Basilicum en peterselie zijn twee kruidenplantjes met een hele hoop dorst.Daarom kun je deze twee makkelijk samen in een pot zetten. Geef ze veel water en vermijd daarnaast om naast de peterselie knoflook, ui en sjalotten neer te zetten.
Niet alle kruiden kun je zomaar naast elkaar zetten. Dille en venkel bijvoorbeeld gaan onderling kruisen; de plantjes die hieruit ontstaan hebben veel minder smaak. Om te voorkomen dat jouw kruiden het volgende seizoen een heel andere smaak krijgen, kun je dus maar beter ieder jaar nieuwe zaadjes aanschaffen.
De meeste kruiden houden van een zonnige standplaats. Niet zo gek als je bedenkt dat veel kruiden afkomstig zijn uit warme zuiderse landen. Door de zon ontwikkelen de kruiden een sterke smaak en een vol aroma. Naast een zonnige plekje is ook een beschutte standplaats vaak favoriet.
Peterselie houdt van een koele grond, voldoende vocht en een plekje in halfschaduw of lichte schaduw. Laat de planten ook niet uitdrogen. Peterselie heeft niet veel voeding nodig maar kan ook niet helemaal zonder.
De smaak en geur van de plant gedijt het beste als de plant een paar uur per dag (min. 4-6 uur) zon krijgt zonder de plant daar steeds voor te hoeven verplaatsen. De afgeknipte blaadjes basilicum bewaar je het best in een droog keukenpapiertje in de koelkast.
Zaai de basilicum in het vroege voorjaar in zaaibakjes. Basilicum heeft warme lucht en zon nodig, dus het beste hierbij is om binnen te beginnen, vier tot zes weken voor de laatste nachtvorst. Vanaf half mei kun je dit ook buiten doen. Verspreid enkele zaadjes over de potgrond en schep er een laag aarde overheen.
Salie, tijm, rozemarijn, hysop, bonenkruid, currykruid, citroenverbena, laurier, oregano houden van veel warmte en weinig water – geen wonder dat ze het in ons koel klimaat vaak wegkwijnen.
Woekerende kruiden als bijvoorbeeld munt, citroenmelisse of lievevrouwebedstro kunt u in een ingegraven pot of in een bak planten om de wortels in toom te houden. Zorg wel voor afvoergaten in de bodem. Snoei dode of lelijke scheuten vlak boven de grond af en knip ook al te hard groeiende houtige takken terug.
Over het algemeen is het voorjaar de beste tijd om te zaaien voor mediterrane, eenjarige kruiden of kruiden die je wilt gebruiken in salades. Ook planten doe je het best in het voorjaar.
Plaats je vierkantemeterbak op een zonnige plek
Zorg dus altijd dat je plantjes genoeg zonlicht krijgen. Een zonnige plek naast de keukendeur is ideaal, zo heb je je verse groenten en heerlijke kruiden altijd bij de hand. Plant hoge groenten of vrolijke klimmers aan de noordkant van je bak.
Basilicum en tomaten zijn de beste partners voor tomaat. Ze hebben hetzelfde licht en water nodig, en hun sterke aroma's kunnen ongedierte afstoten. Beide planten kunnen samen in dezelfde container worden gekweekt. Je kunt ze zelfs in hetzelfde bed als elkaar planten.
ð¿ Plaats de plant in een lichte & zonnige ruimte zodat deze van de zonnestralen kan genieten en op krachten kan komen. Van zodra de temperaturen in mei/juni stijgen, kan je de basilicum ook buiten planten in een pot, kruidentafel of moestuinbak.
Zorg zeker voor een plaatsje beschut tegen te felle regen en wind en verkies een goed gedraineerde, vochtige grond. Het is echter beter basilicum te kweken in een serre, of zelfs binnenshuis in een pot op de vensterbank: De plant kan hier ongeremd groeien. Zorg steeds voor voldoende water!
Basilicum kan op twee manieren geoogst worden: als losse blaadjes of als hele stengels. Als je een kleine hoeveelheid basilicum wilt oogsten, kan je gewoon een paar losse blaadjes afplukken of knippen. Wil je grotere hoeveelheden oogsten, bijvoorbeeld voor het maken van pesto, dan kan je beter stengels oogsten.
De lekkerste basilicum begint met de juiste grond. Gebruik voor het kweken van kruiden en groenten altijd biologische potgrond. Geef de planten na het zaaien regelmatig water maar voorkom dat de planten volledig onder water staan om verrotting te voorkomen.
Munt: knip je tot net boven de grond af. De plant vormt wortelscheuten die altijd opnieuw uit de grond ontstaan. Tijm: knip je niet helemaal kaal. Haal hier en daar wat scheuten weg, zo vormt de plant snel nieuwe scheuten.
Binnen op de vensterbank of in een serre zaai je in een bloempot of moestuinbak. Buiten kun je peterselie kweken in een kas, in de volle grond, in een pot of in een mini-kweekbak. Het is mogelijk om al vroeg te starten met zaaien. De ideale periode is vanaf half februari (wel onder glas) tot en met eind mei.
In principe is het een meerjarige plant, maar in de winter dient basilicum wel naar binnen gehaald te worden om de basilicum tegen de kou te beschermen.
Hoe vaak moet je het plantje water geven? Basilicum houdt niet van natte voeten, geef hem dus niet te veel water. Giet enkel wanneer de grond uitgedroogd is. Als je basilicum in een pot of bak staat buiten, zal de grond iets sneller uitdrogen en zul je iedere avond moeten gieten.
De grond in de pot moet vochtig zijn maar niet kletsnat. Pas als de grond licht is uitgedroogd, geef je de plant weer water.
Dé truc zit 'm in het laag genoeg afknippen van de steeltjes. Haal dus niet roekeloos de blaadjes los, maar knip de steeltjes altijd ongeveer een centimeter boven de aarde af. Zo gaat er geen energie naar de rest van het steeltje, maar naar de wortels en krijgt de plant de kans nieuwe blaadjes te groeien.
Basilicum kan o.a. aan de volgende dieren gegeven worden: Konijnen, cavia's, muizen, chinchilla's (alleen gedroogd geven), ratten, hamsters, kippen, vogels, honden en paarden.