Bij een allergie is het lichaam overgevoelig voor een bepaalde stof. Wanneer deze stof wordt ingeademd, aangeraakt of het lichaam binnendringt volgt een allergische reactie. Deze allergische reacties variëren sterk. Zo kan jeuk optreden, maar bijvoorbeeld ook een middenoorontsteking.
Een allergische reactie van het lichaam op een allergeen is vaak erg fel en soms ongecontroleerd. Dit kan zich op vele manieren uiten; bijvoorbeeld als eczeem, astma, jeukende huiduitslag, niezen of tranende ogen. Bij een allergische reactie komt uit de lichaamscellen onder andere de stof histamine vrij.
Veel voorkomende soorten klachten
Via de neus, de ogen, de longen en de huid. De meest voorkomende allergische ziektebeelden zijn: allergische rinitis (neusklachten), allergische conjunctivitis (slijmvliesontsteking vooral van de ogen), allergisch astma en eczeem.
Door hooikoorts raken vooral de slijmvliezen van de ogen en de neus-, mond- en keelholte geïrriteerd. U kunt ook last hebben van algemene ziekteverschijnselen. De verschijnselen die het meest voorkomen zijn: jeukende neus.
vlekken, jeuk, roodheid, misselijkheid of braken. zwelling van de keel, benauwdheid, kortademigheid, hoesten, piepende ademhaling. duizeligheid, bewusteloosheid, hartritmeverstoring (hart klopt veel sneller of langzamer)
Allergie duurt lang en de huidreactie kan weken aanhouden. Irritatie zorgt voor lichte klachten (uitslag, jeuk). Schilfers, bultjes of blaasjes kunnen ook bij irritatie ontstaan maar gaan snel weer over.
Een allergie op latere leeftijd ontwikkelen is mogelijk en kan door verschillende factoren ontstaan. Het zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat je pas op latere leeftijd in aanraking komt met een bepaalde stof, een allergeen.
We moeten altijd voldoende water drinken, maar bij hooikoortspatiënten kan het klachten verlichten. Water houdt de slijmvliezen vochtig waardoor het moeilijk is voor stuifmeel om vast te blijven zitten.
Klachten bij een allergie zijn bijvoorbeeld jeuk of vlekjes op de huid, dikke oogleden, tranende ogen, kriebel in de neus, tintelingen van de tong, hoesten en niezen.
De volgende medicijnen hebben de voorkeur. Loratadine en cetirizine. Deze medicijnen kunt u zowel bij allergie voor huisdieren als bij allergie voor de huisstofmijt gebruiken. Deze medicijnen werken ongeveer 24 uur.
Wanneer je in contact komt met allergenen, zoals pollen of huisstofmijt, maakt je immuunsysteem antistoffen aan om de vermeende bedreiging te bestrijden. Dit leidt tot een reeks vervelende symptomen, zoals bijvoorbeeld niezen, jeukende ogen of huiduitslag.
Medicijnen tegen een allergische reactie
Er zijn medicijnen die de jeuk minder maken. Bijvoorbeeld menthol strooipoeder, een lotion (lotio alba) of koelzalf. Bij heftige jeuk kunt u tabletten (antihistaminica) nemen. Die kunt u zonder recept kopen bij de apotheek.
Wat is een ernstige allergische reactie? Een ernstige allergische reactie ontstaat vaak opeens. De afweer van uw kind reageert zó heftig, dat er problemen ontstaan in de huid, keel, neus, longen, vaten, maag, darmen en/of het hart. Dit kan gevaarlijk zijn.
Wat liever niet eten bij hooikoorts
Denk hierbij aan wijn, koffie en thee, maar ook zuurkool, azijn, cider, melkproducten, cacao, sojaproducten, (oude) kazen, schimmel kazen, conserven en worsten. Bepaalde vis- en vleessoorten: onder andere schaaldieren, kabeljauw, makreel, tonijn, vis in blik.
Een vrij zeldzame allergische reactie is anafylaxie. Dit is een reactie van het hele lichaam, die levensbedreigend kan zijn. Je kind kan ook gevoelig zijn voor prikkels zonder dat er allergenen in het spel zijn.
Als er sprake is van een allergie dan gaat het om een abnormale reactie van het afweersysteem op een voedingsmiddel.Bij intolerantie speelt het afweersysteem geen rol.
Een allergische reactie wordt niet opgebouwd in de zin dat bij herhaalde inname van voeding de reactie steeds erger wordt. De eerste reactie kan al een anafylaxis zijn.
Een allergie voor huisstofmijt kan klachten geven zoals: een verstopte neus, snotteren, niezen. jeuk in de neus en ogen. benauwd zijn, piepend ademen of slijm ophoesten.
herhaaldelijk niezen. verstopte neus. jeuk of kriebelende neus, ogen of keel. conjunctivitis (roodheid, tintelingen, oogafscheiding)