Een overeenkomst van opdracht is een overeenkomst waarbij de opdrachtgever een bepaalde dienst of prestatie opdraagt aan een opdrachtnemer. De opdrachtnemer voert deze dienst of de prestatie zelfstandig uit. In de overeenkomst worden werkafspraken vastgelegd die de zelfstandigheid van de opdrachtnemer laten zien.
De modelovereenkomst bevat informatie over de relatie die jij hebt met een opdrachtgever. De overeenkomst kan bijvoorbeeld beschrijven dat je als opdrachtnemer volledig zelfstandig werkt. De opdrachtgever mag instructies geven over het verwachtte resultaat, maar je bepaalt zelf hoe, wanneer en waar je daar aan werkt.
Antwoord: Bij een arbeidsovereenkomst is er altijd sprake van een gezagsverhouding tussen werkgever en werknemer, bij een opdrachtovereenkomst bestaat deze verhouding niet. Een opdrachtgever heeft op basis van een opdrachtovereenkomst een fiscaal voordeel ten opzichte van een werkgever met een arbeidsovereenkomst.
Hoe lang mag een overeenkomst van opdracht duren? Daar staat geen vaste termijn voor. Bedenk echter wel, dat hoe langer de overeenkomst duurt, hoe eerder er sprake zal zijn van een verkapte arbeidsovereenkomst. Dit speelt zeker als de opdrachtnemer, al dan niet fulltime, slechts voor één opdrachtgever werkt.
Omdat de afgesproken vergoeding volledig wordt uitbetaald, moet u aangifte doen over uw inkomsten. Als u meer dan 3 dagen bij 1 opdrachtgever werkt, bent u waarschijnlijk in loondienst bij deze opdrachtgever.
Op basis van artikel 7:408 lid 1 BW kan een overeenkomst van opdracht te allen tijde worden opgezegd. Naar het oordeel van het hof heeft de ondernemer de overeenkomst opgezegd. Dat hij daarvoor de woorden 'annulering' heeft gebruikt, maakt geen verschil.
Wat is het verschil tussen aanneming van werk en overeenkomst van opdracht? Bij aanneming van werk gaat het om het leveren van werk van stoffelijke aard, zoals een bouwwerk. Er wordt hierbij een tastbaar product opgeleverd. Bij een overeenkomst van opdracht worden er diensten geleverd.
Overeenkomst van opdracht - algemeen
Een overeenkomst van opdracht is een overeenkomst waarbij de ene partij, de opdrachtnemer, zich ten opzichte van de andere partij, de opdrachtgever, verbindt werkzaamheden te verrichten, anders dan op grond van een arbeidsovereenkomst.
Eén opdrachtgever per jaar is genoeg om als zzp'er te worden aangemerkt, mits er geen gezagsverhouding bestaat tussen jou en je opdrachtgever. Een gezagsverhouding houdt in dat de opdrachtgever niet kan zeggen hoe jij je werk moet uitvoeren, omdat hij en zijn medewerkers er geen verstand van hebben.
Als je maar 1 opdrachtgever hebt over een heel jaar dan zal de Belastingdienst dit als loondienst kunnen beschouwen. Dat betekent dat je geen recht hebt op ondernemersaftrekposten en dat er nog loonbelasting en premies volksverzekeringen moeten worden betaald.
Je bent schijnzelfstandige wanneer je als zelfstandige (zzp'er) voor een opdrachtgever werkt, maar je eigenlijk in loondienst bent. Je werkt bijvoorbeeld een vast aantal uren in de week en de opdrachtgever is eigenlijk jouw baas (en zegt wat je moet doen).
U kiest daarvoor een modelovereenkomst die past bij de manier waarop u voor uw opdrachtgever gaat werken. Welke? Dat hangt af van de afspraken die u met uw opdrachtgever maakt over de manier van werken. Die moeten ervoor zorgen dat er geen sprake is van loondienst.
Wat is een contract of overeenkomst? Een contract is een schriftelijke of mondelinge afspraak tussen 2 of meerdere partijen. Heeft u een contract gesloten, dan moet u een bepaalde prestatie leveren of heeft u recht op een prestatie. Een ander woord voor een contract is een overeenkomst.
Er zijn verschillende soorten arbeidscontracten, zoals een vast contract (onbepaalde tijd), een tijdelijk contract (bepaalde tijd), een uitzendcontract, een detacheringscontract, een modelcontract en een oproepcontract.
De functie van de werknemer of het soort arbeid. Het moment waarop de werknemer in dienst treedt. Hoelang de arbeidsovereenkomst duurt (enkel indien het een arbeidsovereenkomst voor bepaalde duur is). Hoeveel verlof/vakantie de werknemer heeft of hoe dit wordt berekend.
Kenmerken van een overeenkomst van aanneming
Kenmerk van een overeenkomst van aanneming is dat de opdracht tegen betaling wordt uitgevoerd. Partijen kunnen een vaste prijs (aanneemsom) overeenkomen, maar partijen kunnen ook afspreken om op basis van regie te factureren.
'werk van stoffelijke aard'
Er is bij aanneming van werk geen sprake van een werknemer en werkgever maar van opdrachtnemer en opdrachtgever waarbij de opdracht vaak wordt aangenomen door een zzp'er.
Een aannemingsovereenkomst (ook wel: de overeenkomst tot aanneming van werk) wordt veel gebruikt in de bouw. De Opdrachtnemer verbindt zich er toe een werk van stoffelijke aard (zoals een kantoorpand, huis, gebouw of zelfs een hele wijk) op te leveren binnen een bepaalde periode.
De opdrachtnemer kan alleen een overeenkomst voor onbepaalde tijd op te zeggen. Hiervoor is het wel gebruikelijk dat dan een opzegtermijn van 1 tot 2 maanden in de overeenkomst wordt opgenomen. Een overeenkomst van bepaalde tijd kan niet tussentijds worden opgezegd.
U kunt de overeenkomst ontbinden wanneer uw wederpartij toerekenbaar tekort is geschoten in de nakoming van de overeenkomst. Dat houdt dus in dat u moet kijken of er een tekortkoming bij uw wederpartij is. Daarnaast: indien hij alsnog per direct de overeenkomst zou kunnen nakomen, moet hij tevens in verzuim zijn.
Zijn algemene voorwaarden verplicht? U bent niet verplicht om algemene voorwaarden te gebruiken. Er zijn altijd wettelijke regels bij een koopovereenkomst voor u en uw klant waar u op kunt terugvallen. Sommige brancheorganisaties verplichten hun leden algemene voorwaarden te gebruiken.