Bovendien wordt de baan glad en kan dit blessures tot gevolg hebben. De afgelopen maanden hebben geleerd dat de Gravel Prestige banen na regen snel droog zijn. Dit wil niet zeggen dat de banen bespeelbaar zijn, wacht tenminste 45 min. De baan ziet er droog uit, althans de toplaag ziet er droog uit.
Wacht ten minste 45 minuten tot een uur ook al ziet de baan er droog uit. De toplaag kan er droog uitzien, de laag eronder heeft langer de tijd nodig om te drogen. Een controle is eenvoudig uit te voeren door de toplaag met de schoen te verschuiven. Wanneer deze vastplakt en niet 'rolt' kan er nog niet gespeeld worden.
Bij motregen mag er gewoon getennist worden, de speeleigenschap verandert hierdoor wel. Zodra het hard begint te regenen is het advies om te stoppen met tennissen. Het toch doorgaan met tennissen bij regenval zal niet direct leiden tot schade aan de banen, maar de speleigenschappen gaan wel drastisch veranderen.
Afhankelijk van de ondergrond, de aan te leggen onderbouw voor het systeem, de uiteindelijke toplaag en het aantal velden ben je bij een tennisbaan minimaal 54.000 euro kwijt (gravel); zandkunstgras (rood) op gebonden ondergrond kost rond de 100.000 euro.
Gravel is een vermalen baksteen. Voor de tennissport worden deze bakstenen op een precieze wijze geselecteerd op basis van kleur en kwaliteit. Ze worden gemalen en gemengd met een bindmiddel. Het resultaat is een zacht drainerend materiaal dat naast een perfecte binding ook een uitstekende waterdoorlaatbaarheid heeft.
Door overdag te sproeien zorg je ervoor dat het gravel binding houdt en ontmenging tegengaat (kneedbaar blijft). 's Nachts sproeien zorgt er voor dat vocht ook de lava bereikt, waardoor het gravel overdag door de capillaire werking (afgifte van water aan de gravel toplaag) van het lava vochtig blijft.
Ben je een gravelbiker, dan zijn SPD-pedalen waarschijnlijk je eerste keuze, hoewel gravel bikes meer op racefietsen lijken. Ze schudden vuil goed van zich af, maken het mogelijk, om stuggere mountainbike schoenen te dragen en ze kunnen jarenlang worden gedragen zonder dat je ze hoeft aan te passen.
Een tennisbaan die u het hele jaar kunt bespelen noemen we een all weather tennisbaan. Dit type baan is beter bestand tegen regen en vorst dan de traditionele gravelbanen. Met een all weather baan biedt u uw leden de gelegenheid om onder bijna alle weersomstandigheden te tennissen, ook in de winter.
Om precies te zijn moet de afstand van de basislijn tot het hek minstens 6,40 m bedragen. Bovendien moet de afstand van de buitenste zijlijn tot het hek minstens 3,66 m bedragen. Al met al heeft u een oppervlakte van 18,29 x 36,57 m nodig voor een tennisbaan.
Bij roodzand kunstgras kiest u voor rode infill op uw tennisbanen. De rode infill houdt de grassprieten mooi. De infill blijft namelijk op de kunstgrasvezel liggen. Het geeft de baan een hoge slijtvastheid.
Wat is MatchClay
MatchClay de nieuwe all-weather gravelbaan met de speeleigenschappen van een traditionele gravelbaan, maar dan zonder de tijdrovende onderhoudswerkzaamheden. Bovendien kunt u lang doorspelen, de enige belemmering is sneeuw. MatchClay wordt aangebracht op gebonden fundering.
Tennisschoenen met een omni-zool zijn te gebruiken op hardcourt-, gravel-, smashcourt- en kunstgrasbanen.
De omnicourt tennisschoen is voorzien van een speciale schok absorberende laag in de hiel. Afhankelijk van het merk schoen dat je koopt kan dit gemaakt zijn van een gel, of van een ander materiaal dat voldoet aan de hoge eisen om de schokken die worden veroorzaakt bij het neerkomen te absorberen.
Een omnicourt tennisschoen is geschikt voor tennissen op smashcourt, kunstgras en gravel. Bij dit type schoen is het belangrijk om te letten op een vlakke buitenzool, flexibele bovenkant, goede grip, grote groeven en een buitenzool met (kleine) nopjes.
De geometrie van race- en gravelfietsen
Dit zorgt voor meer relaxt stuurgedrag dat iets minder scherp zal aanvoelen op de weg, maar helemaal tot zijn recht komt op de off-road secties. Voor extra stabiliteit en comfort over lange afstanden zit je op een gravel bike iets hoger dan op een racefiets.
Geen mountainbike
Met een gravelbike kun je bijvoorbeeld beter niet van steile, technische hellingen af. Een route met grote blokken steen kan ook lastig zijn. Een gravelbike is daar niet helemaal op gebouwd. De naam zegt het immers al, een gravelbike is gemaakt voor grindpaden.
Marin Gestalt X10 - €1499. De Marin Gestalt X10 is de beste 'budget' gravelbike. Deze gravelbike bevat een aantal belangrijke elementen die duurdere gravelbikes ook hebben waardoor hij erbovenuit steekt in zijn prijsklasse.
Voor wielrenners op de racefiets wordt een SPD pedaal afgeraden, omdat het draagvlak van het pedaal niet groot is. Dit zal je met name merken tijdens langere ritten, waarbij een kleiner oppervlak tot extra vermoeidheid zal leiden. We raden daarom voor wielrenners een SPD-SL pedaal aan.
Gravelbikes zijn veelzijdige fietsen die geschikt zijn voor het rijden op verschillende soorten ondergrond. Je kunt er probleemloos mee omschakelen tussen verharde wegen en onverharde paden. Ze zijn een ideale keuze op dagen wanneer je niet weet waar je rit naartoe zal leiden.
De prof wielrenners rijden op Shimano PD-R9100 pedalen van de Dura-Ace R9100 groepenset. Deze 228 gram wegende pedalen zijn licht van gewicht (228 gram) en stijf door het gebruik van carbon en slijtvaste stalen assen.
Door overdag te sproeien zorg je ervoor dat het gravel binding houdt en ontmenging tegengaat (kneedbaar blijft). 's Nachts sproeien zorgt er voor dat vocht ook de lava bereikt, waardoor het gravel overdag door de capillaire werking (afgifte van water aan de gravel toplaag) van het lava vochtig blijft.
Gravel is een mengsel van gemalen puin, zoals baksteen en dakpannen. Het vindt onder andere toepassing als ondergrond voor tennisbanen, voor het zogeheten binnenveld in de honkbalsport, en soms voor atletiekbanen, de zogenoemde sintelbanen. Gravel kan ook worden gebruikt als ondergrond bij petanque.
Een belangrijk onderdeel van het spelen op gravel is het voetenwerk. Op gemalen baksteen kun je als speler je voetenwerk ondersteunen door te glijden naar de bal. Je beweegt anders, omdat je nu je glijbewegingen moet timen om afstanden sneller te overbruggen. Wanneer je niet glijdt, kost dit afstand en tijd.
Tegenwoordig zijn er steeds meer verschillende ondergronden voor tennisbanen en dit vraagt om de juiste schoenen. Waar je op gravel- en kunstgrasbanen wel wat extra grip kunt gebruiken, moet je op hardcourt- en indoorbanen juist oppassen dat je voeten niet 'vast' komen te staan.