Afhankelijk van de gebruikte medicatie kan elke behandeling enkele uren tot enkele dagen duren. Elke chemotherapie-sessie wordt een cyclus genoemd. Elke cyclus wordt gevolgd door een rustperiode.
Hoelang duurt het voor de chemo je lichaam heeft verlaten? Je arts vertelt je hoelang het in jouw geval duurt voor de chemo je lichaam heeft verlaten. Bijna altijd is dat binnen 7 dagen na een kuur. Hoe snel het gaat, hangt onder andere af van het soort chemo dat je krijgt.
Een chemokuur duurt vaak een bepaalde periode, bijvoorbeeld een week of drie weken. In die periode zit een behandeling en een rustperiode voordat de nieuwe kuur start. De behandeling kan op een of meerdere dagen zijn, aaneengesloten of in een schema.
Chemotherapie wordt op regelmatige tijdstippen toegediend. Daarna volgt een rustperiode van 3 à 4 weken. Dit is een cyclus. Een behandeling bestaat uit een aantal van deze cycli, meestal 4 tot 6.
Chemotherapie leidt altijd tot misselijkheid en braken. Om deze acute misselijkheid tegen te gaan, krijgt u vlak vóór de chemobehandeling een sterk antibraakmiddel via het infuus. Bij sommige chemogeneesmiddelen wordt u later misselijk: 2 dagen tot een week na de toediening.
Deze bijwerkingen van chemotherapie komen veel voor:
vermoeidheid. minder goede conditie. misselijkheid en overgeven. haaruitval.
Sommige soorten chemotherapie kunnen (tijdelijk) beschadigingen aan de zenuwuiteinden veroorzaken, dit kan gepaard gaan met pijnklachten. Dit is neuropatische pijn.In medische termen: chemotherapie geïnduceerde perifere neuropathie (CIPN) genoemd.
Zo kunnen de cytostatica alle delen van het lichaam bereiken. Een toediening kan een paar minuten duren, maar ook een kwartier, 1 uur of zelfs enkele uren. Soms legt de arts een katheter aan.
Klachten van misselijkheid en braken kunnen al optreden tijdens de toediening van de chemotherapie of tijdens de uren erna. De klachten kunnen enkele dagen tot een week aanhouden.
Na de toediening van chemotherapie kunt u last krijgen van een grieperig gevoel met hoofdpijn, spierpijn, koude rillingen en koorts. Dat kan wijzen op een normale reactie van uw lichaam op de toegediende geneesmiddelen. Bij sommige producten komt dit vaker voor dan bij andere.
Je kunt dagelijks, wekelijks, driewekelijks of maandelijks een behandelingssessie krijgen. Meestal wordt chemotherapie in cycli gegeven waarbij één cyclus drie tot vier weken in beslag neemt. Per cyclus krijg je één of meer keren chemotherapie toegediend.
Opname in het ziekenhuis tijdens een dip-periode
Als u in het ziekenhuis blijft, onderzoekt de arts uw bloed minimaal 3 keer per week. De arts weet dan hoeveel witte en rode bloedcellen en hoeveel bloedplaatjes u heeft. Zo weet de arts wanneer u geen dip-periode meer heeft. Een dip-periode duurt meestal 2 tot 3 weken.
Veel gestelde vragen over de behandeling
Niet elke chemotherapie veroorzaakt haaruitval. Sommige middelen geven kaalheid en andere middelen alleen wat haarverlies of hebben geen effect op uw haargroei. Ik heb een oproep gekregen voor de griepspuit. Mag ik de griepspuit halen?
Vermijd hele warme of zeer koude dranken, koffie, cafeïnehoudende thee en alcohol. Eet en drink vaak kleine beetjes in plaats van drie maaltijden per dag te nemen.
Probeer: Friszure voedingsmiddelen zoals een fruitsnoepje, yoghurt, fruit. Munt-smaken zoals een pepermuntje, kauwgom. Extra suiker, zout en kruiden.
Wanneer de kanker is uitgezaaid bij diagnose
Bij uitgezaaide kanker is genezing meestal niet meer mogelijk. Dit heeft effect op de overleving. Bij mensen met uitzaaiingen is de gemiddelde overleving na 5 jaar ongeveer 15%. Bij mensen met kanker zonder uitzaaiingen is de overleving na 5 jaar een stuk hoger: 75%.
U kunt wel gebruik maken van sinaasappels, mandarijnen, citroenen en het sap van deze vruchten gewoon eten en drinken voor, tijdens en na de chemotherapie. De oncologieverpleegkundige informeert u welke chemotherapie u krijgt.
Snel delende cellen zijn vooral cellen in het slijmvlies van bijvoorbeeld de mond, de maag en de darm. Daarnaast delen ook haarcellen snel. Hierdoor ontstaan de bekende bijwerkingen van chemotherapie: misselijkheid, diarree, buikpijn, ontstekingen in de mondholte en haaruitval.
Hoeveel chemokuren je krijgt, hoor je van je arts. Dit hangt af van hoe groot het risico op uitzaaiingen is. De behandeling duurt minimaal 3 en maximaal 6 maanden. Je krijgt de chemotherapie bijna altijd via een infuus.
Uit onderzoek blijkt dat de tumor bij 80% van de patiënten kleiner wordt door chemotherapie en soms zelf helemaal verdwijnt. Helaas komt de tumor vaak terug. Na twee kuren wordt het resultaat van de chemotherapie gemeten met een CT-scan.
Bijvoorbeeld om de 3 weken, 4 maanden lang. Dit noemen we een chemokuur. Een behandeling bestaat meestal uit een aantal kuren. Het kan ook zijn dat u over een langere periode elke dag cytostatica krijgt.
Je gedrag kan veranderen door chemo. Je kunt prikkelbaarder worden. Of je trekt je meer terug of wordt duidelijk emotioneler: je gaat bijvoorbeeld snel huilen. Het is mogelijk dat je je moeilijker kunt concentreren.
Chemotherapie kan schadelijk zijn voor gezonde mensen. Vooral verpleegkundigen, die hier tijdens hun werk veel mee in aanraking komen, lopen een risico. Hiervoor nemen zij extra beschermende maatregelen, zoals het dragen van handschoenen.
Deze tweede chemo is harder binnen gekomen dan de eerste. Ik voelde op de eerste dag de chemo daadwerkelijk met een hoog tempo door mijn lichaam razen. De tweede dag was dat minder en ben ik in de ochtend zelfs nog naar de markt geweest, 's-middags een uurtje geslapen, daarna nog veel op geweest.
De meerwaarde van chemotherapie is het effect op afstand. Bestraling is plaatselijk en zorgt voor een afweerreactie rond de tumor, maar chemotherapie reist het hele lichaam door. Op die manier kan het kankercellen op afstand vernietigen en ook daar afweercellen naartoe lokken.