De kloof tussen arm en rijk is groter dan ooit. Ruim 2000 miljardairs zijn samen rijker dan 60 % van de wereldbevolking. Dat is te ongelijk. Daarom voeren wij actie tegen deze extreme ongelijkheid.
De kans is groot dat ook jij benadeeld wordt door de diepe kloof tussen arm en rijk. Waarom worden de verschillen dan op veel plekken nog steeds groter? Dat komt omdat veel mensen niet weten hoeveel rijker de rijksten zijn dan zijzelf. En dat rijker worden als je rijk bent, makkelijker is dan uit armoede ontsnappen.
De rijkste 10 procent bezat op 1 januari 2020 ongeveer 60 procent van al het vermogen (1830 miljard euro), tegen 70 procent in 2015. Bij de rijkste 1 procent gaat het om 26 procent van het totale bezit in Nederland, tegenover 32 procent in 2015.
Een groot verschil in welvaart tussen arm en rijk. Dat kan zijn binnen een land c.q. economie, maar ook een kloof tussen stad en platteland, tussen regio's, landen of werelddelen. Engels: wealth gap.
De grootste verschillen tussen stedelijke en plattelandsgemeenten zijn zichtbaar in milieu, veiligheid en materiële welvaart. In de stad is het vaak minder schoon en minder veilig, en stedelingen zijn ook minder gezond. Daarbij is in een stad meestal minder sociale cohesie.
Door de toename van de bevolking en daarmee de toename van de bebouwing is er in sommige gebieden een gebrek aan ruimte ontstaan. Door het te bebouwen gebied uit te breiden op het water ontstaat er op het land de mogelijkheid meer ruimte open te laten en mensen en natuur zo meer leefruimte te geven.
Rotterdam is de armste stad van Nederland. Bijna een vijfde van de Rotterdammers (18,7%) leeft onder de armoedegrens. Ook in Amsterdam (18,2%) en Den Haag (16,6%) wonen verhoudingsgewijs veel armen. In de top 10 staan verder middelgrote steden van buiten de Randstad zoals Enschede, Groningen, Leeuwarden en Arnhem.
Wereldwijd onderzoek laat de landen zien waar de ongelijkheid in vermogen het grootst is. Weyzig noemt landen als Libanon, Cyprus en Turkije.
De armoedegrens in Nederland ligt op 1090 euro voor alleenstaande, 1660 euro voor eenoudergezin met twee minderjarige kinderen, 1530 euro voor een paar en 2080 euro voor een paar met twee minderjarige kinderen. Iets meer dan één miljoen mensen leven in Nederland onder de armoedegrens.
Armste landen ter wereld
De meeste ontwikkelingslanden bevinden zich Zuid- en Midden-Amerika, Afrika en Azië. De allerarmste landen bevinden zich in Afrika: Centraal-Afrikaanse Republiek, Zuid-Soedan, DR Congo en Burundi behoren tot de armste landen ter wereld.
In Nederland hadden 223 duizend huishoudens in 2019 een vermogen van 1 miljoen euro of meer. Hiermee was 2,8 procent van alle huishoudens miljonair.
De economie van Polen is booming. Polen kent is de hardst groeiende economie van de Europese Unie. Met een jaarlijkse groei van gemiddeld 4,2% sinds 1990 maakt het land een enorme inhaalslag. Inmiddels is het de 7e economie van de Unie.
Met eerlijke handel en een eerlijk belastingsysteem ontvangen ontwikkelingslanden inkomsten waar ze recht op hebben. Zo kunnen zij investeren in onderwijs, gezondheidszorg en infrastructuur, en krijgen arme mensen de mogelijkheid armoede te verslaan.
Inkomensongelijkheid sinds 1990 vrijwel stabiel
Zo drong in 2019 de inkomensherverdeling de Gini-coëfficiënt terug van 0,54 (primair inkomen) naar 0,29 (besteedbaar inkomen). Geen gegevens beschikbaar over de jaren '78-'80, '82-'84 en '86-'88.
zien dat landen met minder ongelijkheid een hogere, duurzame groei kennen. De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) opperde. hier in juni een aantal verklaringen voor. Zo consumeren rijke mensen een kleiner deel van hun inkomen, wat slecht is voor de werkgelegenheid.
In landen met naar verhouding weinig inkomens onder de armoedegrens zijn in beginsel ook de inkomensverschillen tussen personen beperkt. Nederland hoort met Slowakije, Slovenië, Tsjechië, Finland en België tot de meest egalitaire landen.
Hoewel het aantal armen in Nederland afneemt, is het voor veel mensen nog steeds de harde realiteit. In 2017 voor 939.000 Nederlanders, om precies te zijn. Dat is 5,3 procent van de bevolking. Om armoede te meten, gaat het SCP uit van een zogenaamd 'niet-veel-maar-toereikendbudget'.
Het rijkste land is de Verenigde Staten met een gemiddeld netto-vermogen van 218.000 euro, gevolgd door Zwitserland (212.000 euro) en Denemarken (149.000 euro). Wereldwijd bedraagt het gemiddelde netto-vermogen 36.000 euro. Amerikanen zijn rijk doordat ze meer dan de helft van hun vermogen belegd hebben.
Net als vorig jaar staat Bloemendaal op het hoogste podium: in het dorpje nabij de duinen wisselden huizen in 2020 voor gemiddeld €863.300 van eigenaar. Vorig jaar stond dat bedrag nog op ongeveer €830.000.
Mensen uit een huishouden met een inkomen onder de armoedegrens leven gemiddeld ongeveer 5 jaar korter dan mensen met een hoger inkomen. Het verschil in gezonde levensjaren bedraagt zelfs 14 jaar.
Tubbergen, Dalfsen en Dinkelland, alle drie in Overijssel, zijn de veiligste gemeentes om te wonen. Daar is relatief gezien de minste misdaad geregistreerd. Rozendaal, Bloemendaal en Wassenaar, chique dorpen met dure villawijken, scoren vooral hoog dankzij de aanwezigheid van natuur en water.
Luxemburg. Het Groothertogdom Luxemburg is het rijkste land van Europa, met een koopkrachtpariteit van maar liefst 87.101 euro. Slechts één land ter wereld is rijker.
Moldavië ligt in Oost-Europa en is qua oppervlakte vergelijkbaar met Nederland, maar dan met 5 keer zo weinig inwoners. Het is veruit het armste land van Europa, en er is veel corruptie. De economie van Moldavië is afhankelijk van landbouw.
Niger ligt in de Sahel regio en behoort tot de armste en minst ontwikkelde landen ter wereld.