Sint-janskruid (in pillen, kruiden of thee) kan klachten geven van zonverbranding, duizeligheid en diarree. Dat zeggen onderzoekers van het RIVM. Soms gebruiken mensen sint-janskruid om beter te slapen of zich minder somber te voelen bij depressieve klachten.
Sint-Janskruid kan de werking van geneesmiddelen versterken of verzwakken en na gebruik zelfs zonnebrand veroorzaken. Daarvoor waarschuwt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Daarom moet op de verpakking van middelen die dit kruid bevatten sinds 12 april 2021 verplicht een waarschuwing staan.
Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen zoals de pil, kankermedicatie, antistollingsmiddelen, hartmedicatie, middelen tegen epilepsie, antipsychotica en antidepressiva. Dat deze wisselwerkingen kunnen optreden is al langer bekend.
Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen? U kunt in een keer stoppen met het gebruik van sint-janskruid. Heeft u meerdere weken meer dan de gebruikelijke dosering gebruikt, dan is het verstandig om af te bouwen over een periode van een paar dagen tot weken. Vraag uw arts of apotheker om advies.
Ongetwijfeld is sint-janskruid het plantaardige antidepressivum bij uitstek. Maar ook andere goed te verdragen geneeskrachtige kruiden kunnen van belang zijn voor de behandeling van stemmings- stoornissen.
Pas op voor voedingssupplementen en thee met sint-janskruid, ze kunnen schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Mensen gebruiken kruidenpreparaten met sint-janskruid bijvoorbeeld om beter te kunnen slapen.
Bij mensen die zowel een depressie als angststoornis hebben, helpt de combinatie van sint janskruid en valeriaan beter dan sint janskruid alleen. Valeriaan mag gebruikt worden naast cytostatica; de werking van deze medicijnen wordt niet beïnvloed door valeriaan.
Hypericine heeft een relatief lange halfwaardetijd en blijft meer dan 24 uur in de bloedstroom. Sint-janskruid remt, net als de conventionele antidepressiva, de neuronale heropname van lichaamseigen serotonine, noradrenaline en dopamine. Tevens remt het de heropname van moleculen GABA en L-glutamaat.
Voor de preparaten die als geneesmiddel geregistreerd zijn wordt een dosis van 900 mg per dag aanbevolen, in 3 giften (3 x 300 mg). Voor preparaten die als voedingssupplement worden verkocht, bestaat geen zekerheid over de kwaliteit, en is de aanbevolen dosis vaak lager dan deze die in studies wordt gebruikt (3).
In de homeopathie passen behandelaars Hypericum perforatum toe als geneesmiddel bij aandoeningen van het centrale zenuwstelsel, perifere zenuwen en huid. In China schrijven genezers het sint-janskruid voor bij acute hepatitis, puisten, abcessen, slangenbeten en appendicitis.
Serotonineheropnameremmers, ook wel SSRI's genoemd, regelen in de hersenen de hoeveelheid serotonine, een van nature voorkomende stof die een rol speelt bij stemming en emoties. Hierdoor vermindert de depressie en verbetert de stemming. Voorbeelden zijn citalopram, fluoxetine, fluvoxamine, paroxetine en sertraline.
Zo zouden groenten, fruit, vis, kip, magere kaas en volkoren granen het risico op een depressie verlagen en bovendien zouden bestaande symptomen erdoor verminderen. Foliumzuur schijnt ook te helpen volgens de Finnen, en dan met name bij mannen.
Het gebruik van bepaalde kruidensupplementen, zoals ashwagandha, rhodiola en Griffonia simplicifolia gaat niet goed samen met het gebruik van antidepressiva.
De kruidenproducten ginseng en ginkgo hebben invloed op de bloedstolling. Bij gebruik met een bloedverdunnend medicijn neemt het risico op trombose of een hart- of herseninfarct toe. Knoflook kan in hoge concentraties een remmend effect op de bloedstolling hebben.
Wie antidepressiva voorgeschreven krijgt, gebruikt dus beter geen speed, cocaïne of xtc. Wie speed, cocaïne of xtc gebruikt en met depressieve klachten naar de huisarts stapt, brengt de arts best op de hoogte van het gebruik voor er medicijnen worden voorgeschreven.
Jacobskruiskruid en Sint-Janskruid hebben beiden een straal van gele bloempjes, Boerenwormkruid lijkt op Jacobskruiskruid maar heeft geen stralenkrans maar bolvormige bloemen.
Hier bij DeOnlineDrogist.nl heeft u een uitgebreide keuze aan sint-janskruid producten.
Sint-Janskruid bloeit rond de feestdag van Sint Jan, 24 juni, en staat in open droog grasland in de volle zon. Ook langs niet beschaduwde struweelranden en in bermen en langs spoorwegen tref je de soort algemeen in de Benelux aan. Bij voorkeur staan de planten in grotere groepen bij elkaar.
Valeriaan heeft een licht rustgevende werking. De samenstelling van de beschikbare producten wisselt sterk. Het wordt gebruikt bij lichte vormen van nervositeit, stress en spanning en bij slapeloosheid. Hoe het precies werkt is niet bekend.
Van een eenmalige overdosis valeriaan zijn geen verschijnselen bekend, maar het advies is om niet meer dan de aanbevolen hoeveelheid te gebruiken. Mogelijk ontstaan klachten, zoals vermoeidheid, buikkrampen, benauwdheid en licht in het hoofd. Raadpleeg bij klachten door een overdosis valeriaan een arts of apotheker.
Interacties met andere geneesmiddelen en voedingssupplementen. Valeriaan kan het effect van andere voedingssupplementen met analoge werking (bijvoorbeeld St. -Janskruid), alcohol, klassieke antidepressiva en slaap- en kalmeermiddelen versterken.
Venlafaxine verbetert uw stemming en vermindert angsten en angstverschijnselen zoals piekeren, slaapproblemen, prikkelbaarheid en trillen. Bij depressie, angststoornissen (zoals paniekstoornis, sociale fobie en posttraumatische stressstoornis) en zenuwpijn (pijn door schade aan een zenuw).
Om Sint Janskruidolie te maken pluk je op een warme en droge dag, het liefst in de ochtend, de bloeiende bloemen. Dan doe je de bloemen in een glazen pot en giet er een goede, liefst biologische, zonnebloemolie of olijfolie overheen.