De oorsprong van de vlaai en ook van de riestevlaai ligt bij de Germanen. Er werd daar van fijngewreven graankorrels brood gebakken door een steen te verhitten en hierop een dikke meelbrij te smeren. Om het geheel wat smakelijker te maken werd de deeglap ingekerfd en met honing of vruchtensap overgoten.
Rijstevlaai of rijsttaart is een vlaaisoort, die met name veel in de Euregio Maas-Rijn gegeten wordt. Er bestaan verschillende recepten voor een vlaai met rijst.
Ongeacht de vulling moet de vlaai minstens 140 en maximum 1400 gram wegen. Per 1 kg bloem bevat het deeg minimaal 300 g vetstof, 350 g vloeistof (melk of water), 50 g suiker, 30 g gist (of een equivalent in vloeibare/droge gist) en maximaal 20 g zout. Een ei kan optioneel toegevoegd worden.
Het vlaai snijden ging vroeger op z'n Limburgs, grote stukken dus. Gewoonlijk in 6 tot 8 stukken, maar de zuinige Hollandse invloed is ook hier soms doorgedrongen en dan snijdt men een vlaai in wel 12 tot 14 stukjes.
In totaal namen er 40 bakkers deel aan de wedstrijd. Het puntenverschil in de top 3 was gering. Op de derde plaats eindigde 'De echte bakker Arcener Bakhuys' met 76 punten, op de tweede plaats Bakkerij Lemmens uit Hulsberg met 77 punten en winnaar Loven werd eerste met 78 punten.
De zwarte pruimenvlaai behoorde in Limburg lang tot de top van meest gegeten en -verkochte vlaaien van professionele bakkers. Vooral na begrafenissen werd deze vlaai bij de koffietafels gegeten vanwege zijn zwarte kleur.
Een echte Limburgse vlaai heeft een platte deegbodem van ongeveer 30 centimeter. Het deeg van een vlaai is luchtiger en lijkt wat meer op brooddeeg, terwijl die van een taart juist wat meer op het deeg van koek lijkt. Voor de vulling van vlaai wordt meestal rijst of fruit gebruikt.
Vlaai, afgesloten in bij voorkeur een taartdoos, kun je in de koelkast nog een dag of drie bewaren. Bewaar je de vlaai, of een stukje vlaai, op een bordje zonder dat dit is afgedekt, kun je het nog een dag bewaren. Als de vlaai is ingevroren, dan kun je de vlaai tot drie maanden in de vriezer bewaren.
Het woord vlaai is afkomstig van het Germaanse woord “vlade” wat plat betekend. De Limburgse vlaai is dan ook een platte, ronde broodkoek die belegd is met een fruit- of rijstvulling. Door de grondsoort en het klimaat zijn de vlaaien uiteindelijk in Limburg terecht gekomen.
In 1338 is het de familie Vladbecker uit Duitsland, die de vlaai of varianten hiervan, introduceert.
Limburgse vlaai, Hasseltse speculaas, Loonse stroop. Limburgers houden blijkbaar heel erg van zoet. Maar gelukkig zijn er ook gezonde streekproducten: appels, peren, kersen, blauwe bessen, asperges,.. En wat dacht je van een lokaal gebrouwen biertje, een jenever of een Limburgse topwijn ...
Fer Botterweck Lunchroom, Banketbakker en IJsmaker
De Limburgse banketbakkerij, lunchroom en ijsmakerij van Fer Botterweck mag je niet missen tijdens een bezoek aan Valkenburg!. Proef de heerlijke Limburgse vlaaien en het huisgemaakte ijs.
Rijsttaart mag gedurende twaalf uur worden bewaard op kamertemperatuur, hetzij 20 graden Celsius. Dat heeft minister van Zelfstandigen Willy Borsus (MR) vanmiddag aangekondigd, op basis van onderzoek door het Federaal Voedselagentschap (FAVV). Bij een temperatuur van 12 graden is een termijn van 36 uur zelfs mogelijk.
What is this? Taarten kun je 2-3 dagen in de koelkast bewaren. Zorg dat de taart in een afgesloten doos zit of onder een stolp of iets dergelijks. Anders kunnen smaken van andere etenswaren in de taart gaan zitten.
Net als taart kun je vlaai bij voorkeur in een afgesloten doos in de koelkast bewaren. Zo blijft het tot drie dagen houdbaar. Wanneer je de vlaai zonder doos in de koelkast zet, kun je het nog een dag bewaren. Vlaaien kun je ook invriezen maar ook hierbij is het af te raden om vlaaien met slagroom in te vriezen.
„Een vlaai eet je altijd met de hand”, klinkt het streng. Opgelucht gaat het vorkje in de vlaai. Als er iemand in Limburg is die weet hoe je vlaaien bakt en zeker hoe je ze eet, dan is het de kleine kwieke kookboekenschrijfster uit Thull wel. Ruim veertig boeken over de Limburgse bak- en eetcultuur heeft ze geschreven.
Linzenvlaai – Linzen in een vlaai? Nee hoor, deze vlaai heeft niks met peulvruchten te maken, deze vlaai is gemaakt van een soort koekjesdeeg. De naam is waarschijnlijk afgeleid van de Linzertorte een Oostenrijks klassiek gebak. Vroeger werd er in Limburg met feesten en vooral met kermissen volop vlaai gebakken.
Vlaai. Met stipt op nummer 1 staat vlaai. Echte, echte Limburgse vlaai. Als je van zoetigheid houdt, net als ik, dan is dit echt iets wat je een keer in je leven gegeten wil hebben.
Er zitten 194 kilocalorieën in 1 punt (85 gram) vlaai.
Een hele vlaai kost gemiddeld €20,00. Bij de bakker betaal je vaak zo'n €25,00. Bij de budget online aanbieders vind je al vlaaien vanaf €9,95.