Werkt u toch met CMR-stoffen, dan moet u zorgen voor optimale bescherming. Bijvoorbeeld door uw werknemers van de bron te scheiden, de werkruimte goed te ventileren en uw werknemers met persoonlijke beschermingsmiddelen te laten werken.
Voor arbeid waar mogelijk blootstelling aan gevaarlijke stoffen plaatsvindt, moet de werkgever ervoor zorgen dat een PAGO wordt aangeboden voordat de mogelijke blootstelling plaatsvindt.
De R- en S-zinnen op het etiket geven meer informatie over de gevaareigenschappen van de stof en de bijbehorende veiligheidsaanbevelingen.
Werkgever moet u beschermen tegen gevaarlijke stoffen
in kaart te brengen welke risico's er in de organisatie zijn; u informatie te geven over de gevaren; u beschermende middelen te geven. Bijvoorbeeld maskers of beschermende kleding.
Basiselementen van een etiket op een gevaarlijke stof
– de naam van het de stof; – één of meerdere gevarenpictogrammen; – de vermelding “gevaar” of “waarschuwing”; – gevarenaanduidingen en veiligheidsaanbevelingen (de H(azard)- en P(recautions)zinnen);
De preventiemedewerker is dus de vraagbaak voor collega's over veilig en gezond werken. Hij heeft kennis van veiligheid van apparatuur en geeft daar voorlichting over. Hij weet hoe je moet omgaan met gevaarlijke stoffen en adviseert over persoonlijke beschermingsmiddelen.
Het ADR is het pan-Europese verdrag voor het internationale vervoer van gevaarlijke goederen over de weg. Het ADR is in toenemende mate een globaal verdrag.
Gevaarlijke stoffen is een verzamelbegrip. Het verwijst naar een groot scala aan producten en werkzaamheden waarbij chemische stoffen een risico vormen. In ziekenhuizen en revalidatiecentra valt te denken aan cytostatica, desinfecterende middelen, oplos- en reinigingsmiddelen, laboratorium- en zwembadchemicaliën.
Voorbeelden van zeer zorgwekkende stoffen zijn lood, koper, vinylchloride en benzeen. Ze kunnen op verschillende manieren in de lucht, de bodem of het water terechtkomen. Landbouw, industrie en verkeer kunnen hiervan de oorzaak zijn. Maar ook huishoudens kunnen zorgen voor vervuiling.
Volgens het Arbobesluit zijn bedrijven verplicht om zelf inspectie uit te voeren en de gevaarlijke stoffen die binnen het bedrijf aanwezig zijn te registreren. Het doel van de registratie is om de aard, mate en duur van de blootstelling van werknemers aan gevaarlijke stoffen te beoordelen.
Kankerverwekkende stoffen zijn stoffen die kanker kunnen veroorzaken of de kans op kanker kunnen vergroten. Mutagene stoffen kunnen het erfelijk materiaal beschadigen en in combinatie met andere stoffen kanker veroorzaken. Kankerverwekkende en mutagene stoffen kunnen in vrijwel alle werksituaties voorkomen.
Het begrip 'CMR-stoffen' staat voor carcinogene, mutagene en reprotoxische stoffen. Carcinogene stoffen kunnen kanker veroorzaken, mutagene stoffen kunnen genen (DNA) beschadigen (en in combinatie met andere stoffen kanker veroorzaken) en reprotoxische stoffen kunnen een schadelijke effect hebben op de voortplanting.
Het CMR (Centrale Medicatie-incidenten Registratie) heeft een alert uitgebracht. Het gaat over een ernstige verwisseling van tabletten in een weekdoseersysteem doordat men bij de elektronische communicatie gebruik maakte van een vrij toegekend artikelnummer.
Het inademen van stof kan leiden tot gezondheidsklachten. Wat begint met onschuldig lijkende klachten als prikkeling van de luchtwegen, niezen en hoesten, kan overgaan in ernstiger en chronische klachten als bronchitis, benauwdheid, astma of een verminderde longcapaciteit.
Wat zegt de wet erover? De Arbowet geeft aan dat de werkgever de werknemers voldoende moet voorlichten over de risico's die aan het werk zijn verbonden en over de maatregelen om deze risico's te voorkomen of te beperken.
Werknemers zijn op hun beurt verplicht aan deze voorlichting deel te nemen en de instructies op te volgen (artikel 11d: mede te werken aan het voor hem georganiseerde onderricht bedoeld in artikel 8). De verplichting voor werkgevers om instructie en voorlichting te geven is vastgelegd in artikel 8 van de Arbowet.
Een actuele lijst van wettelijke grenswaarden vindt u in de Arbeidsomstandighedenregeling Bijlage XIII. In bijlage XIIIA staan grenswaarden voor de niet-kankerverwekkende stoffen en in bijlage XIIIB voor de kankerverwekkende stoffen. De publieke grenswaarden vindt u via het zoeksysteem van deze website.
Eisen etiket gevaarstofsymbolen
GHS (Globally Harmonised System) is een wereldwijde uniforme van het indelen, classificeren en etiketteren van gevaarlijke stoffen. Deze chemische stoffen kunnen worden ingedeeld in 3 gevarenklassen: Fysische gevaren, Gevaren voor gezondheid, Gevaren voor het milieu.
Etikettering van verpakkingen conform het ADR
In het ADR wordt in hoofdstuk 5.2 aangegeven hoe stoffen moeten zijn geëtiketteerd. Wanneer twee of meer gevaarlijke goederen in één buitenverpakking zijn verpakt moeten beide gevaren via etiketten kenbaar zijn gemaakt.
Zoek stoffen
In de Europese Unie is de verplichte gevaarsindeling, etikettering en verpakking ( CLP Classification, Labelling and Packaging (Classification, Labelling and Packaging )) van ongeveer 7000 stoffen wettelijk vastgelegd.