Heeft u te maken met mijten? Let op, want de uitwerpselen van de mijt kunnen leiden tot allergische reacties. Deze kleine
De beten kunnen erg jeuken, vandaar dat de mijten “straw itch mite” worden genoemd in het Engels. De meeste beten van korenmijten komen voor op de romp, nek, armen en soms in de liesstreek. In extreme gevallen kunnen de beten infecties, koorts, overgeven en gewrichtspijn veroorzaken.
Schurft wordt veroorzaakt door de schurftmijt (scabiësmijt). Dit is een klein beestje dat je niet met het blote oog kunt zien. De mijt graaft gangetjes in de oppervlakte van je huid en legt daar eitjes. Je huid geeft vervolgens allergische reactie op de mijt, waardoor je jeuk krijgt.
Mijten zijn kleiner dan 1 mm en hiermee haast onzichtbaar voor het blote oog. Ze lijken op kleine spinnetjes en hebben een bol lijf met acht poten. In Nederland komen veel soorten mijten voor. Sommige zijn vervelend voor de mens en zuigen bloed.
Mensen die reizen en daarbij niet in een schoon bed slapen, hebben meer kans op schurft. Ook mensen met wisselende seksuele contacten, personeel en bewoners in (zorg)instellingen en dak- en thuislozen hebben meer kans om met schurft besmet te raken.
Hoe ziet schurft eruit? Een huidafwijking die we veel zien bij een besmetting van de schurftmijt, is de aanwezigheid van een soort gangetjes met eventueel aan het eind een bultje/blaasje.Verder zijn kleine en/of grote, rode pukkeltjes ook niet vreemd. Soms kan de huidaandoening een beetje lijken op eczeem.
Was beddengoed, onderbroeken en vaatdoekjes op minimaal 60 graden, dan gaat schurft dood. Draai af en toe een lege trommel met soda, dan ben je verlost van nare luchtjes. Als je een wasdroger gebruikt (liever niet), doe er dan een droge handdoek bij, dan is je was een half uur eerder droog.
Huisstofmijten houden van temperaturen tussen 20 en 30 °C en verdragen geen direct zonlicht. En omdat ze niet kunnen drinken, moeten ze hun vocht uit de lucht halen, dus verkiezen ze een omgeving met een luchtvochtigheid tussen 60 en 80%.
Huisstofmijten overleven een temperatuur van 60º niet. Door textiel (bijvoorbeeld beddengoed) op deze temperatuur te wassen worden de mijten gedood én de allergenen uitgespoeld. Het is voldoende om een keer in de zes weken op deze manier te wassen.
De schurftmijt kan niet springen. Wel kan de mijt drie dagen buiten het menselijk lichaam overleven en bijvoorbeeld in textiel gaan zitten. Denk aan kleding, beddengoed, sloffen, mutsen en sjaals.”
Mijten verzamelen, leven en paren overal waar ze maar voedsel kunnen vinden. Plekken met veel stof en vezels is waar huisstofmijten hun meeste voedsel kunnen vinden. Daarom kom je ze ook veel tegen in matrassen, kussens, dekens, tapijten, gordijnen, honden- en kattenmanden, en ga zo maar door.
De patiënt is besmettelijk als er mijten op het huidoppervlak aanwezig zijn. Dat betekent dat iemand besmettelijk kan zijn voor anderen zodra de eerste nieuwe mijten volwassen zijn (vanaf ongeveer 1 tot 2 weken na besmetting), ook als de patiënt nog geen verschijnselen van scabiës heeft.
Bedwantsen bijten je vooral op plekken waar je huid het matras raakt. Typisch voor een bedwants is dat je vaak drie beten op een rijtje ziet. We noemen dat ook wel: ontbijt, lunch en diner. Niet iedereen reageert even sterk op de beet van een bedwants, de bulten hoeven daarom niet altijd te jeuken.
Waar zitten mijten? Mijten paren en leven overal waar voedsel te vinden is. Op plekken met veel vezels en stof vinden huisstofmijten dan ook hun meeste voedsel. De mijten komen dus voor in matrassen, dekens, kussens, knuffels, gordijnen, honden- en kattenmanden, en nog veel meer donkere, warme en vochtige plekken.
Net als bacteriën en gisten worden ook mijten op de huid van de meeste (volwassen) mensen aangetroffen. Het gaat daarbij om twee soorten uit de Demodex-familie die in de haarzakjes en talgklieren leven, respectievelijk de Demodex folliculorum en Demodex brevis. In principe heb je geen last van al deze 'beestjes'.
Mijten vliegen niet, maar laten zich soms wel meevoeren door de lucht, bijvoorbeeld wanneer beddengoed wordt opgeschud. Ze verbergen zich ook in de spleten tussen planken en op schimmelvlekken.
Huisstofmijten zijn mijten die behoren tot de spinachtige “arachniden” en zijn met een grootte van ± 0,3 mm niet met het blote oog zichtbaar. Ze houden vooral van vocht (een relatieve vochtigheid vanaf 55%), maar ook van warme temperaturen (15°C – 35°C) en huidschilfers.
De mijt legt 1-9 eitjes per dag. Bij 25 °C leeft ze circa 20 dagen waarbij ze ongeveer 50 eitjes legt. Deze zijn ovaalvormig en parelwit (0,4-0,25 mm).
Ze leven ongeveer 2 à 3 maanden en planten zich snel voort. Veel mensen zijn allergisch voor de allergenen die huisstofmijten uitstoten.
Maak daarnaast je matras schoon met een vochtige doek en azijn. Hiermee verwijder je huidschilfers die de huisstofmijt aantrekt. Herhaal het schoonmaken met azijn minimaal een keer per week om de mijt te blijven voorkomen.
Mijten nestelen zich daar waar de mensen leven, want ze voeden zich met microdeeltjes van de huid en het haar, die we de hele dag en nacht door verliezen. De slaapkamer en vooral het matras, de kussens en de dekens zijn een ideale plek. Ze vinden hier warmte, dode cellen in overvloed, vochtigheid en donkere plekjes.
In de vuile was kan nog een schurftmijt zitten.De kans dat u hierdoor besmet wordt, is niet groot. U kunt dit risico nog kleiner maken. Dat doet u door plastic wegwerphandschoenen te gebruiken bij het verzamelen van de was en wanneer u het in de wasmachine stopt.
Schurft gaat niet vanzelf over. Ga bij klachten die wijzen op schurft naar de huisarts. De behandeling van schurft staat of valt met een goede diagnose en het tegelijk behandelen van jou, je huisgenoten en nauwe contacten.
Stofzuig alle matrassen grondig. Als op een matras zonder hoeslaken geslapen werd, is stofzuigen onvoldoende om alle eitjes en mijten te verwijderen. Lucht de matras dan vijf dagen lang bij kamertem- peratuur en stofzuig ze nadien grondig. Poets de rest van het huis met een ge- woon reinigingsmiddel.