In de grensregio met Nederland zijn 3 Real supermarkten gevestigd. Er is een Real in Rees, Bocholt en in Rheine.
De drie grootste reguliere supermarkten in Duitsland zijn Edeka, Kaufland en REWE. Bij een verkoopoppervlakte kleiner dan 1500 m2 spreekt men in Duitsland van een 'Supermarkt'. Bij meer dan 1.500 m2 is het een 'Verbrauchersmarkt'.
Als je levensmiddelen wil kopen, dan liggen de Lidl en Aldi natuurlijk voor de hand, dit zijn de bekendste en goedkoopste Duitse supermarkten.
Hierdoor zijn boodschappen in Duitsland goedkoper dan in Nederland. Met name voor (sterke)drank, vlees, wasmiddel, diervoeding en drogisterij artikelen (vooral de DM drogist is heel voordelig!) betaal je in Duitsland minder dan in Nederland.
Nederland 10,1% duurder
De prijzen zijn in Duitsland gemiddeld 1,5% hoger dan het gemiddelde van de 28 EU-lidstaten. In Polen ligt het niveau 43,5% daar onder, in Tsjechië is dat 29,4%. Het duurste EU-lid is Denemarken, daar zijn consumenten 39,6% duurder uit dan het gemiddelde.
Ook kleding kun je in Duitsland je kleding iets goedkoper aanschaffen. Kleding valt onder het hoge BTW tarief: dat is in Nederland 21 procent en in Duitsland 19 procent. Het scheelt dus maar een klein beetje, maar als je meerdere kledingstukken koopt, kan het op de bon uiteindelijk toch weer een paar euro's schelen.
Aldi: vergelijkbaar met de Nederlandse Aldi, alleen een stuk goedkoper en zeker voor dingen als bakproducten een echte aanrader. Lidl: de Lidl zul je wel kennen en deze vind je dus ook in Duitsland.
DEN HAAG - Nederlanders ontdekken steeds vaker dat boodschappen doen over de grens loont. Zelfs binnen dezelfde formule kan het verschillen. Zo ligt het prijspeil van de Lidl in Duitsland een stuk lager dan dat van Lidl Nederland.
Het marktonderzoeksinstituut Splendid Research heeft ook dit jaar weer de Duitse supermarkttoptien gepubliceerd. Dit jaar is Rewe als beste beoordeeld, Lidl en Edeka staan respectievelijk op de tweede en derde plek. Het onderzoek werd in januari van dit jaar uitgevoerd.
Vlak over de grens in Duitsland heb je in winkelsteden zoals Bad Bentheim, Münster, Aachen, Nordhorn, Bocholt, Emlichheim, Lingen en Ahaus een groot aanbod van te gekke winkels. Net even iets anders dan je gewend bent.
Boodschappen doen bij de Kaufland supermarkt is vaak zelfs 25% goedkoper dan als je boodschappen doet bij de Aldi en Lidl in Nederland. Duitsland hanteert een andere prijsstrategie. Dit betekent dat de prijzen voor voedselwaren en levensmiddelen in Duitsland gemiddeld lager zijn dan in Nederland.
Het kleine stadje Emmerich ligt net over de Duitse grens aan de Rijn. In Emmerich is een groot wellness centrum met een tropisch zwembad. In Emmerich zijn een paar kleine hotels en enkele gastvrije B&B's. Een weekendje over de grens.
Naast de vele bezienswaardigheden die Kleve te bieden heeft is Kleve ook een fijne stad om te winkelen. Er zijn tal van leuke winkels met een zeer gevarieerd aanbod. In het hart van de stad ligt het winkelcentrum Neue Mitte, hier zijn een aantal speciaalzaken gevestigd, zoals Saturn.
Zo zijn cosmetica, parfum, schoenen en babyspullen over het algemeen goedkoper in Duitsland. Maar ook timing kan belangrijk zijn, want de Duitse winkeliers en consumenten oriënteren zich nog steeds naar de vroeger gangbare periodes voor Winterschlußverkauf (WSV, eind januari) en Sommerschlußverkauf (SSV, eind juli).
De Kruidvat Holding omvatte in Nederland Kruidvat, ICI Paris XL en Trekpleister, in België eveneens Kruidvat en ICI Paris XL, en in het Verenigd Koninkrijk Superdrug. Ook had de holding een 50%-belang in de Duitse drogisterijketen Rossmann in Polen, Hongarije en Tsjechië.
Verzorgingsproducten zijn vanwege het lage btw-tarief altijd goedkoper in Duitsland. Vanwege de felle concurrentie wordt er meestal niet gestunt, maar zijn de prijzen altijd laag. Kies een supermarkt uit waar gratis kan worden geparkeerd.
Een andere leuke Duitse plaats in Beieren is Dinkelsbühl, ook gelegen aan de toeristische route 'Romantische Strasse'. Dinkelsbühl ligt zo'n 40 km ten zuiden van Rothenburg en is een belangrijke toeristische bestemming. Het volledig ommuurde stadscentrum bestaat uit middeleeuwse en renaissance gebouwen.
Kranenburg (ca. 10.000 inwoners) heeft een compact winkelcentrum, voornamelijk in de Große Straße. Aan de rand van het winkelgebied bevinden zich vestigingen van de supermarkten Aldi, Plus en Rewe. Dankzij de ligging vlakbij de grens doen veel Nederlanders de dagelijkse boodschappen in Kranenburg.
Zo blijkt dat Goudse kaas in Duitsland met een gemiddelde prijs van 5,78 euro per kilo goedkoper is dan in Nederland. Hier moet daarvoor volgens WSI gemiddeld 6,82 euro worden afgerekend.
Voor de boodschappen was er een stuk minder verschil in prijs. In Nederland kostten de boodschappen 27.71 euro, in Duitsland waren dezelfde producten in totaal 27.11 euro. Een verschil van 60 cent dus.