Hayek komt oorspronkelijk van het Arabisch en betekent “veel”. Het wordt in de jongerentaal ook gebruikt wanneer iets overdreven is. Je hebt tot 3u 's nachts zitten gamen? Hayeeek.
Econoom en politiek filosoof Friedrich Hayek schreef in 1944 zijn boek The Road to Serfdom. Door critici wordt Hayek daarmee gezien als grondlegger van het neoliberalisme. Zo was Hayek een grote inspiratiebron voor o.a. 'The Iron Lady' Margaret Thatcher.
Ouleh of oelee – kun je net als opzich gewoon achter een zin plakken. Degenen die de serie Mocro Maffia kijkt die weet het wel. Betekent het ook iets? Misschien is het vergelijkbaar met 'ik zweer het je', of 'of niet'.
'Slay' is het kinderwoord van 2022 geworden. Met 47% van de stemmen is het een overtuigende winnaar, gevolgd door 'aina' met 24% van de stemmen, 'gast' met '13%, 'kaulo' met 10% en 'skeer' met 6% van de stemmen. 'Slay' betekent 'ziet er top uit, you killing it of boenk erop'.
Zehma betekent namelijk zogenaamd. Wat zeg je eigenlijk? Dat iemand zogenaamd rapper is geworden. Je gelooft het dus niet echt.
Sanka heeft als betekenis bil. Waar akka staat voor kont is sanka dus een van de twee billen.
Bunda is straattaal voor 'billen'. Vibe wordt gebruikt om een sfeer uit te drukken, zowel bij een persoon als tijdens een bepaald moment of herinnering.
Cap. “To cap” betekent eigenlijk “liegen”. Deze gekke uitdrukking kun je gebruiken als je ergens sceptisch over bent (“he's capping”) of om iemand ervan te overtuigen dat je de waarheid spreekt (“no cap”).
Betekent blut of platzak, maar wordt ook gebruikt om iets te omschrijven dat armoedig wordt gevonden: 'Wat een skere gast is dat. Hij geeft nooit een rondje. '
Een voorbeeld daarvan is 'kifesh', dit betekent 'hoe' in het Arabisch. Ook is een groot deel afkomstig uit het Surinaams. 'Fakka' is een veelgebruikt woord in de straattaal. Dit is een afkorting van 'fawaka', wat 'hoe gaat het?'
De verkleinvormen hebben meestal een positieve gevoelswaarde; slet, sloerie en slebba (afgeleid van slet) zijn meestal negatief bedoeld. Overigens spreken vrouwen elkaar in de jongerentaal ook geregeld aan met moppie of wijffie.
Patin, dòlò, lolo (Penis) en dòndòn, tonto, dònchin, doshi, pushi, koño, lèrchi (Vagina). Dit zijn heleboel verschillende woorden met maar twee eigenlijke betekenissen, namelijk de mannelijke en vrouwelijke geslachtsorganen.
Ki en welloe betekenen allebei nee, geen of niet. Je kunt ze ook in combinatie met elkaar gebruiken ki welloe. Dus als je dochter straks voor de derde keer om een koekje vraagt en jij het wel genoeg vindt, dan zeg je gewoon 'ki welloe.
Faya is Surinaams voor vuur. Wordt op straat vaak gebruikt om iets ergs aan te geven. De betekenis blijft dus wel gewoon vuur.
Slay: doden
Als pubers 'you slay' tegen je zegt, vragen ze niet in slecht Engels of je iemand wil vermoorden, maar krijg je een compliment over je outfit. Hoor je slay queen? Draai dan nog maar een extra rondje want dan ben je serieus catwalk materiaal.
Drip wordt gebruikt als iets er goed uitziet, de goede energie heeft, als iets swag (gelikt) is.
Je hebt gezocht op het woord: FLEX. flex (bijvoeglijk naamwoord) 1(informeel) mooi, goed, in orde: alles flex?
Akka staat voor de kont van iemand anders. Als je dus in een of andere rap hoort dat iemand een “dikke akka” heeft, dan heeft hij of zij dikke billen.
Andere woorden voor vriend die je veel hoort of hoorde zijn bijvoorbeeld mattie, bruh, homie, drerrie, swa, dawg, en kill of kil, dat in het Surinaams zoiets betekent als 'kerel'.
Een voorbeeld: het Smibanese woord ams betekent 'meisje'. Dat zit zo: ams is het omgekeerde van sma, en sma is een Surinaams woord voor 'meisje'. Een ander woord voor 'meisje' is diem – je kunt zelf misschien verzinnen waarom. Dit soort jongerentalen zijn er over de hele wereld.
Rotterdamse woorden lijken bijvoorbeeld spitta ('heel goed', hoe zou het ook anders kunnen) en menina ('meisje'), dat een Kaapverdische oorsprong schijnt te hebben.
Een fittie (ontleend aan het Sranantongo: feti, van het Engelse fight) is een ruzie, een relletje, veelal in de media en vaak wat onnozel van aard, net als het woord zelf.