Normaal gesproken staan de lampjes constant preventief te knipperen, om te voorkomen dat laagvliegende vliegtuigen of helikopters de windmolens over het hoofd zien en er tegenaan vliegen. Bij Windpark Krammer kunnen die lichtjes uit.
Hogere windmolens hebben 's nachts rode lampen aan staan. Deze obstakelverlichting is wettelijk verplicht vanwege de veiligheid van het vliegverkeer.
Slagschaduw voorkomen
In de praktijk hanteren veel initiatiefnemers van windmolens – en Pure Energie ook – een strengere norm: een gevoelig object mag maximaal circa zes uur per jaar worden geraakt door de slagschaduw. De molen wordt volledig automatisch stilgezet als de zes uur per jaar wordt overschreden.
Om de windturbine te laten draaien heb je simpelweg voldoende wind nodig. Als er te weinig windkracht is, staan sommige turbinemerken volledig stil, terwijl anderen dan nog heel langzaam ronddraaien. De productie van schone energie is op deze momenten laag. Windturbines hebben regelmatig onderhoud nodig.
Rode strepen of puntjes vergroten de zichtbaarheid bij mistig weer of bij sneeuw, zegt Ummels. Zo hebben Duitse windmolens die zich binnen 5 kilometer van een vliegveld bevinden één rode streep aan de wiekpunt. Staan ze er verder vanaf, dan hebben ze twee strepen.
Volgens schattingen sterven er door 1.800 Nederlandse windturbines zo'n 50.000 vogels per jaar. In het verkeer sterven er jaarlijks 2 miljoen vogels. De invloed van windturbines op vogels is dus relatief klein.
Waarom staan de windturbines regelmatig stil terwijl het voldoende lijkt te waaien? De windturbines staan stil op het moment dat er onderhoud nodig is. Windturbines zetten zichzelf dan automatisch in een 'onderhoudsstand'. Ze komen op deze manier in een veilige inactieve stand.
Een nieuw type windturbine op zee kan ook energie produceren op momenten dat er geen wind staat. Hoe dat kan? De turbine maakt gebruik van de druk onder water.
Draaiende windturbines produceren naast elektriciteit ook geluid. Dit wordt vooral veroorzaakt doordat de wieken zich door de lucht bewegen, met de uiteinden als snelst bewegende delen. Windturbines produceren een geluid dat vaak als 'zoevend' of 'zwiepend' wordt ervaren.
Hoe ze dan uitgaan? Dat kunnen ze zelf. De snelheidsbegrenzer in de turbine laat hem dan stoppen. "Uitschakelen gaat door het 90 graden verdraaien (pitchen) van de wieken waardoor deze dwars op de wind, in vaanstand, komen te staan en de molen daardoor vanzelf stil gaat staan", is te lezen op de site van Pure Energie.
In 3 tot 6 maanden draaien wekt een windturbine evenveel energie op als er nodig is voor de bouw, het onderhoud en de afbraak. Een windmolen gaat zo'n 20 jaar mee.
De energieopbrengst van windmolens op land onbetrouwbaar is, omdat het niet altijd voldoende waait. Windmolens leveren met weinig wind betrekkelijk weinig energie op. Windmolens vervuilen het beeld van de horizon en kunnen geluidsoverlast veroorzaken. Het bouwen en afbreken van windmolens kost ook energie.
Geluidhinder van windmolens en gezondheid
Geluidhinder kan stress en klachten veroorzaken, zoals hoofdpijn, boosheid en slecht slapen. Uit onderzoek naar geluidsoverlast door verkeer blijkt dat geluid ook direct effect kan hebben op de gezondheid, los van overlast.
Het uiteinde van een rotorblad haalt een snelheid van meer dan 250 kilometer per uur. Een moderne windturbine levert voldoende stroom voor ongeveer 650 huishoudens.
Windenergie gaat goed samen met zonne-energie, want als de zon schijnt is het vaak windstil en andersom. Windmolens leveren veel meer stroom op dan zonnepanelen. Om je een idee te geven: 1 windmolen (van 3 MW) wekt evenveel stroom op als 25.000 zonnepanelen. Windmolens leveren ook 's nachts en in de winter stroom.
Er is bij wet geen minimale afstand vastgelegd die er moet zijn tussen windmolens en bijvoorbeeld woningen, maar een vuistregel is dat circa 350 tot 400 meter afstand nodig is tussen een windmolen en bijvoorbeeld een woning van derden om aan de geluidsnorm te voldoen.
Het leidt geregeld tot slapeloosheid in mijn gezin." Binnenshuis mag 8 tot 9 procent van de Nederlanders ernstige geluidshinder ervaren door windmolens, heeft de politiek besloten. Volgens het RIVM is dit hetzelfde als bij andere geluidsbronnen, zoals weg-, trein- en vliegverkeer en industrieel lawaai.
Moderne windturbines produceren samen met de wieken volgens de Laat zo'n 110 dB aan geluid. Op 1000 meter is daar nog zo'n 35 dB van over, op 1500 meter zo'n 28 dB.
Een windmolen onder de 100 kilowatt kost je ongeveer 2.500 tot 7.000 euro per kilowatt. Voor een kleine windmolen van 10 kilowatt betaal je tussen de 40.000 en 70.000 euro.
Er bevinden zich duizenden liters olie in een windmolen. Wordt deze olie vaak ververst? Een windmolen op zee bevat ongeveer 2000 liter 'gear olie' en 500 liter hydraulische olie. De olie wordt normaal om de zeven jaar ververst – tenzij er zich een lek of ander probleem voordoet natuurlijk.
De wieken kunnen bij moderne windturbines om hun as draaien (pitchen) met behulp van elektromotoren met tandwielkasten, om het vermogen te regelen. Staan de wieken op pitch angle 0? Dan produceert de windturbine volledig vermogen.
Het park C-Power met 54 windmolens ligt op 27 kilometer uit de kust van Zeebrugge op de Thorntonbank. De diepte varieert van 10 tot 25 meter. Het park heeft een oppervlakte van 18 km² en een totaal vermogen van 300 megawatt.
Windmolens voor Belgische kust leverden in 2021 stroom aan bijna 2 miljoen gezinnen. De 399 windmolens in de negen windparken in het Belgische deel van de Noordzee hebben vorig jaar zowat 6,77 terrawattuur (TWh) geproduceerd.
Windturbines moeten op een bepaalde minimale afstand van elkaar staan. Een vuistregel voor de onderlinge afstand is vijf keer de diameter van de rotor. Een kleinere onderlinge afstand heeft tot gevolg dat de turbines niet optimaal profiteren van de wind: ze staan dan bij sommige windrichtingen in elkaars luwte.