeel van werken met paalhouders dat u de hoogte van de paalhouders perfect gelijk kan zetten. Zo kunt u uw vierkante tuinpalen perfect waterpas stellen.
Zorg dat het loodrecht gebeurt. Door een touwtje waterpas uit te spannen op de hoogte waar de koppen van de paalhouders moeten komen, kunnen deze precies op gelijke hoogte worden ingeslagen. Zaag de palen op de juiste lengte af en plaats de eerste in de paalhouder. Zet deze precies loodrecht (stellen met waterpas!)
Een veel betere oplossing dan prikkeldraad is schrikdraad, schriklint, koord enz. Een geleidende draad of lint wordt aangesloten op een schrikdraadapparaat dat electrische pulsen geeft van 1500 tot 2000 Volt. Er staat dus niet constant 2000 volt op de draad.
Je hoeft geen kring te maken. Je kunt gewoon op doodlopende draden spanning zetten. De stroomkring wordt pas gesloten als een dier contact maakt.
Hoeveel stroom verbruikt mijn schrikdraadtoestel per jaar? Bereken het stroomverbruik in KWh per jaar: opgenomen vermogen x 24 x 365 / 1000; bijv. bij de Patura P4000: 7,0 x 24 x 365 / 1000 = 61 KWh.
Voor kleinvee zoals schapen wordt er vaak voor paaltjes van rond 1 meter gekozen, voor paarden worden er vaak prikpalen uitgezocht van rond 1 meter 50.
De paal wordt minimaal 60 cm in de grond geplaatst waaraan het gaashekwerk vervolgens wordt bevestigd. De palen worden standaard geleverd op een lengte van 200 cm, wij adviseren 4 draadkrammen per paal te gebruiken(paal kun je ook korter zagen). Plaats vervolgens om iedere 2/2,5 meter een paal in de grond.
Reken uit hoeveel paaltjes u nodig heeft. Reken 1 paal per anderhalve meter. Kies de juiste paalhoogte; de paal moet 1/3 van hun lengte de grond in kunnen. Het mooiste is dat de paal nadien even hoog is als het hekwerk.
Hardhout gaat 25 jaar of langer mee. Met name voor uw schuttingpalen die in de grond staan adviseren we hardhout. Geïmpregneerd hout heeft, ondanks dat het onder hoge druk vacuüm wordt geïmpregneerd, een kortere levensduur van 10 tot 15 jaar.
Deze houtsoort is zeer duurzaam met duurzaamheidsklasse 1. Het hardhout heeft een levensduur van 20-25 jaar. Azobe hardhout komt wel helemaal uit Afrika waardoor het hout een hoge transportuitstoot heeft.
Dit heeft tot gevolg dat het hout ook minder lang meegaat dan voorheen. Vooral als geïmpregneerd hout in aanraking komt met (vochtige) grond is de levensduur beperkt tot ongeveer 2 jaar.