NIET SAMEN MET DRINKWATER
Maar het is niet gezond genoeg om te drinken. Ook je wassen met regenwater kan je ziek maken. Daarvoor gebruik je het beter niet. Regenwater mag nergens in contact komen met je drinkwater.
Gebruik beter ook geen regenwater voor het plonsbadje van je kinderen. Regenwater is relatief zuiver, maar het bevat toch veel meer bacteriën en verontreinigingen dan kraantjeswater.
Regenwater gebruiken om van te drinken, te koken, te douchen of te baden? Dat raden we ten zeerste af. Regenwater kan besmet zijn met bacteriën. Het water dat je hiervoor gebruikt, moet voldoen aan de wettelijke normen voor drinkwater.
Regenwater kun je niet zomaar drinken. Hoewel het schoon is als het uit de lucht valt (je wordt immers niet ziek als je in de regen loopt), kan opgevangen regenwater verontreinigd zijn door de vervuiling die er op je dak of in de dakgoot ligt.
Het membraam filter en de werking
U kunt met dit filter vele concentraties slechte stoffen zuiveren. Het filter zuivert het regenwater tot op fijnheid van 0,02 mcr. Hier verwijderd niet alleen hele kleine stofdeeltjes, maar ook bacteriën zoals Legionella, E-coli, Pseudomonas en Protozoa.
Regenwater is erg goed voor je haar. Het wordt een stuk zachter en je krijgt er een mooie slag of krullen van. Dit komt omdat regen niet zo hard is als leidingwater. Er zit veel minder kalk in.
“Als bladeren of ander organisch materiaal in de regenwaterput te- rechtkomen, beginnen die te rotten, en dat stinkt. Dat gebeurt meestal in de herfst als de bladeren vallen en vooral bij woningen die omringd zijn door bomen. De verrotte bladeren zinken naar de bodem van de regenwaterput en vormen daar een sliblaag.
Op onverharde grond zoals in tuinen en parken, verdwijnen de regendruppels in de bodem en vullen ze het grondwater aan. Het regenwater dat op verharde oppervlakten zoals een betegelde tuin, straat of plein valt, stroomt naar de rioolput en verdwijnt in de rioolbuis.
Neerslag/regenwater is met een pH van 6-7 zacht ten opzichte van drinkwater. Afgezien van natrium en sulfaationen bevat regenwater niet veel mineralen. Doordat regen de eigenschap heeft om alles wat het onderweg tegenkomt op te lossen, is regen niet geheel zuiver, maar deze vervuiling is wel eenvoudig te verwijderen.
Toch is regenwater niet altijd aan te raden voor de wasmachine. Het is niet drinkbaar en niet altijd even zuiver. Terwijl regen uit de lucht valt, van het dak naar de regenwaterput loopt en door de leidingen vloeit, kan het immers verontreinigd raken met bijvoorbeeld metalen en organische stoffen.
Regenwater is van voldoende kwaliteit en bovendien zachter dan leidingwater waardoor het geschikt is voor de wasmachine. Door regenwater te gebruiken voor de wasmachine en het toilet kun je op de kosten voor drinkwater besparen en help je het milieu.
Uw toilet moet dan worden aangesloten op een regenwatersysteem dat de opvang van regenwater verzorgt. Het water wordt gefilterd en bewaard in een reservoir. Dit kan een betonnen put zijn, een tank van kunststof, maar ook een waterzak. Gaat u de wc doorspoelen met regenwater, dan pompt het systeem het water op.
Onze zucht naar besparen op water en elektriciteit zorgt ervoor dat je wasmachine een kweekschool van microben wordt. Als je wast op 30° Celsius gaat je was ruiken. Wie met regenwater wast, heeft er nog sneller last van want daar zit nog allerlei vuil in.
Vuile regenput = vuil regenwater
Na verloop van tijd en intensief gebruik van de regenput kan het water in de put vervuild worden. Dat kan je herkennen aan een vreemde geur en bruine kleur of gele kleur van het hemelwater.
Thuis het leidingwater zuiveren
De gemakkelijkste en goedkoopste manier om thuis water te zuiveren, is door het kraanwater te filteren. Je maakt hierbij gebruik van bijvoorbeeld een waterfilterkan van ZeroWater. De 5-trapsfilter van ZeroWater filtert alle vaste opgeloste stoffen uit het water.
Je kan regenwater gebruiken in plaats van drinkwater om de tuin te sproeien, het toilet te spoelen, de was te doen... Zolang het niet voor menselijke consumptie is, zit je goed! Het regenwater van je dak opvangen kan via een regenwaterput, - zak of -ton.
In de herfst komt er veel organisch materiaal van de bomen met het regenwater mee, je tank in. Dat gaat nu rotten en dus stinken, maar het geeft tevens een kleurtje aan het water.
In regenwater zit namelijk geen kalk. Kalk is gezond voor mensen, maar je planten lusten het minder graag. Je ramen en auto wassen met water uit de regenton is trouwens ook een goed idee: weinig kalk in het water betekent namelijk geen strepen op je raam.
Voor een regenwaterinstallatie met betonnen reservoir betaal je in totaal dus tussen de 2.000 en 4.650 euro. Voor een met een kunststof regenwaterreservoir ligt de prijs tussen 2.900 en 6.000 euro. Vergeet niet dat het transport en de installatiekosten hier nog moeten bijgeteld worden.
Regenwaterfilter vervangen
Hoe vaak het reinigen of vervangen van de regenwaterfilters dient te gebeuren, hangt af van hoeveel regenwater je verbruikt. Algemeen raden we aan om dit zeker om de 6 à 10 maanden te doen, maar staar je hier zeker niet op blind.
Een hoge luchtvochtigheid is goed voor de huid, die dan soepeler blijft. 2) Je verbrandt tijdens wandelen in de regen meer calorieën! Je lichaam moet tegen koude en regen nu eenmaal harder werken, dus ons verbrandingskacheltje gaat een graadje hoger. 3) De geur van regen werkt kalmerend.
Vitamine C zorgt ervoor dat de kalk uit je haar wordt verwijderd. Je kan probleemloos in een supermarkt vitamine C in poedervorm kopen. Het enige wat je dan hoeft te doen, is een halve theelepel poeder toevoegen aan een glas water. Giet de hele inhoud van het glas over je haar en laat het even inwerken.
Regen is dus eigenlijk water dat verdampt is en weer naar beneden komt. Regen is erg belangrijk voor planten en dieren. Ze hebben dit nodig om te kunnen groeien. In een tuin geven we de planten zelf water als het lang droog is, maar bossen en natuurgebieden krijgen geen water en moeten het van de regen hebben.