Is je baby drie of vier maanden oud, dan slaapt hij overdag waarschijnlijk zo'n 3,5 tot 5 uur, verdeeld over drie tot vier dutjes. 's Nachts heeft hij een slaapbehoefte van 11 tot 12 uur.
In het kort: Overdag: 3 tot 4 uur. s' Avonds en s'nachts: 11 tot 12 uur. Totaal: 14 - 16 uur per dag.
Daarnaast wil je werken aan een goede slaapgewoonte en wil je het slaapritme goed instellen. Je baby zal in deze leeftijdsfase 14-16 uur in totaal slapen, wanneer je kindje tegen de 6 maanden is, zal dit verschuiven naar 14 uur per dag.Hij zal 11 uren slapen in de nacht. Dit is een gemiddelde, elk kindje is uniek.
Kinderen tussen 1 en 3 jaar slapen 's nachts gemiddeld 10 tot 12 uur. Het middagdutje neemt af van 2 tot 3 uur naar 1 tot 2 uur. Daarna slapen kinderen tot 6 jaar ongeveer 10 tot 12 uur per nacht, zonder middagdutje.
Vanaf de 4e maand hebben de meeste baby's al een redelijk dag- en nachtritme. Dit heeft er vooral mee te maken dat er minder nachtvoeding nodig is. Gemiddeld slaapt je baby nu 13 tot 15 uur per dag. In deze maanden kan je baby in de nacht 8 uur of langer achter elkaar doorslapen.
Wat gebeurt er tijdens de 4 maanden sprong? Een van de belangrijkste dingen die je baby leert tijdens de 4 maanden sprong is verbanden zien. Hiervoor kon je baby al sensaties, patronen en (vloeiende) overgangen herkennen, maar zag hij dit als losse gebeurtenissen.
Een slaapregressie bij 4 maanden kan je herkennen aan de volgende signalen: Je baby is onrustiger. Je baby probeert (om) te rollen. Je baby heeft meer moeite met in slaap vallen.
Geef je baby of peuter een powernap van 10 minuten om hem het eerste ochtenddutje of middagdutje gemakkelijker te halen. Voor peuters die geen ochtenddutje meer doen: begin eerder met hun lunchdutje en laat ze daar langer slapen.
En zo ja, hoelang? Laten we maar meteen verklappen dat het mag en hoelang dat middagdutje mag duren: niet langer dan 30 minuten.
Het 2-3-4 ritme betekent dat je op een dag achtereenvolgens rekening houdt met ongeveer 2 uur, 3 uur en 4 uur tussen dutjes: 2 uur: tel 2 uur op bij het moment van wakker worden om het tijdstip van het eerste dutje te bepalen. 3 uur: tel 3 uur op bij het moment van ontwaken uit het eerste dutje van de dag.
Ja, een baby kan te veel slapen, of het nu een pasgeboren of een oudere baby is. Maar in het algemeen is een pasgeborene die de hele dag slaapt vaak belangrijker om op te letten dan een oudere baby die te veel slaapt, wat meestal alleen gebeurt als hij ziek is of een extra drukke dag heeft gehad.
Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.
De hoeveelheid melk die je produceert, past zich vanzelf aan. Is jouw baby 4-6 maanden oud? Dan drinkt je baby ongeveer 4 tot 5 voedingen per dag van 160 tot 200 ml per voeding. Geef flessen van maximaal 200 ml per keer, flessen van meer dan 200 ml zijn te groot voor de maag van je baby.
Gemiddeld slapen baby's van deze leeftijd iets van 12 tot 15 uur per 24 uur (per dag dus). Het gros van deze uurtjes slaapt je kleintje in de avond/nacht en dat is rond de 11 tot 12 uur. Overdag doet hij ongeveer 3, soms nog 4 dutjes.
Sterker nog, het ochtenddutje wordt in onze routines in de eerste 6 maanden na de geboorte steeds korter. Voor pasgeboren baby's raden wij over het algemeen een ochtenddutje aan van gemiddeld 90 minuten. Bij een baby van 6 maanden is de lengte van het ochtendslaapje al flink afgenomen, naar zo'n 30 tot 45 minuten.
Is je baby drie of vier maanden oud, dan slaapt hij overdag waarschijnlijk zo'n 3,5 tot 5 uur, verdeeld over drie tot vier dutjes. 's Nachts heeft hij een slaapbehoefte van 11 tot 12 uur. Door te proberen een (flexibel!) voed- en slaapschema na te streven, help je je baby wennen aan een vast ritme.
Volgens de meeste onderzoeken is een powernap van ongeveer 20 minuten het meest effectief. Tijdens deze 20 minuten blijf je in lichtere slaap en hierdoor wordt je ook weer makkelijk wakker.
Een powernap mag ook langer dan twintig minuten duren. Hoe langer je dutje duurt, hoe meer het je geheugen stimuleert en je creativiteit vergroot. Een powernap van 30 tot 60 minuten is bovendien goed voor het nemen van beslissingen en het onthouden van woorden, aanwijzingen of gezichten.
De lastige fase van sprong 4: verandering brengt weerstand
Wanneer sprong 4 begonnen is zul je merken dat je baby meer huilt, hangeriger en humeuriger is. Dat is de lastige fase van de sprong. Deze lastige fase duurt meestal 5 weken, maar kan ook 1 of 6 weken duren.
Baby's van een maand of 3-4 kunnen het huilen bewust gaan gebruiken om dingen voor elkaar te krijgen. Als je bijvoorbeeld altijd snel op het huilen van je kindje reageert door naar hem toe te gaan, kan je kind eraan wennen dat jij bij ieder huiltje naar hem toekomt. Daar kan je uiteindelijk zelf last van krijgen.
Je kunt je baby een beetje helpen door hem in je armen wat slaperig te maken en hem neer te leggen als hij bijna in slaapt valt. Later kun je dit moment van neerleggen dan steeds iets gaan vervroegen, totdat je je baby wakker in het bedje kunt leggen en hij zelf in slaap valt.
Hij krijgt behoefte aan steeds meer uitdaging. Alleen maar liggen en kijken is niet voldoende. Hij doet zijn best om zich op zijn buik en weer terug op zijn rug te draaien. Je kunt je kind hierbij helpen door hem af en toe op zijn buik te leggen of hem je vinger laten pakken en hem om te draaien.