Alternatieven voor aluminiumfolie in de oven
Je kan een ovenschaal gebruiken met een bijbehorend deksel. Sommige gerechten vragen voor aluminiumfolie die volledig rond het gerecht gewikkeld is. Hiervoor kan je ook bakpapier gebruik.
Naast bakpapier is ook aluminiumfolie geschikt om de bakplaat mee te bedekken. Het is wel een stuk gladder en het kan wat makkelijker afbladderen als je in een oven met een hoge temperatuur bakt. Maar voor het braden van vlees of het grillen van groenten is dit een perfecte vervanger!
Aluminiumfolie maak je door een groot blok massieve aluminium steeds dunner te maken. We beginnen met staven van 100% zuivere aluminium die we laten smelten in een oven. Het duurt drie tot acht uur om 27.000 kilo aluminium te laten smelten. De oven staat dan op 750 graden.
Als je aluminiumfolie (ook wel 'zilverpapier' genoemd) wilt recyclen, dan kun je het folie het beste in de PMD-zak weggooien. PMD staat voor Plastic, Metalen verpakkingen en Drinkpakken, en aluminiumfolie valt natuurlijk in de tweede categorie.
Aluminium krijg je vooral binnen via eten en kraanwater. In veel voedingsmiddelen komt het van nature voor. In fruit en vlees- en visproducten zit heel weinig aluminium. In specerijen, kruiden, theebladeren en cacaobonen komt het iets meer voor.
Het kan niet worden gebruikt op warm voedsel, voor het koken in ovens, pannen of bij hoge temperaturen.
Omdat bakpapier een antikleeflaagje heeft, is het dan ook perfect om kaasachtige of kleverige etenswaren mee te bereiden. Aluminiumfolie wordt in de meeste gevallen gebruikt om ovenschotels mee af te dekken of bij het stomen van bepaalde etenswaren.
Gebruik ook geen bakpapier als je de ovengrill aanzet of terwijl je de oven voorverwarmt: bakpapier is maar bestand tot temperaturen van maximaal 220°C.
Aluminium bakjes kennen vele toepassingen als verpakking voor versproducten en andere voeding. Het grote voordeel is dat aluminium bakjes voor in de oven kunnen worden gebruikt. Dit verpakkingsmateriaal wordt verkocht voor het inpakken van vele soorten vlees, diverse groentes, kip en gevogelte.
Wij raden aan om geen aluminiumfolie te gebruiken in een oven. U kunt speciaal papier om te bakken gebruiken. Volg altijd de gebruiksaanwijzing op de verpakking van het bakpapier.
Bakpapier is niet geschikt voor een erg hete grill, dus gebruik bij voorkeur aluminiumfolie als je op erg hoge temperaturen iets wil grillen. Gebruik een pakketje van folie om bijvoorbeeld groenten, fruit of vis te grillen in de oven.
Wikkel de biefstuk na het bakken losjes in aluminiumfolie, met een kleine opening voor de stoom. Laat hem nog 3-5 minuten rusten. Zo kunnen de sappen in het vlees zich goed verspreiden en dat zorgt voor een malser resultaat.
Door het vlees strak in alufolie te wikkelen gaart het veel te snel door en het mooie krokante korstje van het bakken wordt zacht. ZONDE! Op een warme plek laten rusten is heel belangrijk voor alle soorten steaks zoals biefstuk, entrecôte en ribeye. De vleessappen en de warmte verdelen zich mooi door het vlees.
Aluminiumfolie. Ook al lijkt het handig om je restje tomatensaus mee af te dekken bij het opwarmen, ook aluminiumfolie is een no go in de microgolfoven. Het kan brand veroorzaken.
' Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie kun je zo'n 40 milligram aluminium per kilo lichaamsgewicht per dag binnenkrijgen zonder al te grote risico's voor de gezondheid. Dus bij normaal gebruik is aluminiumfolie niet schadelijk voor je gezondheid.
Welke bakjes in oven? Een bord van aardewerk, porselein, glas of plastic kan vaak gewoon in de oven. Wanneer een bord beschadigingen heeft, is het beter om het bord niet in de oven te plaatsen.
De meeste metalen voorwerpen mogen niet in de magnetron
Aluminiumfolie, een vork, een bord met een metalen sierrand of een pan mag nooit in de magnetron.
Nooit meer aangebrand eten
Een stevige laag zilverpapier tussen de pan en je eten zorgt ervoor dat niets aan de bodem van de pan blijft kleven. Extra pluspunt: op die manier kan je ook makkelijk koken zonder olie te gebruiken.
Aluminiumfolie in plaats van bakpapier
Als je koekjes of pizza's op aluminiumfolie wilt bakken, is het verstandig om de aluminiumfolie vooraf licht in te smeren met olie. Dit voorkomt dat het deeg aan de aluminiumfolie blijft plakken.
Het zal de meeste mensen verbazen, maar aluminiumfolie is een stuk vervuilender dan plastic huishoudfolie. Met de kanttekening dat plastic huishoudfolie dan uiteraard niet in de natuur terecht moet komen. Aluminiumfolie heeft namelijk als nadeel dat er enorm veel energie mee gemoeid gaat.
Chlorella: chlorella kan zware metalen (voornamelijk lood, kwik en cadmium) en andere pesticiden in het lichaam opvangen om ze vervolgens op natuurlijke wijze uit te scheiden.
De enige manier om aluminium te verkrijgen is het onttrekken van aluminiumoxide uit het eerdergenoemde bauxiet. De winning van bauxiet vindt voornamelijk plaats in (sub)tropische gebieden, aangezien het bauxiet in deze regio's de grootste hoeveelheid aluinaarde bevat.