De dagen tussen 20 juli en 20 augustus worden in de volksweerkunde de hondsdagen genoemd. Onze voorouders associeerden deze periode met grote hitte.
De hondsdagen is een aanduiding van de periode van ongeveer 20 juli tot 20 augustus.
Wat zijn hondsdagen? De zon maakte deze maand overuren en dus werd het ene hitterecord na het andere gebroken. Het begrip 'hondsdagen' heeft te maken met extreme hitte, legt weervrouw Woei uit: ,,Hondsdagen zijn de warmste dagen van het jaar in Nederland, meestal in de periode van 20 juli tot 20 augustus.
Eerste hondsdag en Sint-Margriet
De eerste dag van de hondsdagen, 20 juli, is een zogeheten merkeldag, ook wel een lotdag genoemd. Dat is de aanduiding voor een dag die in het volksgeloof erg belangrijk is voor het lot van de mens of het weer.
De periode tussen ongeveer 20 juli en 20 augustus staat bekend als de hondsdagen. Maar wat houdt dat ook alweer in? De hondsdagen gaan in ons land van oudsher gepaard met vochtig, warm en broeierig weer. Het zijn de dagen waarin het eten veel sneller bederft: melk of soep kan in korte tijd zuur worden en schiften.
Met de term 'hondsdagen' bedoelen we de periode tussen (grofweg) 20 juli en 20 augustus. Met honden of 'hondenweer' heeft dat niets te maken.
Juli, ook wel de hooimaand genoemd, is de zevende maand van het jaar in de gregoriaanse kalender en heeft 31 dagen. De maand is vernoemd naar de Romeinse dictator Gaius Julius Caesar.
Vandaag (donderdag) is het weerbeeld wisselend. Zon en wolken wisselen mekaar af met kans op een buitje (geen grote neerslaghoeveelheden). De wind draait naar het noordwesten en waait zwak tot matig bij dagtemperaturen tot 22-23 graden. Vanavond en vannacht wordt het rustig en droog.
20 juli is de 201ste dag van het jaar (202de dag in een schrikkeljaar) in de gregoriaanse kalender. Hierna volgen nog 164 dagen tot het einde van het jaar. Dit is de eerste dag van de hondsdagen, ook wel pisgriet genoemd.
Tijdens de hondsdagen bederft voeding sneller dan in de rest van het jaar. Dit komt doordat micro-organismen zich tijdens hitte, en dus juist in de warme broeierige periode als de zon fel schijnt afgewisseld met forse regen en onweersbuien, sneller verdubbelen en voortplanten.
Sirius, de meest heldere ster van de nachtelijke sterrenhemel, komt tijdens deze hondsdagen samen met de zon op en is daarom moeilijk te zien. Omdat Sirius de meest heldere ster is van sterrenbeeld de Grote Hond, staat de ster ook bekend als hondsster. Daarom wordt de komende periode ook wel de hondsdagen genoemd.
Honden stammen af van wolven en worden gemiddeld tussen de acht en vijftien jaar oud (afhankelijk van de grootte en het ras van de hond). Honden hebben hele goede oren en kunnen zelfs hoge geluiden horen die mensen niet kunnen horen. Ook ruiken ze wel 10.000 tot 100.000 keer beter dan mensen en horen ze 40 keer beter!
Na de hondsdagen volgen nog kattendagen oftewel de drie dagen die volgen op de hondsdagen. Deze dagen hebben geen officiële status. Ze waren waarschijnlijk een waarschuwing voor teveel optimisme.
Augustus, ook wel oogstmaand genoemd, is de achtste maand van het jaar in de gregoriaanse kalender. De maand heeft 31 dagen. Augustus is vernoemd naar de Romeinse princeps Gaius Iulius Caesar Octavianus (Augustus).
21 augustus is de 233ste dag van het jaar (234ste dag in een schrikkeljaar) in de gregoriaanse kalender. Hierna volgen nog 132 dagen tot het einde van het jaar.
Zonnige zaterdag verbreekt weerrecord: warmste dag van 2023 tot nu toe. Het is officieel de warmste dag van het jaar tot nu toe. Dat meldt Weer.nl. Tot vandaag was 11 juni de heetste dag van het jaar.
Hoewel in Nederland veel mensen waarschijnlijk deze zomer niet als bijzonder 'mooi' hebben ervaren, was het toch een "zeer warme en zonnige zomer", aldus het KNMI. De gemiddelde temperatuur was 18,4 graden. Dat is bijna een graad warmer dan het langjarig gemiddelde van 17,5 graden Celsius.
Over het algemeen hebben we te maken gehad met een heel normale augustusmaand. De gemiddelde temperatuur was 17,6 graden tegen 17,9 normaal. De zon scheen regelmatig, maar werd ook vaak afgeschermd door wolkenvelden.
September is de negende maand van het jaar en telt 30 dagen. September begint op dezelfde dag van de week als december. September wordt ook wel havermaand, evenemaent (avena=haver), herfstmaand, gerstmaand en vruchtmaand genoemd.
Antwoord: De beroemde keizer Julius Caesar heeft ooit de kalender bedacht, eerst alleen 10 maanden en later 12 maanden met februari als laatste maand van het jaar! De maand waarin de keizer werd geboren werd ter ere van hem genoemd: Juli (Julius). De lengte van een maand is gebaseerd op de omlooptijd van de maan.
Een hond kan brood dus wel een beetje verteren.En op zich zijn de vezels goed voor de spijsvertering.Maar verder is brood niet goed voor hond: de hond neemt geen voedingsstoffen uit brood op. Het is alleen een 'vulmiddel' en wordt eigenlijk meteen weer uitgepoept (ook door de vezels).
Kaas bevat veel lactose en de meeste honden kunnen een grote hoeveelheid van deze melksuiker moeilijk afbreken. Vooral pups zijn hier erg gevoelig voor. Teveel kaas kan leiden tot misselijkheid, buikkrampen en diarree.