Voorzie een afvoer in PVC, met een diameter van 40 mm, op een hoogte van 30 cm, in het midden van de spoelbakkast. VAATWASSER Voorzie een stopkraan (in geval van aparte toevoer) op een hoogte van 60 cm in de spoelbakkast of de kast er naast.
Hoogte afvoer badkamermeubel
De waterleidingen moeten ongeveer 20 centimeter onder de bovenkant van het badmeubel komen te zitten.
Gootsteen/uitgietbak: 50 mm. Bad en douche: 90 mm. Toilet en afvoer, riolering, regenwater: 110 mm.
Een normale maat voor een wastafel of de afvoer van een wasmachine is 40 of 50 mm. Een riool afvoer is 110 mm en is vaak voor het grootste gedeelte in de kruipruimte van een woning gemonteerd. Het belangrijkste is dat alle afvoeren op afschot liggen en ontlucht moeten worden met een ontluchtingspijp naar het dak.
Maten bij waterafvoer aanleggen
Toilet = diameter 110mm (Toilet Plaatsen) Bad, douche = diameter 75 mm (afvoer bad diameter) Wastafel, wasbak keuken, bidet = diameter 40/50mm (Wastafel Plaatsen) (afvoer douche / gootsteen diameter)
Riolering aanleggen
Bij liggende leidingen van keukens is het gebruikelijk deze een afschot van 20 mm/m te geven om zo veel mogelijk te voorkomen dat vet neerslaat op de binnenkant van de buis. Probeer daarbij elke richtingsverandering te vermijden.
Een keukenafvoer ontstoppen kan met een plopper (een rubberen ontstopper). Dit is de meest bekende én effectieve manier. Het idee hierachter is dat je de keuken afvoer vacuüm trekt, waardoor de verstopping loskomt en verdwijnt: Zet de plopper op de afvoer van de spoelbak.
De hoogte van de afvoer van de vaatwasser hangt van de vaatwasser af. Gemiddeld is dit ongeveer 90 centimeter, er zijn echter vaatwassers waarbij dit ook hoger kan zijn. Je kunt een deel van de afvoer afzagen, of een los stuk kopen en aan het bestaande deel toevoegen om het te verhogen naar wens.
Zo min mogelijk bochten in afvoerpijp
Op deze manier voorkomt u dat er verstoppingen in de afvoer ontstaan. Bij iedere bocht die het afvalwater door de pijp moet afleggen, neemt het risico toe dat vuil op dit punt ophoopt en een verstopping veroorzaakt.
Het voornaamste doel van een beluchter op de afvoer is het voorkomen van stank in huis. U moet er niet aan denken, dat de geur uit de afvoerleiding in de ruimtes van uw woning blijft hangen. Vergelijk het met een verstopte afvoer! Vaak brengt zo'n verstopping ook een nare rioolgeur met zich mee.
Er zijn natuurlijk veel verschillende plaatsen waar een sifon toegepast kan of moet worden. De belangrijkste plaatsen zijn in de badkamer, in een klein toilet of in de (bij)keuken.
Het wordt aangeraden om leidingen tenminste 70cm diep in te graven. Hiermee zit u onder de vorstgrens en heeft de buis minder last van mogelijke verkeersbelasting. Deze diepte is niet altijd haalbaar en is ook afhankelijk van de situatie zoals bijv. de hoogte van de huisaansluiting.
Over het algemeen wordt gesteld dat 90-105cm een fijne werkhoogte is voor je handen. Op deze hoogte hoef je niet gebogen te staan, wat voor rugklachten kan zorgen. Deze hoogte kun je dus als leidraad gebruiken voor het bepalen van de juiste hoogte van je kraan.
De sifon op de afvoer aansluiten
Schuif eerst de wartel over de afvoerbuis van 32 mm of 40 mm en vervolgens de knelring. Steek de buis zonder lijm in de uitgang van de sifon (minimaal 2 cm) en duw de wartel en de ring richting de sifon. Draai de wartel stevig aan. Hierdoor komt de afvoerbuis klem te zitten.
Lengte uitloop inbouwkraan
Er moet zo'n 10-15 cm aanwezig zijn tussen het einde van de uitloop en de wastafel rand. Aangezien badkamer wastafels zeer verschillend zijn in diepte, en ook de inbouw wastafel kranen zeer verschillende uitloop hoogtes hebben, is het slim dit altijd per geval te bepalen.
Kokend water en afwasmiddel in uw afvoer gieten
Geen probleem, want met afwasmiddel en kokend water kunt u de verstopping mogelijk ook verhelpen. Doe in eerste instantie een flinke scheut afwasmiddel in de afvoer. Laat dit vervolgens een minuutje of tien intrekken.
Als je borrelende geluiden hoort, kun je eerst proberen om een afvoer te ontstoppen. Lukt het ontstoppen niet? Denk dan aan een leiding die onder de woning doorgezakt is of aan de mogelijkheid dat het ontluchtingskanaal verstopt zit. Schakel dan meteen een vakman in voor nadere inspectie.
De afvoerbuizen van een rioleringssysteem liggen op afschot om de doorstroming van het afvalwater te waarborgen. Het afschot van riolering bedraagt minimaal 0,5 cm/m (0,5% of 1:200). Volgens NEN 3215 moet het afschot van liggende verzamelleidingen voor afvalwaterrioleringen tussen 5 mm/m en 20 mm/m liggen.
Steek de afvoerslang in de afvoerbuis. Zorg ervoor dat hij niet dieper dan 15 centimeter zit. Zo pompt de vaatwasser het water goed af.
Zonder sifon op afvoerbuis
Als de slang te diep in de waterafvoerbuis zit merk je dit want dan zal de vaatwasser het water minder goed afpompen. Bevestig de afvoerslang met de slanggeleider. Deze houdt de afvoerslang op zijn plaats. En schroef deze geleider vast.
Schuif hiervoor eerst de slangklem om het uiteinde van de afvoerslang. Plaats de afvoer vervolgens over de aansluiting op de sifon. Vergeet niet om de slang goed vast te draaien. Nadat u de vaatwasser heeft aangesloten op uw sifon, raden wij u aan de vaatwasser te laten draaien.
Vaak heeft een borrelende afvoer te maken met de ontluchting van jouw afvoer. Het vuile water heeft lucht nodig om weg te kunnen spoelen en als je ontluchtingskanaal verstopt is, blijft het water dus staan en als er dan nieuwe toevoer is, kan het water terug omhoog komen.
Hoewel de zuurtegraad van azijn helpt om vet en andere klonters op te lossen, zal zout op zich de binnenkant van de pijp al schoonmaken, omdat het zo grof en schurend is. Meet een 1/2 kopje zout af. Giet het vervolgens rechtstreeks in de afvoer.
Je komt te weten waar het riool ligt in jouw huis in tuin door: te kijken op de bouwtekeningen. de zichtbare stukken buis in huis te controleren met de bouwtekening. een deskundige installateur of loodgieter in te huren om de plek van het riool te bepalen.